Ce se întâmplă, de fapt, dacă inhalezi praf saharian. AVERTISMENTUL doctorului Traian Mihăescu

Ce se întâmplă, de fapt, dacă inhalezi praf saharian. AVERTISMENTUL doctorului Traian Mihăescu
Publicat: 26/04/2024, 17:01

Românii se tem de efectele dăunătoare pe care praful saharian le poate avea asupra corpului. Ieri, stratul gros de praf a fost evident pe mașini și vegetație, ceea ce a ridicat întrebări în rândul populației. Medicii pneumologi spun că norul de praf saharian este periculos pentru oameni, în special pentru cei care au boli pulmonare. Experții oferă câteva sfaturi pentru a evita problemele.

Pot exista probleme respiratorii și alergice, spune prof. dr. Traian Mihăescu. Persoanele cu boli pulmonare sau cardiovasculare sunt cele mai afectate. Praful este mult mai periculos decât cel obișnuit, așa că poate afecta și oamenii sănătoși, nu doar cei cu astm sau probleme respiratorii.
Praful saharian este periculos, în special pentru cei care au boli pulmonare. În persoanele fără boli pulmonare, valul de praf saharian poate provoca rinite alergice sezoniere, care includ iritații la gât, nas și chiar lăcrimare.

Prof. dr. Traian Mihăescu. Sursa foto: Facebook

„Expunerea la praful saharian, în Europa, poate avea ca rezultat o serie de simptome și efecte asupra sănătății, în primul rând, din cauza nivelului crescut de particule în suspensie din aer. Aceste simptome pot include probleme respiratorii, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație, în special pentru persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică. De asemenea, praful poate provoca condiții de ceață, care pot duce la iritarea ochilor, dureri de gât și dureri de cap. Particulele fine au fost asociate cu o mortalitate crescută în timpul zilelor cu praf saharian, în timp ce fracțiunile mai grosiere prezintă rezultate mixte.

Expunerea pe termen lung la praful saharian poate avea consecințe mai grave asupra sănătății, cum ar fi contribuția la un exces de rezultate adverse pentru sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și respiratorii. Pentru a atenua aceste efecte asupra sănătății, măsurile de sănătate publică, cum ar fi reducerea activităților în aer liber în timpul furtunilor de praf, măturatul străzilor și curățenia, pot contribui la minimizarea resuspensiei prafului și a expunerii la acesta”, a subliniat prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog, pentru bzi.ro.

Medicii pneumologi trag un semnal de alarmă, spunând că este foarte important ca oamenii să înțeleagă care sunt riscurile la care se expun, dacă nu respectă recomandările specialiștilor.

„Studiile privind praful saharian din Europa evidențiază impactul potențial al acestuia asupra sănătății. În timp ce PM10 și PM2,5-10 (se referă la particulele din aer, care sunt de 2,5 microni sau mai mici, și de 10 microni ori mai mici) prezintă asocieri mixte cu mortalitatea în timpul intruziunilor de praf, PM10 a fost asociat cu o mortalitate crescută în zilele cu praf saharian. Măsuri precum curățarea străzilor pot reduce resuspensia prafului, având un impact pozitiv asupra sănătății publice. În plus, praful saharian contribuie la un exces de rezultate adverse pentru sănătate, particulele mai mari putând prezenta riscuri mai mari. Înțelegerea acestor efecte asupra sănătății este crucială din cauza transportului semnificativ de praf saharian în Europa, cu impact asupra calității aerului și a sănătății”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu.

Iată ce recomandări au medicii pneumologi

Pentru a ne proteja în această perioadă, medicii recomandă să se limiteze deplasările și activitățile în aer liber.

„În timpul episoadelor de praf saharian din Europa, persoanele cu afecțiuni respiratorii ar trebui să ia măsuri de precauție specifice, pentru a-și proteja sănătatea. Limitați activitățile în aer liber. Rămâneți în interior cât mai mult posibil, în special în timpul nivelurilor maxime de praf, pentru a reduce expunerea la particulele din aer. Utilizați purificatoare de aer. Luați în considerare utilizarea purificatoarelor de aer cu filtre HEPA, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior și a reduce concentrația de particule de praf. Închideți ferestrele și ușile.

Păstrați ferestrele și ușile închise pentru a preveni pătrunderea prafului în spațiile interioare și exacerbarea simptomelor respiratorii. Monitorizați calitatea aerului. Rămâneți informați cu privire la nivelurile de calitate a aerului din zona dvs. prin intermediul autorităților locale sau al resurselor online, pentru a ajusta activitățile în funcție de nivelurile de poluare. Să urmați sfaturile medicale. Respectați orice sfaturi specifice sau planuri de tratament furnizate de profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a gestiona afecțiunile respiratorii în timpul episoadelor de praf.

Urmând aceste măsuri de precauție, persoanele cu afecțiuni respiratorii își pot reduce la minimum expunerea la praful saharian și pot reduce riscul de agravare a problemelor de sănătate în timpul episoadelor de praf din Europa”, mai spune prof. dr. Traian Mihăescu.

Prof. univ. dr. Silviu Gurlui susține faptul că, deși norul de praf saharian traversează Europa în fiecare an, fenomenul este mult mai agresiv acum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...