Ce efecte negative majore are obezitatea asupra organismului și cum le putem combate?

Publicat: 29/11/2022, 13:50
Actualizat: 22/12/2022, 13:53

Dupa cum stim cei mai multi dintre noi, obezitatea este legata de boli cronice precum bolile de inima si diabet. Studiile au constatat ca excesul de greutate poate fi legat si de multe alte probleme daunatoare pentru sanatate.

Cele mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii realizate la nivel global, indica faptul ca cel putin unul din trei adulti este supraponderal si aproape unul din 10 este obez. In plus, la nivel global exista peste 40 de milioane de copii cu varsta sub cinci ani care sunt supraponderali.  Alte cercetari releva faptul ca numarul persoanelor obeze din intreaga lume a atins cel mai inalt varf din ultimii douazeci si cinci de ani.

Obezitatea este o boala grava, cronica, care duce la aparitia unui numar mare de afectiuni de sanatate si complicatii grave. Iata cateva dintre probleme principale de sanatate care pot aparea ca urmare a obezitatii:

  1. Boli cardiovasculare

In primul rand, efectele obezitatii asupra sanatatii sunt cuprinzatoare si pot provoca daune severe atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor. De exemplu, hipertensiunea arteriala se datoreaza faptului ca greutatea suplimentara inutila duce la cresterea dramatica a presiunea asupra sarcinii de lucru a inimii, impingand-o sa pompeze sange mai repede in vasele de sange. Aceasta inseamna ca circulatia rapida va pune presiune mare pe peretii arterelor, ducand la cresterea tensiunii arteriale.

O alta afectiune numita ateroscleroza este prezenta de 10 ori mai des la persoanele obeze in comparatie cu cele normoponderale. Boala coronariana este, de asemenea, mai raspandita, deoarece depozitele de grasime se acumuleaza in arterele care alimenteaza inima. Arterele ingustate si fluxul sanguin redus catre inima pot provoca dureri in piept (angina) sau un atac de cord. Cheaguri de sange se pot forma si in arterele ingustate si pot provoca un accident vascular cerebral.

  1. Diabet de tip 2

Obezitatea este cauza majora a diabetului de tip 2. In trecut diabetul de tip 2 era o problema a varstei adulte, dar acum s-a raspandit si la copii. Acest tip de diabet provoca rezistenta la insulina, hormonul care regleaza glicemia. Cand obezitatea provoaca rezistenta la insulina, zaharul din sange creste. Chiar si obezitatea moderata creste dramatic riscul de diabet.

  1. Probleme articulare, inclusiv osteoartrita

Obezitatea contribuie la un risc crescut de probleme articulare cum ar fi osteoartrita (sunt afectate zone precum genunchii si soldurile) din cauza stresului exercitat asupra articulatiilor de greutatea suplimentara. Interventia chirurgicala de inlocuire a articulatiilor, desi este efectuata in mod obisnuit pe articulatiile deteriorate, poate sa nu fie o optiune recomandata pentru o persoana obeza, deoarece articulatia artificiala are un risc mai mare de a se slabi si de a provoca leziuni suplimentare.

  1. Apneea in somn si probleme respiratorii

Apneea in somn ii determina pe oameni sa nu mai respire pentru perioade scurte, intrerupe somnul pe tot parcursul noptii si provoaca somnolenta in timpul zilei. De asemenea, provoaca sforait puternic. Apneea in somn este, de asemenea, asociata cu hipertensiunea arteriala, risc crescut de insuficienta cardiaca, atac de cord sau accident vascular cerebral.

  1. Probleme psihologice

In afara de problemele de sanatate cu care se pot confrunta la nivel fizic, persoanele supraponderale pot suferi si probleme psihologice, deoarece aspectul lor nu corespunde standardului obisnuit de frumusete. Studiile arata un risc cu 55% mai mare de depresie in randul persoanelor obeze. Astfel persoanele supraponderale si obeze sunt deseori discriminate, au o stima de sine scazuta si se lupta cu anxietatea si depresia. Multi copii obezi recunosc, de asemenea ca se confrunta si cu tulburari de somn.

Vestea buna este ca toate problemele cauzate de supraponderalitate si obezitate pot fi prevenite la timp. Cheia succesului vine din tarile scandinave si se numeste NUPO. O Dieta VLCD ( very low calorie diet) care a deschis calea pentru regimurile de slabire, facandu-le mai sanatoase pentru organism, cu produse care contin toate vitaminele, mineralele, proteinele si fibrele esentiale – o compozitie completa care elimina kilogramele in plus, oferind in acelasi timp toata nutritia de care are nevoie organismul.

Prezenta pe piata din Romania de mai bine de un an de zile, Dieta de slabit Nupo este sustinuta de peste 35 de studii stiintifice (cele mai multe din lume) are peste 40 de ani de experienta. Este alternativa sigura si sanatoasa la dietele deja existente, pe care romanii au adoptat-o cu succes pentru ca ofera produse dietetice celor care se lupta cu kilogramele in plus sau care vor sa isi mentina o greutate stabila.

Dieta Nupo este o dieta de slabit cu efecte pe termen lung! Cu alte cuvinte, se pierd initial mai multe kilograme, care se mentin in timp pe o durata mult mai lunga decat la orice alta dieta, inclusiv la dietele hipocalorice.

Pe langa efectele benefice pe care le are asupra sanatatii, dieta de slabit NUPO are si beneficii la nivel emotional si psihologic.

Efecte benefice asupra sanatatii

  • Reduce si normalizeaza hipertensiunea arteriala si hipertensiunea pulmonara
  • Normalizeaza glicemia in diabetul zaharat de tip 2
  • Scade concentratia acizilor grasi din sange (ex. trigliceride) si normalizeaza nivelul colesterolului
  • Scade riscul de boli cardiovasculare
  • Scade riscul complicatiilor diabetului zaharat
  • Scade riscul de cancer de colon si de san
  • Reduce episoadele de apnee in somn (sforaitul)
  • Amelioreaza afectiunile osteo-articulare
  • Normalizeaza oxigenarea sangelui

Beneficii emotionale

Prin pierderea rapida si in siguranta a kilogramelor in plus, va veti simti mai increzatori in propria persoana. Pregatirea rapida a meselor in timpul Dietei Nupo va scuteste de irosirea timpului si de stresul indus de cantarirea alimentelor si calcularea exacta a caloriilor de care aveti nevoie. Veti castiga timp pretios, pe care puteti sa sa il investiti in activitatile care va fac placere. Cu Dieta Nupo, puteti fi 100% siguri ca organismul primeste toate proteinele, vitaminele si mineralele necesare de care are nevoie, rezultatul fiind eliminarea rapida, sigura si eficienta a kilogramelor in exces, fara a dezechilibra organismul si fara a-l priva de nutrientii de care are nevoie pentru a functiona normal.

NUPO este ambalat in portii individuale, astfel incat sa il puteti lua cu usurinta oriunde, iar datorita varietatii de arome, nici papilele gustative nu vor avea de suferit. Prin respectarea corecta a celor 6 mese ( care vor genera aproximativ 800 kcal pe zi) cu supe, shake-uri si/sau oatmeal – fulgi de ovaz, se asigura satietatea si nutrientii necesari functionarii optime a organismului. Dieta Nupo are o mare varietate de produse, cu arome diferite si gusturi absolut delicioase, care se pot combina in timpul dietei zilnice in functie de preferinte.

Dieta Nupo este o solutie simpla si sigura de inlocuire in totalitate a meselor, atunci cand ne dorim o pierdere in greutate eficienta si de durata.

Material sustinut de NUPO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...