Luna aprilie este vremea trufandalelor în piețele românești, iar țăranii au adus la vânzare fructe și legume care au lipsit românilor în timpul sezonului rece. Din păcate, mulți cetățeni se plâng că prețurile sunt cam piperate, mai ales când este vorba de produse foarte căutate, cum ar fi căpșunile.
Se știe că fructele și legumele românești sunt mult mai aromate decât cele de import și conferă gustul și savoarea autentice. Luna aprilie este momentul când în piețe, țăranii expun la tarabe recolta, căpșunile sunt printre cele mau râvnite produse. Gustul și aroma căpșunilor românești este una inconfundabilă și doar în anotimpul cald, cetățenii se pot desfăta cu aceste trufandale, care sunt, de asemenea, bogate în vitamine și ideale pentru o cură de detoxifiere.
Schimbările la nivel global, fie că vorbim despre vreme extremă sau despre creșterea prețului la energie, au influențat și prețul fructelor și legumelor. Spre exemplu în Piața Drumul Taberei din București căpșunile autohtone au prețuri între 25 de lei și 35 de lei pentru un kilogram , în timp ce căpșunile grecești se vând cu prețuri între 10 lei și 15 lei per kilogram.
Unii clienți preferă să cumpere căpșuni românești, chiar dacă prețul este dublu, deoarece gustul și aroma sunt autentice. Mulți cetățeni preferă să cumpere o cantitate mai mică doar ca să-și satisfacă pofta pentru un fruct care a devenit, din păcate, un lux.
„Lumea e supărată că prețurile sunt mari, dar ce să facem? Totul s-a scumpit. Costă producția, tratamentele, oamenii, transportul… Noi oferim calitate”, a declarat o vânzătoare, pentru libertatea.ro.
Creșterea prețului la fructe a generat un consum tot mai mic în România. Potrivit statisticilor, țara noastră ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de fructe și legume. Mai mult, doar 2% dintre români respectă recomandarea de consuma cinci porții zilnice de fructe și legume pe zi.
FOTO: Envato
Citește și:
Top 5 fructe bogate în fibre și vitamine. Ce dezvăluie un nutriționist despre ovăz