Comisia Europeană solicită statelor membre să facă „tot posibilul” pentru a evita revenirea la lockdown pe scară largă/ Comisia a confirmat grupurile prioritare care urmează să fie vaccinate

Comisia Europeană solicită statelor membre să facă „tot posibilul” pentru a evita revenirea la lockdown pe scară largă/ Comisia a confirmat grupurile prioritare care urmează să fie vaccinate
Publicat: 15/10/2020, 17:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:40

Europa a fost îndemnată să facă tot posibilul pentru a evita revenirea la blocarea pe scară largă, în fața unei „creșteri rapide a ratelor de infecție în întreaga UE”.

Liderii europeni solicită coordonarea vaccinului Covid-19

„Timpul se termină – prima prioritate a tuturor ar trebui să fie să facă tot ce este necesar pentru a evita consecințele devastatoare ale blocărilor generalizate”, a avertizat joi Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Îndemnând Europa să „se pregătească pentru următorii pași”, Kyriakides a apelat la discuțiile despre vaccinuri și vaccinare. Vaccinul nu va fi un ”glonț de argint”, dar va juca un rol central pentru a salva vieți și a contracara pandemia. Și când și dacă se găsește un vaccin sigur și eficient, ”trebuie să fim pregătiți să îl lansăm cât mai repede posibil, inclusiv să construim încrederea cetățenilor în siguranța și eficacitatea acestuia”.

Majoritatea lansărilor  s-au concentrat pe vaccinuri și pe logistica distribuției și tratamentului la nivel european, Kyriakides comentând că „vaccinurile nu vor salva vieți – vaccinările o vor face”.

„Acum, trebuie să ne asigurăm că odată găsit un vaccin, suntem pe deplin pregătiți să îl implementăm”, a adăugat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Dacă vrem ca vaccinarea noastră să aibă succes, trebuie să ne pregătim acum”, a adăugat ea.

Piețele bursiere europene au cedat joi – Stoxx 600 a scăzut cu 2,4% la tranzacționare dimineața târziu – din cauza temerilor legate de restricțiile de intrare, plus eșecul probabil al liderilor americani de a conveni un nou pachet de stimulare în curând.

În acest context, Comisia, organul executiv al UE, a lansat joi un set de criterii pe care țările trebuie să le ia în considerare

Acestea includ: capacitatea serviciilor lor de vaccinare; facilitarea accesului și accesibilitatea vaccinurilor pentru oameni; identificarea problemelor logistice, cum ar fi transportul și depozitarea răcite; si „comunicare clara cu privire la beneficiile, riscurile si importanta vaccinurilor COVID-19 pentru a construi increderea publicului.”

În ultimii ani, încrederea publicului în vaccinări a crescut în Europa. Un studiu publicat luna trecută în The Lancet a constatat îmbunătățiri chiar și în țări, cum ar fi Franța și Italia, care au mișcări puternice anti-vaccinare. Cu toate acestea, studiul s-a încheiat înainte ca COVID-19 să lovească, iar pandemia a văzut multe teorii ale conspirației în jurul conceptului de vaccin coronavirus, inclusiv ideea că pandemia a fost cumva planificată pentru a injecta pe toată lumea cu microcipuri.

Comisia a jucat deja un rol de coordonare în achiziționarea potențială a unui vaccin coronavirus. A semnat contracte de cumpărare în avans cu AstraZeneca, Johnson & Johnson și Sanofi-GSK pentru a asigura aprovizionarea atunci când acestea devin disponibile și este încă în negocieri cu BioNTech / Pfizer, Moderna și CureVac.

Pandemia a cunoscut un impuls fără precedent în industria farmaceutică, dar drumul către un vaccin COVID-19 de succes și sigur nu este încă clar, așa cum s-a demonstrat săptămâna aceasta, când J&J a trebuit să întrerupă studiile sale în stadiu târziu din cauza bolii unui voluntar.

Prioritizarea distribuției

Când vor ajunge vaccinurile împotriva Covid-19, statele membre vor avea acces la ele în același timp, în funcție de dimensiunea populației, spune Executivul european, care negociază contracte de cumpărare în avans cu principalele companii farmaceutice stabilite în Europa.

Când vine vorba de distribuție, toate statele membre UE vor putea pune mâna pe vaccinuri în același timp, dimensiunea comenzilor lor fiind legată de dimensiunea populației lor. Vor cumpăra vaccinurile de la companiile medicamentoase la prețurile stabilite în timpul negocierilor.

Comisia nu comunică statelor membre ordinea în care trebuie să distribuie vaccinurile intern, dar joi a oferit exemple despre ceea ce ar trebui să fie grupurile prioritare de beneficiari.

Comisia a confirmat grupurile prioritare care urmează să fie vaccinate:

  • Specialiști în sănătate
  • Oamenii care lucrează în unități de îngrijire pe termen lung
  • Persoane cu vârsta peste 60 de ani
  • Oamenii a căror stare de sănătate îi pune în pericol
  • Muncitori esențiali
  • Persoane care nu pot limita contactele sociale
  • Grupuri socio-economice mai defavorizate.
  • Sosirea vaccinurilor, însă, nu va însemna automat sfârșitul restricțiilor și măsurilor de vigilență.

Acest lucru sună ca un avertisment emis de Organizația Mondială a Sănătății, al cărui om de știință șef Soumya Swaminathan a spus că tinerii sănătoși ar trebui să aștepte până în 2022 pentru a se vaccina, presupunând că anul viitor va apărea un vaccin sigur.

„Vor exista o mulțime de îndrumări, dar cred că o persoană obișnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aștepte până în 2022 pentru a obține un vaccin”, a spus Swaminathan.

Germania tocmai a înregistrat o creștere record zilnică a noilor cazuri – 6.638 raportate joi – în timp ce Franța introduce noi stingeri de noapte pentru următoarele patru săptămâni, iar guvernul britanic este pe cale să introducă restricții dure și la Londra. În general, Europa a depășit acum SUA în ratele de cazuri noi pentru prima dată de la începutul pandemiei.

În urmă cu o lună, pe 15 septembrie, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) înregistrase 2,3 milioane diagnosticate în Europa; cifrele de la aceeași agenție de miercuri sunt de 4,3 milioane, cu 87% mai multe.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
FOTO. Transformarea milionarului care o plimba pe Daniela Crudu cu elicopterul la vila lui! Ioan...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Atenție, șoferi! Sancțiuni mai aspre pentru aceste greșeli. Legea ar putea să se schimbe drastic
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Top 10 cele mai fiabile SUV-uri la mâna a doua. Modelele astea se vând foarte...
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Însemnul de pe tricoul președintelui Franței care naște teorii ale conspirației: Un simplu logo sau...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Andra, însărcinată pentru a treia oară? Răspunsul artistei i-a lăsat mască pe toți
Noua taxă auto, inevitabilă: toți șoferii trebuie să știe. ”Soluţia este impozitarea, descurajarea”
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
Boala care afectează femeile. E cumplită! Medicii avertizează. Cum se manifestă
Revoluție în România! Ia banii, cetățene, zice Cîțu! Nu mai e nevoie de muncă
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Care este rolul brokerului în imobiliare?