Ce se întâmplă în organism dacă luăm MELATONINĂ în fiecare noapte. Sfatul experților

Ce se întâmplă în organism dacă luăm MELATONINĂ în fiecare noapte. Sfatul experților
Sursa: Shutterstock/ Caracter ilustrativ
Publicat: 27/07/2023, 18:52

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de probleme cu somnul. Mulți apelează la medicamente prescrise de medic sau la suplimente alimentare, iar melatonina este una dintre opțiunile considerate sigure și fără efecte secundare.

Înainte de administrarea sa este însă important să ne interesăm care sunt dozele optime și când e cazul să oprim administrarea.

Un expert în medicină comportamentală a somnului a explicat, pentru Parade, când putem lua considerare un supliment de Melatonină și ce se întâmplă în organism dacă apelăm la această soluție în fiecare noapte.

Ce este melatonina și când se administrează

Melatonina este un hormon produs de creier care ajută la ritmul circadian, iar producția de sa este stimulată de expunerea la întuneric. Când organismul nu produce suficientă melatonină, apar probleme de somn. Este și motivul pentru care adesea este luată în considerare administrarea unui supliment de melatonină, o formă sintetică a hormonului amintit.

„Dacă stați în pat ore întregi fără să puteți adormi, administrarea unui supliment de melatonină ar putea fi de ajutor”, spune dr. Deirdre Conroy, profesor clinician la Departamentul de Psihiatrie al Universității din Michigan și director clinic al Programului de Medicină Comportamentală a Somnului.

Potrivit specialistei, persoanele care au probleme în a rămâne adormite (care se trezesc pe parcursul nopții) ar putea dori să ia în considerare un supliment de melatonină cu eliberare prelungită, care poate fi util atât pentru a adormi inițial, cât și pentru a rămâne adormit. dr. Deirdre Conroy avertizează însă că este greșit să presupunem că, cu cât doza este mai mare, cu atât va funcționa mai bine.

O doză mai mare nu înseamnă o eficiență mai mare

Paradoxal, o doză mică de melatonină (între 0,3 și 0,5 miligrame) este mai eficientă decât o doză mai mare, potrivit Dr. Conroy.

„S-a demonstrat că o doză mai mică de melatonină prezintă o „schimbare” mai mare a fazei circadiene decât doze mai mari de melatonină”, spune specialista în somn.

Este însă posibil să avem o noapte bună de somn încă din prima zi în care luăm melatonină? Dr. Conroy precizează că depinde de la o persoană la alta și de motivul pentru care apelăm la acest medicament.

„Ar putea > pentru cineva care o ia pentru o scurtă criză de insomnie”, spune aceasta.

Dacă suplimentul este luat pentru a schimba ritmul de somn, ar putea dura ceva timp până vom ajunge să observăm o diferență, pentru că în joc sunt și alte schimbări de comportament, cum ar fi, de exemplu, dacă începem să ne trezim mai devreme în fiecare zi.

Dr. Conroy spune că administrarea ei în fiecare zi ar putea avea un impact indirect asupra modului în ne simțim. Dacă, de exemplu, ne ajută să dormim în mod constant mai bine, s-ar putea să ne simțițim mai puțin irascibili și, în general, mai fericiți decât atunci când nu dormeam bine.

Administrarea de melatonină în fiecare seară ar putea avea ca efect și o ușoară creștere a temperaturii corpului, spune dr. Conroy, potrivit Parade.

Efecte secundare ale melatoninei

Dr. Conroy subliniază că înainte de a apela la suplimente de melatonină, este important să avem în vedere potențialele sale efecte secundare, care pot include dureri de cap, amețeli, senzație de somnolență în timpul zilei, dureri de stomac, uscăciune a gurii, uscăciune sau mâncărime a pielii, dureri de brațe sau picioare, vise ciudate și transpirații nocturne.

Ar putea apărea, de asemenea, modificări ale apetitului, incontinență urinară, depresie pe termen scurt și chiar convulsii. De aceea, este importantă o discuție cu un medic, cu atât mai mult cu cât melatonina poate interacționa cu alte medicamente,

Femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care au o tulburare convulsivă, o tulburare autoimună sau care sunt deprimate, nu ar trebui să ia melatonină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ