CATANIA. Angajata de la Consulatul României care a umilit-o pe sportiva Alina Crăciun, dată afară / „Apelează la Iohannis, poate face el ceva!”

CATANIA. Angajata de la Consulatul României care a umilit-o pe sportiva Alina Crăciun, dată afară / „Apelează la Iohannis, poate face el ceva!”
MAE
Publicat: 18/05/2020, 23:02
Actualizat: 18/05/2020, 23:03

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat , luni seara, prin intermediul unui comunicat, că i s-a încheiat raportul de muncă funcţionarei de la Consulatul României la Catania, care a umilit-o pe baschetbalista Alina Crăciun. „Apelează la Iohannis, poate face el ceva!”, i-a răspuns la telefon sportivei, care sunase să ceară ajutor, fiind blocată în Italia, fără niciun sprijin.

MAE a catalogat modul în care aceasta a gestionat dialogul cu un cetăţean român ca fiind „condamnabil”, încălcând normele de conduită.

Scandalul a apărut, după ce în spațiul public a apărut convorbirea telefonică uluitoare dintre cele două. Alina Crăciun, care joacă baschet la echipa Alma Baschet Patti, a cerut ajutor de la Consulatul României, în vederea repatrierii, dar i s-a spus să nu mai sune, deoarece figurează deja pe lista de aşteptare şi a fost îndemnată să apeleze la preşedintele Klaus Iohannis.

„Cu privire la situaţia unui cetăţean român care se află în Republica Italiană, cu scopul de a desfăşura activităţi sportive de performanţă şi care s-a adresat Consulatului României la Catania, MAE face următoarele precizări: comportamentul manifestat de către funcţionarul consular şi modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetăţeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită şi a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic şi consular al României şi nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistenţă primite din partea cetăţenilor români”, se arată într-un comunicat de presă al MAE transmis luni.

Conform MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcţionarului în cauză, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat, în conformitate cu dispoziţiile art. 8.1 lit. c din Convenţia civilă de prestări servicii nr.70/30.01.2020, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a termenului de preaviz.

„MAE foloseşte acest prilej pentru a reitera importanţa protejării şi promovării drepturilor cetăţenilor români în străinătate ca unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Afacerilor Externe şi, implicit, ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României, cu atât mai mult în contextul actual. De asemenea, MAE manifestă preocupare constantă şi angajament pentru promovarea unui comportament etic în rândul angajaţilor săi, bazat pe respect, corectitudine, integritate şi dialog adecvat în relaţia cu cetăţenii români”, menţionează ministerul.

În ceea ce priveşte situaţia sportivei, care se află în Sicilia alături de partenerul său, turist, Ministerul Afacerilor Externe precizează că oficiul consular a intrat în dialog cu aceasta în cursul lunii martie şi i-a comunicat posibilităţile de repatriere, inclusiv informaţii cu privire la zborul organizat de autorităţile române la data de 25 martie.

„În plus, reprezentanţii consulatului au întreprins demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei în cauză şi a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluţie repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie. Totodată, cetăţeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către Bucureşti şi care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare. MAE menţionează că, în cadrul dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoţită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor”, se mai arată în comunicat.

Digi 24 a publicat înregistrarea video cu dialogul pe care Alina Crăciun l-a avut, duminică, cu funcționara de la Consulat:

Angajată a Consulatului Român în Catania: „Deci, nu trebuie să sunați! În primul rând, nu trebuie să sunați! Da? Asta ar fi foarte drăguț din partea dumneavoastră, să nu sunați. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta!

Noi nu putem să scriem la guvernator și să spunem: „Domn’e, dați-ne o cursă acuma repede, că avem niște cetățeni pe care trebuie să-i ducem. Deci, nu se poate! Deci, nu știu, scrieți la domnul Iohannis! Spuneți: Domn’e, suntem blocați aici, nu se poate statul român să ne lase așa de izbeliște! Vă rugăm, faceți ceva! Trimiteți un charter, trimiteți o cursă specială, nu știu!”

Alina Crăciun, sportivă româncă în Italia: „Suntem într-o situație de criză, rămânem fără bani. Încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informație concretă, ce se întâmplă cu noi, cum putem reveni în țară. Am achiziționat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat. În momentul de față cei de la club pun presiuni foarte mari pe mine pentru a părăsi locația unde stau și țara, fără să mă mai ajute în vreun fel. Mă șicanează. Suntem într-o situație foarte critică. Nu se știe mâine ce se întâmplă cu noi, putem rămânea fără acoperiș în orice moment, putem rămâne pe stradă. Nu se mai poate sta aici!”.

Sportiva româncă blocată în Italia riscă să rămână pe străzi

Sportiva româncă Alina Crăciun se confruntă cu probleme grele. Ea riscă să rămână pe străzi, din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru a limita efectele pandemiei, scrie Digi Sport.

Sportiva se află blocată în Italia, de când s-a declanșat pandemia, și nu poate reveni acasă pentru că zborurile sunt suspendate, chiar dacă acum ne aflăm în stare de alertă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....