CORONAVIRUS. Lupta pentru vaccinul împotriva coronavirusului cu SUA/ UE a declarat sprijin european pentru compania germană farmaceutică CureVac

CORONAVIRUS. Lupta pentru vaccinul împotriva coronavirusului cu SUA/ UE a declarat sprijin european pentru compania germană farmaceutică CureVac
Publicat: 18/03/2020, 20:48
Actualizat: 06/04/2021, 14:51

Bruxelles-ul a intrat într-un scandal diplomatic între Germania și Statele Unite ale Americii asupra unei companii care dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului. Fără o confirmare sau o infirmare a rapoartele cu privire la interesul președintelui american Donald Trump pentru vaccin, UE a declarat că sprijinul european actual pentru CureVac „face parte din răspunsul coordonat al UE la amenințarea cu sănătatea publică a Covid-19.”

Germania a devenit un actor vizibil zilele trecute în presa internațională, în urma a două situații de gestionare a crizei coronavirusului. În timp ce politicienii germani au atacat și au încercat să oprească politica „America First” a lui Donald Trump, aceștia au fost criticați în ultimele zile pentru adoptarea unei abordări „Germany First” în criza coronavirusului prin interzicerea exportului de echipamente de protecție, cum ar fi măștile de față, pentru țările partenere din UE. În ambele situații Comisia Europeană a intervenit, transmite Politico.

CureVac, o companie cu sediul în orașul german Tübingen, a fost prezentă în titlurile presei din week-end, când ziarul german ”Welt am Sonntag” a raportat că președintele SUA, Donald Trump, a încercat să obțină drepturi exclusive asupra vaccinului coronavirus realizat de  CureVac, o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăși unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menținere stabilă fără refrigerare.

CureVac primește „finanțare substanțială” de la Fundația Bill and Melinda Gates și miliardarul german Dieter Hopp, pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului care provoacă ravagii pe tot globul, potrivit rfi.fr

Compania speră să înceapă testarea din iunie.

Controversă 

Raportul Die Welt a fost publicat la scurt timp după ce compania germană CureVac a anunțat că CEO-ul Daniel Menichella a fost înlocuit de Ingmar Hoerr, la doar câteva săptămâni după ce Menichella s-a întâlnit cu Trump și reprezentanții companiilor de medicamente de la Washington, notează thelocal.de

Pe 11 martie, la o săptămână de la întâlnirea de la Casa Albă, Menichella a fost înlocuită de fondatorul companiei, Ingmar Hoerr, fără ca compania să dea un motiv clar pentru schimbare.

Începând cu 1 iulie 2019, Hoerr este și membru al Comitetului consultativ al Consiliului European, fiind numit de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat de presă emis de compania CureVac.

Dar la 15 martie, cu o zi înainte ca Comisia să anunțe sprijinul său financiar pentru CureVac, consiliul de supraveghere al companiei l-a înlocuit pe Hoerr cu directorul general adjunct, Franz-Werner Haass, anunțând că Hoerr „va lua concediu temporar din motive medicale”, subliniind că concediul său nu este „cauzat de coronavirus”, transmite rfi.fr.

Compania susține că succesiunea rapidă a CEO-ului în momentul zvonurilor și decizia privind sprijinul UE a fost „pură coincidentă”.

Cu privire la oferta președintelui SUA, Donald Trump, compania farmaceutică germană CureVac a infirmat zvonurile,  în ciuda faptului că guvernul german și principalul investitor al companiei au declarat contrariul.

Directorul adjunct al CureVac, Franz-Werner Haas, a declarat marți „nu a existat și nu există nicio ofertă„ din partea lui Trump ”sau a vreunei organizații guvernamentale„ de a prelua compania sau de a „rezerva sloturi de fabricație” pentru producția exclusivă de vaccinuri pe piața americană.

Dietmar Hopp, acționar al companiei, a căutat să pună capăt luptei publice luni, afirmând că afacerea va rămâne în Germania, dar a confirmat că Trump a căutat să-și asigure drepturile de exclusivitate.

„Nu este posibil ca o companie germană să dezvolte vaccinul și să fie utilizat exclusiv în SUA. Nu a fost o opțiune pentru mine”, a spus el, când a fost întrebat de ce a refuzat o ofertă de Trump în valoare de 1 miliard de euro.

Hopp, un investitor al cărui fond deține peste 80 la sută din acțiunile CureVac, a declarat duminică într-o declarație că „dacă putem dezvolta în curând un vaccin eficient împotriva coronavirusului, acesta ar trebui să poată atinge, proteja și ajuta oamenii nu numai la nivel regional, ci și în toată lumea, în solidaritate. ”

Dar compania a publicat, luni, pe Twitter o declarație contradictorie: „CureVac nu a primit de la guvernul american sau de la entitățile conexe o ofertă înainte, în timpul și de la reuniunea Task Force de la Casa Albă din 2 martie. CureVac respinge toate acuzațiile din presă .“

Pozitia guvernului german referitoare la oferta președintelui Donald Trump

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat că „Germania nu este de vânzare”, în timp ce ministrul Sănătății, Jens Spahn, a insistat duminică la radiodifuzorul public ZDF, că CureVac va dezvolta orice potențial vaccin contra coronavirusului „pentru întreaga lume” și „nu pentru fiecare țară”.

Ministrul de externe, Heiko Maas, a declarat, luni, grupului mass-media Funke că „nu putem permite altora să caute rezultate exclusive”.

Șeful diplomației germane a discutat chestiunea și cu omologii din Canada, Coreea de Sud, Brazilie și Australia, dar ea va trebui abordată și în cadrul G7. „Vom învinge virusul doar împreună, nu unul împotriva celuilalt”, a subliniat Maas, potrivit Spiegel Online.

Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, a descris povestea drept „eronată”.

„Guvernul Statelor Unite a vorbit cu multe (mai mult de 25) companii care susțin că pot ajuta cu un vaccin”, a spus oficialul. „Majoritatea acestor companii au primit deja finanțare din partea investitorilor din SUA. Vom continua să vorbim cu orice companie care pretinde că va putea ajuta. Și orice soluție găsită va fi împărtășită lumii. ”

Potrivit raportului Welt, guvernul german are în vedere să ofere plăți pentru a menține CureVac în Germania. O purtătoare de cuvânt a ministerului sănătății a declarat: „Guvernul german este foarte interesat de dezvoltarea vaccinurilor și a substanțelor active împotriva noului coronavirus în Germania și Europa”, a adăugat: „În acest sens, guvernul este în schimb intensiv cu compania CureVac”.

Sprijinul european „face parte din răspunsul coordonat al UE la amenințarea cu sănătatea publică a Covid-19.”

Fără a confirma – sau a infirma – rapoartele cu privire la interesul președintelui american Donald Trump pentru vaccin, UE a declarat că sprijinul european actual pentru CureVac „face parte din răspunsul coordonat al UE la amenințarea cu sănătatea publică a Covid-19.”

Comisia Europeană a mobilizat până la 140 de milioane EUR în finanțare publică și privată pentru a sprijini cercetarea. La 6 martie – patru zile după ce conducerea CureVac s-a întâlnit cu Trump și vicepreședintele Mike Pence la Casa Albă – „Comisia a anunțat că a selectat 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare pentru a primi finanțare de 47,5 milioane EUR din programul său de cercetare și inovare, Orizont 2020. ”

În timp ce raportul a atras oficialii americani și germani într-un război de cuvinte, Comisia Europeană a declarat luni că va oferi companiei un împrumut garantat în valoare de 80 de milioane de euro „pentru a extinde dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva coronavirusului în Europa”, potrivit unui comunicat de presă.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat marți că speră că un vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi gata până în toamna. Cu toate acestea, experții în sănătate publică prezic că va dura un an sau mai mult pentru a finaliza studiile clinice și a face un vaccin disponibil pe scară largă.

Directorul adjunct al companiei CureVac, Haas a spus că împrumutul de 80 de milioane de euro va permite companiei „să-și extindă producția” și să livreze vaccinul „cât mai repede posibil”. El a adăugat că tehnologia de vaccinare aflată în curs de dezvoltare ar putea ajuta la producere unui miliard de doze, deși calendarul acestei producții nu este încă clar.

Mariola Fotin-Mleczek, directorul tehnologic al CureVac, a declarat marți reporterilor că compania lucrează din greu pentru a începe prima fază de testare la începutul verii. Ea a spus că compania este optimistă cu privire la extragerea vaccinului „foarte rapid și în cantități imense”.

Politicienii germani au atacat  politica „America First” a lui Donald Trump, însă au fost criticați în ultimele zile pentru adoptarea unei abordări „Germany First”

După câteva zile în care au fost identificați ca „băieții răi” din  UE – din cauza interzicerii de echipamente medicale în Europa – politicienii germani  se înfățișează ca apărătorii  publicului din Europa și nu numai, potrivit Politico.

În timp ce politicienii germani au atacat  politica „America First” a lui Donald Trump, aceștia au fost criticați în ultimele zile pentru adoptarea unei abordări „Germany First” în criza coronavirusului prin interzicerea exportului de echipamente de protecție, cum ar fi măștile de față pentru țările partenere din UE.

Reacționând la aceste critici, Berlinul a făcut un un pas în spate săptămâna trecută, permițând exportul echipamentului de protecție, atât timp cât propriile nevoi sunt satisfăcute.

Acest lucru nu a fost însă suficient pentru Comisia Europeană, care a amenințat Germania cu procedura de infrigement. Numai ulterior, Germania a fost de acord – din nou – să își schimbe interdicția de export, deși modificările specifice nu au fost încă stabilite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore