CORONAVIRUS. Hexagon – trei elemente esenţiale pentru începerea ridicării măsurilor restrictive. Vor fi distribuite gratuit măști din pânză în farmacii

CORONAVIRUS. Hexagon - trei elemente esenţiale pentru începerea ridicării măsurilor restrictive. Vor fi distribuite gratuit măști din pânză în farmacii
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie
Publicat: 20/04/2020, 07:12

Duminică, 20 aprilie 2020, premierul Franţei, Edouard Philippe, a anunţat principiile unei ieşiri lente din izolare începând cu 11 mai a.c., demers bazat pe testarea masivă a populaţiei şi pe izolarea bolnavilor.

Potrivit precizărilor șefului Executivului, citate de AFP, francezii nu vor reveni „imediat şi, probabil, nu foarte curând la viaţa de dinaintea” crizei COVID-19, declarații făcut de de acesta în cadrul unei conferinţe de presă la care a fost prezent şi ministrul sănătăţii, Olivier Véran.

În urma solicitării venite de la preşedintele Emmanuel Macron, de a prezenta un plan de ieşire din carantină până la sfârşitul lunii în curs, Philippe a creionat liniile directoare ale acestuia, fără însă a intra în detalii, în condiţiile în care neîncrederea populaţiei este în creştere iar criticile din partea opoziţiei se înmulţesc.

Conform spuselor prim-ministrului francez, se au în vedere „trei elemente esenţiale” pentru începerea ridicării măsurilor restrictive.

În primă instanță s-a vorbit de continuarea respectării „gesturilor de barieră”, cum sunt distanţarea socială, abordare însoţită de generalizarea purtării măştilor în public. Purtarea măştilor va deveni probabil obligatorie în mijloacele de transport în comun.

În acest context, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie şi a peste 2 milioane în luna mai.

Un al doilea element vizează necesitatea realizării rapide de testări numeroase, a mai precizat șeful Executivului francez. Obiectivul guvernului este de a putea efectua 500.000 de teste săptămânal până la ridicarea carantinei.

Asta în cazul în care cetățenii francezi au simptome sau dacă au fost în contact apropiat cu o persoană despre care se ştie că este bolnavă, potrivit precizărilor ministrul sănătăţii. În cazul unui rezultat pozitiv, pacienţii vor trebui izolaţi fie acasă, fie într-un loc special, ca de exemplu în hoteluri.

În contextul scenariilor de după 11 mai, Philippe s-a exprimat cu prudenţă. El a afirmat, spre exemplu, că sunt în studiu mai multe ipoteze pentru redeschiderea şcolilor. S-a vorbit fie de abordarea diferenţiată, în funcţie de cât de afectate sunt anumite teritorii de epidemie, fie cu participarea unei jumătăţi din elevii claselor.

Astfel, aceştia s-ar putea deplasa la şcoală două săptămâni pe lună, alternativ, fie utilizarea localurilor în mod diferit, prin folosirea unor spaţii mai largi decât clasele unde au loc cursurile în mod obişnuit.

În al treilea rând, premierul francez a făcut apel la continuarea muncii de acasă, în măsura posibilităților.

În ceea ce privește comerțul, cozile trebuie organizate cu respectarea distanţei minime de un metru şi cu punerea la dispoziţie de geluri dezinfectante hidroalcoolice.

Începând de luni, 20 aprilie 2020, va fi permis membrilor de familie să îşi poată vizita rudele din căminele de bătrâni, în „condiţii extrem de limitate” şi în „unităţile în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi”, conform anunțului ministrului sănătății.

Nu în ultimul rând, Edouard Philippe a mai declarat că, pentru moment, populaţia este departe de a se fi imunizat, că nu a fost identificat un tratament şi că nu se aşteaptă crearea unui vaccin mai devreme de jumătatea anului viitor.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers