Când au loc alegerile locale în 2020. De cine depinde ca data să rămână 27 septembrie

Când au loc alegerile locale în 2020. De cine depinde ca data să rămână 27 septembrie
Traian Băsescu, despre probabilitatea unei prezențe scăzute la alegerile locale
Publicat: 15/07/2020, 15:41
Actualizat: 15/07/2020, 15:53

Camera Deputaţilor a votat, pe 8 iulie, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie, legea urmând să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Un factor care influențează organizarea alegerilor locale în toamnă este creșterea cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, așa cum a declarat AEP, menționând că acestea pot fi anulate în cazul în care se va institui stare de urgență. Însă, în stare de alertă, așa cum a declarat președintele Klaus Iohannis, problema nu ar fi reprezentată de procesul în sine, ci de desfășurarea campaniei electorale. În acest sens, pe 13 iulie, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că „modul în care partidele îşi vor face campanie reprezintă o îngrijorare”. În proiectul de lege trimis către promulgare, parlamentarii au inclus și o prevedere ca personalul să beneficieze de materiale de protecție sanitară.

Când au loc alegerile locale în 2020

Camera Deputaţilor a dezbătut, pe 8 iulie, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie. În aceeași zi, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că se pot organiza alegeri locale în luna septembrie, întrucât nu procesul de votare în sine este problematic din cauza pandemiei, ci campania electorală. Iohannis a anunţat că vor există reguli foarte stricte în acest sens. Legea care stabilește dată votului urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Principalele modificări aduse în Senat sunt posibilitatea ca partidele politice să folosească banii din subvenţia primită de la stat pentru campania electorală

În plus, în secţiile de votare vor putea fi prezente şi partidele care nu au grup parlamentar, ceea ce va avantaja partide precum ALDE şi PMP, dar şi PPU, care în acest moment au parlamentari, dar nu au numărul suficient pentru a forma un grup în Camere.

Un alt amendament admis, formulat de senatorul PSD Radu Preda şi senatorul neafiliat Doru Bădulescu, permite partidelor care nu au grupuri parlamentare să aibă reprezentanţi în secţiile de votare.

AEP precizează că proiectul de lege ar trebui să între în vigoare cel târziu în 29 iulie.
„Potrivit art. 10 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, dată alegerilor este duminică, această fiind stabilită prin hotărâre a Guvernului cu cel puţîn 75 de zile înaintea votării. Prin art. 2 alin. (1) din Legea nr. 84/2020, a fost stabilită o derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, în sensul că dată alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţîn 60 de zile înaintea votării. Precizăm că stabilirea datei alegerilor locale trebuie să asigure efectivitatea prevederilor art. 1 din Legea nr. 84/2020 potrivit cărora mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la dată de 1 noiembrie 2020, precum şi continuitatea activităţii autorităţilor locale”, precizează AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat după adoptarea proiectului privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, că în 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central. Candidaturile se depun până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august.

De cine depinde ca data să rămână 27 septembrie

  • Creșterea cazurilor de îmbolnăvire  cu coronavirus

În contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut în ultimele șase săptămâni, astăzi se va decide prelungirea stării de urgență, având în vedere că vineri expiră starea de alertă. România a înregistrat a șasea săptămână consecutivă de creștere a numărului de cazuri noi de coronavirus, ziua în care s-a atins numărul maxim de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus a fost sâmbătă, 11 iulie, – 698 de noi cazuri de Covid-19. 

Guvernul Orban ia în calcul să prelungească starea de alertă, însă înainte de ședința Executivului, programată pentru ora 17.30, astăzi, 15 iulie, premierul și miniștrii săi au fost chemați la ordine de șeful statului. Klaus Iohannis sună adunarea la Cotroceni, într-o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei Covid-19.

Referitor la alegerile locale, pe 8 iulie, șeful AEP spunea  că desfășurarea scrutinului depinde de cum evoluează situația epidemiologică, declarând că există posibilitatea că alegerile să fie suspendate, în cazul în care se declara stare de urgență.

În proiectul de lege trimis către promulgare, parlamentarii au inclus și o prevedere că personalul să beneficieze de materiale de protecție sanitară

„Dacă ne întoarcem la starea de urgență, cu siguranță lucrurile vor trebui suspendate. Toate procedurile nu pot fi desfășurate, pentru că este vorba de personal”, precizează Constantin Mitulețu-Buică.

  • Desfășurarea campaniei electorale poate fi problematică

Klaus Iohannis a afirmat că se pot organiza alegeri locale în luna septembrie, întrucât nu procesul de votare în sine este problematic din cauza pandemiei, ci campania electorală.

În ceea ce privește campania electorală, Raluca Turcan a declarat, pe 13 iulie, că este o îngrijorare:
„Modul în care partidele îşi vor face campanie reprezintă o îngrijorare, pentru că nu toţi înţeleg că trebuie să se readapteze şi că pot să folosească mult mai mult comunicarea online, pe platformele sociale. Eu cred că organizarea alegerilor ar trebui să reprezinte o prioritate şi să evaluăm pericolul organizării alegerilor sub impactul sănătăţii publice a oamenilor, însă mi-e greu acum, nu am toate datele să vă spun dacă este extrem de periculos sau nu să organizezi alegeri. Datele şi precedentele ne arată că poţi să organizezi alegeri. Eu cred că i-am obişnuit deja pe oameni că acest Guvern pune sănătatea publică pe primul loc”, a declarat Raluca Turcan la Digi24.
  • O propunere venită din partea AEP este strângerea semnăturilor de susţinere a candidaţilor la alegerile locale și în format electronic

Însă, totodată Constantin  Mitulețu-Buică a declarat, pe 10 iulie, că în starea de alertă se pot strânge fizic semnături de susţinere a candidaţilor la alegerile locale, fiind introdusă şi facilitatea că aceste semnături să fie strânse în format electronic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât