Arafat încurajează oamenii să reclame dacă nevaccinații sunt lăsați să intre în cluburi și discoteci: ”Oamenii ăștia atentează la sănătatea noastră” – VIDEO

Publicat: 28/07/2021, 23:24
Actualizat: 28/07/2021, 23:25

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, că se vor aplica amenzi în cazul discotecilor, barurilor şi cluburilor care sunt rezervate de acum doar persoanelor vaccinate anti-COVID dacă nu verifică dovada imunizării.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că nu i se pare că ar putea fi vorba despre discriminare și a anunțat de la ce incidență vor fi luate în calcul măsuri mai dure dedicate persoanelor care nu s-au imunizat împotriva coronavirusului.

“Nu cred că vorbim de discriminare, mai ales dacă vorbim de anumite zone în care se poate răspândi şi putem să ne trezim că avem un număr mult mai mare şi un impact mult mai mare. Deci sunt măsuri care se iau, cum vorbiţi dumneavoastră de mască, dar sunt zone în care masca chiar nu poţi să o aplici, de exemplu, într-un restaurant va fi foarte greu să purtaţi mască şi să mâncaţi, şi atunci vor fi alte reguli acolo.”

Raed Arafat a mai arătat că dacă va creşte incidenţa peste 3 la mia de locuitori ar putea fi luate măsuri mai restrictive pentru persoanele nevaccinate.

„Deci, unele locuri pot fi, să ajungă, da, e logic, unele locuri, în loc să le închizi total, să spui că în acest loc vor putea să intre vaccinaţii. Acum avem o astfel de măsură. Discotecile, barurile şi cluburile sunt rezervate doar vaccinaţilor, pentru că sunt zone în care nu ai mască, sunt zone în care se dansează, se sărbătoreşte, deci acolo clar că regula este bine-venită pentru a intra doar persoane vaccinate”, a afirmat el.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat cum se va putea face departajarea între vaccinați și nevaccinați în situația în care se vor impune restricții pentru cei din urmă în anumite locuri publice, precum cluburile și restaurantele.

“Organizatorul trebuie să înțeleagă foarte clar. El va fi amendat și amenzile nu sunt mici în aceste condiții. Dacă undeva unde clar trebuie să intre numai vaccinați nu se controlează, orice persoană acolo cu simțul civic poate să pună mâna pe telefon și să anunțe și acest lucru chiar îl recomand.

Dacă cineva intră într-o zonă în care se știe că trebuie să intre numai vaccinați și vede că nu se controlează deloc și nu se întreabă de orice dovadă că ești vaccinat înseamnă că organizatorul încalcă regulile și legea. Organele de control vin, verifică. Dacă găsesc persoane nevaccinate care nu pot proba vaccinarea prin sondaj se poate persoana respectivă să fie amendată”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a mai precizat că principala responsabilitat revine organizatorilor, iar dacă nu se respectă legea, există riscul ca măsurile să fie înăsprite și mai mult.

“Aș apela înainte de control la responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Când au fost închise discotecile și cluburile și au zis că nu putem lăsa pe nimeni înăuntru erau organizatorii și operatorii lor foarte supărați că l-am închis. Acuma când spunem se deschid dar spunem că e o zonă de risc unde pot intra doar vaccinații. Dacă ei nu au înțeles că asta e un lucru pozitiv și ei încalcă regulile, riscul este să vedem că măsurile sunt ineficiente și să se reia alte măsuri mai stricte. E responsabilitatea lor în primul rând”, a precizat Raed Arafat.

Organizatorii trebuie să aplice regulile şi să verifice, să se asigure că aceia care intră deţin dovada vaccinării anti-COVID.

„Dar, în final, dacă cineva o să-mi spună în continuare că nu mă interesează, că e amendă mică şi eu continui, atunci de fiecare dată o să primească, până o să înţeleagă că acest lucru nu este corect. În final, de ce nu înţelegem un lucru? Oamenii ăştia atentează la sănătatea noastră. Dacă ei permit să se încalce reguli şi, în loc să respecte regula în interior, că acolo intră numai vaccinaţi, ei lasă să intre oricine, ei clar ne scad orice posibilitate de a limita răspândirea şi ei pun în pericol viaţa celor din interior, dar, dacă cei din interior se gândesc că sunt tineri şi nu păţesc nimic, pun viaţa altora, care nu sunt vaccinaţi, persoane vulnerabile, care intră în contact cu aceşti tineri mai târziu”, a concluzionat Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase