Bruxelles avertizează Ungaria că închiderea frontierelor nu poate discrimina cetățenii UE. Guvernul Viktor Orban permite intrarea cetățenilor din Grupul Vișegrad

Bruxelles avertizează Ungaria că închiderea frontierelor nu poate discrimina cetățenii UE. Guvernul Viktor Orban  permite intrarea cetățenilor din Grupul Vișegrad
Publicat: 01/09/2020, 17:24
Actualizat: 08/09/2020, 14:08

Comisia Europeană a reamintit marți Ungariei principiul nediscriminării între cetățenii UE după ce țara a interzis intrarea aproape tuturor străinilor ca parte a restricțiilor COVID-19.

Guvernul maghiar a anunțat vineri că nu va permite cetățenilor străini – inclusiv cetățenii UE – să călătorească în țară începând cu 1 septembrie pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Excepție pentru Grupul Vișegrad

Între timp, guvernul a fost de acord cu acordarea scutirii omologilor săi din Grupul Visegrad, permițând intrarea cetățenilor cehi, slovaci și polonezi în cazul în care aceștia prezintă un test de coronavirus negativ.

„Aceasta este o discriminare clară între cetățenii UE care poate să nu se întâmple în conformitate cu normele europene de liberă circulație”, a subliniat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene responsabil cu justiția și statul de drept, Christian Wigand.

El a mai spus că comisarii UE responsabili cu Justiția și Afacerile Interne, Didier Reynders și Ylva Johansson, au trimis o scrisoare guvernului maghiar „subliniind că nu poate exista discriminare între cetățenii UE în ceea ce privește restricțiile de călătorie”.

Țările UE au dreptul să impună restricții la frontieră în contextul unei crize de sănătate, dar măsurile trebuie să fie proporționale, nediscriminatorii și bazate pe criterii epidemiologice.

Restricții de călătorie, bazate pe solicitarea testelor Covid-19, a carantinei sau a interzicerii cetățenilor din anumite țări sau regiuni

Majoritatea statelor UE aplică anumite restricții de călătorie față de alți cetățeni ai UE, necesitând teste, carantină sau interzicând în cele din urmă intrarea călătorilor din anumite țări sau regiuni europene.

Aceste liste de călătorie aplică măsuri specifice și sunt actualizate în mod regulat în conformitate cu statisticile COVID-19.

Românii pot tranzita țara vecină, însă nu pot vizita Ungaria, mulți dintre cei care aveau cumpărate vacanțe acolo renunțând la ele. Durata tranzitului nu poate să depășească 24 de ore, iar persoanele trebuie să nu prezinte simptome specifice infecţiei cu COVID-19.

De asemenea, cetățenii români trebuie să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

După inițiativa președinției germane a Consiliului European, ambasadorii UE vor discuta miercuri despre noi măsuri de coordonare a politicilor de frontieră ale țărilor.

Propunerea germană sugerează crearea unui cadru european clar care să armonizeze sursa de date și criteriile pe baza cărora țările UE decid să impună restricții de călătorie, precum și unificarea cerințelor de testare și carantină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine