Comisia Europeană solicită statelor membre să facă „tot posibilul” pentru a evita revenirea la lockdown pe scară largă/ Comisia a confirmat grupurile prioritare care urmează să fie vaccinate

Comisia Europeană solicită statelor membre să facă „tot posibilul” pentru a evita revenirea la lockdown pe scară largă/ Comisia a confirmat grupurile prioritare care urmează să fie vaccinate
Publicat: 15/10/2020, 17:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:40

Europa a fost îndemnată să facă tot posibilul pentru a evita revenirea la blocarea pe scară largă, în fața unei „creșteri rapide a ratelor de infecție în întreaga UE”.

Liderii europeni solicită coordonarea vaccinului Covid-19

„Timpul se termină – prima prioritate a tuturor ar trebui să fie să facă tot ce este necesar pentru a evita consecințele devastatoare ale blocărilor generalizate”, a avertizat joi Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Îndemnând Europa să „se pregătească pentru următorii pași”, Kyriakides a apelat la discuțiile despre vaccinuri și vaccinare. Vaccinul nu va fi un ”glonț de argint”, dar va juca un rol central pentru a salva vieți și a contracara pandemia. Și când și dacă se găsește un vaccin sigur și eficient, ”trebuie să fim pregătiți să îl lansăm cât mai repede posibil, inclusiv să construim încrederea cetățenilor în siguranța și eficacitatea acestuia”.

Majoritatea lansărilor  s-au concentrat pe vaccinuri și pe logistica distribuției și tratamentului la nivel european, Kyriakides comentând că „vaccinurile nu vor salva vieți – vaccinările o vor face”.

„Acum, trebuie să ne asigurăm că odată găsit un vaccin, suntem pe deplin pregătiți să îl implementăm”, a adăugat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Dacă vrem ca vaccinarea noastră să aibă succes, trebuie să ne pregătim acum”, a adăugat ea.

Piețele bursiere europene au cedat joi – Stoxx 600 a scăzut cu 2,4% la tranzacționare dimineața târziu – din cauza temerilor legate de restricțiile de intrare, plus eșecul probabil al liderilor americani de a conveni un nou pachet de stimulare în curând.

În acest context, Comisia, organul executiv al UE, a lansat joi un set de criterii pe care țările trebuie să le ia în considerare

Acestea includ: capacitatea serviciilor lor de vaccinare; facilitarea accesului și accesibilitatea vaccinurilor pentru oameni; identificarea problemelor logistice, cum ar fi transportul și depozitarea răcite; si „comunicare clara cu privire la beneficiile, riscurile si importanta vaccinurilor COVID-19 pentru a construi increderea publicului.”

În ultimii ani, încrederea publicului în vaccinări a crescut în Europa. Un studiu publicat luna trecută în The Lancet a constatat îmbunătățiri chiar și în țări, cum ar fi Franța și Italia, care au mișcări puternice anti-vaccinare. Cu toate acestea, studiul s-a încheiat înainte ca COVID-19 să lovească, iar pandemia a văzut multe teorii ale conspirației în jurul conceptului de vaccin coronavirus, inclusiv ideea că pandemia a fost cumva planificată pentru a injecta pe toată lumea cu microcipuri.

Comisia a jucat deja un rol de coordonare în achiziționarea potențială a unui vaccin coronavirus. A semnat contracte de cumpărare în avans cu AstraZeneca, Johnson & Johnson și Sanofi-GSK pentru a asigura aprovizionarea atunci când acestea devin disponibile și este încă în negocieri cu BioNTech / Pfizer, Moderna și CureVac.

Pandemia a cunoscut un impuls fără precedent în industria farmaceutică, dar drumul către un vaccin COVID-19 de succes și sigur nu este încă clar, așa cum s-a demonstrat săptămâna aceasta, când J&J a trebuit să întrerupă studiile sale în stadiu târziu din cauza bolii unui voluntar.

Prioritizarea distribuției

Când vor ajunge vaccinurile împotriva Covid-19, statele membre vor avea acces la ele în același timp, în funcție de dimensiunea populației, spune Executivul european, care negociază contracte de cumpărare în avans cu principalele companii farmaceutice stabilite în Europa.

Când vine vorba de distribuție, toate statele membre UE vor putea pune mâna pe vaccinuri în același timp, dimensiunea comenzilor lor fiind legată de dimensiunea populației lor. Vor cumpăra vaccinurile de la companiile medicamentoase la prețurile stabilite în timpul negocierilor.

Comisia nu comunică statelor membre ordinea în care trebuie să distribuie vaccinurile intern, dar joi a oferit exemple despre ceea ce ar trebui să fie grupurile prioritare de beneficiari.

Comisia a confirmat grupurile prioritare care urmează să fie vaccinate:

  • Specialiști în sănătate
  • Oamenii care lucrează în unități de îngrijire pe termen lung
  • Persoane cu vârsta peste 60 de ani
  • Oamenii a căror stare de sănătate îi pune în pericol
  • Muncitori esențiali
  • Persoane care nu pot limita contactele sociale
  • Grupuri socio-economice mai defavorizate.
  • Sosirea vaccinurilor, însă, nu va însemna automat sfârșitul restricțiilor și măsurilor de vigilență.

Acest lucru sună ca un avertisment emis de Organizația Mondială a Sănătății, al cărui om de știință șef Soumya Swaminathan a spus că tinerii sănătoși ar trebui să aștepte până în 2022 pentru a se vaccina, presupunând că anul viitor va apărea un vaccin sigur.

„Vor exista o mulțime de îndrumări, dar cred că o persoană obișnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aștepte până în 2022 pentru a obține un vaccin”, a spus Swaminathan.

Germania tocmai a înregistrat o creștere record zilnică a noilor cazuri – 6.638 raportate joi – în timp ce Franța introduce noi stingeri de noapte pentru următoarele patru săptămâni, iar guvernul britanic este pe cale să introducă restricții dure și la Londra. În general, Europa a depășit acum SUA în ratele de cazuri noi pentru prima dată de la începutul pandemiei.

În urmă cu o lună, pe 15 septembrie, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) înregistrase 2,3 milioane diagnosticate în Europa; cifrele de la aceeași agenție de miercuri sunt de 4,3 milioane, cu 87% mai multe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Un aliat de top al lui Joe Biden spune că preşedintele se gândeşte la înlocuitori...
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
A fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România