Prima pagină » Sănătate » Atenție la această combinație de alimente nelipsite de pe masa de dimineață: Provoacă creșteri în greutate, balonare sau inflamații în corp

Atenție la această combinație de alimente nelipsite de pe masa de dimineață: Provoacă creșteri în greutate, balonare sau inflamații în corp

Atenție la această combinație de alimente nelipsite de pe masa de dimineață: Provoacă creșteri în greutate, balonare sau inflamații în corp

Medicii nutriționiști recomandă ca masa de dimineață să includă proteine de calitate, precum carne slabă și/sau ouă, grăsimi sănătoase – nuci și semințe, carbohidrați complecși – fructe de pădure, cereale integrale, brânza care conține calciu și roșia care are trei tipuri de vitamine (A, C și K). 

Pentru că România este o țară predominant balcanică, mulți români adoră să consume alimentele asociate prin tot felul de combinații. La români, brânza este vedeta micului dejun. Brânza este consumată frecvent cu unt, margarină, ouă, ardei, castraveți, șuncă și roșii.

Brânza + roșiile= o delicatesă

Combinația roșii-brânză este poate cea mai delicioasă. Este consumată simplu, pe un platou ce conține felii de brânză, 1-2 ouă fierte și felii de roșie tăiată. Sau poate fi consumată sub formă de salată, alături de castraveți, ardei, ceapă și ulei de măsline. Dar știți și altă formă prin care se pot consuma brânză și roșii? Face parte din categoria preparatelor gătite, vândute la restaurantele de fast-food.

Da, ați ghicit – este pizza. Foarte multe tipuri de pizza – în special Pizza Margherita –  includ brânzeturi rase sau topite și felii de roșii fierte, sos de roșii sau ketchup din roșii.

Dar ce spun nutriționiștii despre combinația dintre roșii și brânză?

Medicii nutriționiști recomandă să evităm combinația dintre roșii și brânză. Roșiile conțin carotenoid care reduce riscul cancerului și contribuie la scăderea nivelului de colesterol, și mai ales, poate îmbunătăți tensiunea arteriașlă și întări sistemul osos. Consumate separat, brânza și roșiile sunt delicatese sănătoase.

Dar combinate laolaltă, fie și prin salată, poate să rezulte o adevărată bombă calorică în farfurie, la fel ca o pizza, potrivit CyCheese.  Dacă consumi regulat brânză cu roșii, nu doar că riști să pui mai multe calorii, dar și să ai dureri de cap, balonare sau inflamații în corp. Prin urmare, pentru un mic dejun sănătos, este indicat să consumați separat roșiile și brânza.

Mihaela Bilic, despre brânză

Mihaela Bilic, medic nutritionist, spune că brânza nu este un aliment prietenos cu silueta.

„Ce poate fi mai savuros, delicios si de sezon decât roșiile cu brânză…fără pâine, o să spuneți, ca să nu ne îngrașăm:( Problema e că nu pâinea îngrașă (sau nu la fel de tare) precum brânza.Și când spun brânza mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș și telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânza de burduf sau frământată.Deși conține la fel de multe proteine ca și carnea si peștele, în brânzeturi avem de 3 ori mai multă grăsime. În plus o felie de brânza de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat.Apropo de gramaj, porția corecta de brânză e de 70g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin 3 porții!!Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevărată conspirație a producătorilor, parcă si-au propus cu toții să ne învețe ce înseamna porția corectă! O felie mare cât palma si groasă de un deget are DOAR 200g și e prețios pusă într-un pachet individual tras in vid. Deja când găsești pachete de jumătate de kilogram se numește desfrâu:)E spre binele nostru, credeți-mă! E ușor sa mănânci prea multă brânză dacă bucata e mare. Așa, cu pachetul mic, ești mai atent.Nu de alta dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Și da, puteti mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile sa ocupe 80% din farfuria voastră.Ingrasa rosiile cu branza? Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Si atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: De ce este recomandat să se consume rar brânză cu pâine, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și