Cum alegi fosa septică ecologică ideală pentru casa ta

Cum alegi fosa septică ecologică ideală pentru casa ta
Publicat: 08/02/2024, 13:07

O fosă septică este un container mare folosit pentru tratarea apelor uzate menajere, care oferă o soluție eficientă pentru evacuarea apelor uzate din locuință, iar importanta sa crește în zonele în care nu există o rețea de canalizare în apropiere, precum zona rurală.

Există mai multe tipuri de fose septice. În acest articol însă, îți vom spune care este diferența între o fosă septică ecologică și una tradițională, de ce să alegi o fosă ecologică, cum funcționează această, de ce trebuie să ții cont când o alegi și ce opțiuni mai există în afara fosei septice.

Diferența dintre fosa septică ecologică și fosa septică tradițională

Fosa septică ecologică are, spre deosebire de cea tradițională,  un filtru biologic și se deosebește de aceasta prin tratarea apei negre (fecale).

Fosa septică ecologică este din ce în ce mai populară, deoarece are o mare calitate: nu există riscul de contaminare a terenului și nici nu contaminează apele subterane, protejând mediul înconjurător. În plus, nu emană mirosuri neplăcute îngrijirea mediului înconjurător.

Fosa septică ecologică este cea mai bună soluție pentru a reduce și a evita contaminarea solului și a apelor subterane, deoarece nu există riscul de infiltrare. Totodată, previne eventuale infecții prin asigurarea unui grad mai mare de igienă.

Pe scurt, s-ar putea spune că o fosă septică ecologică îți oferă ceea ce-ți oferă o fosă septică tradițională, dar poluează mult mai puțin.

Cum funcționează o fosă septică ecologică

În primul rând, deșeurile care provin din băi sunt depozitate într-un rezervor situat la aproximativ 30 de metri de locuință, care este alcătuit din materiale care garantează siguranța, longevitatea și rezistența rezervorului. Rezervorul conține o supapă de evacuare pentru a elimina toate gazele produse în interior.

În al doilea rând, are loc o decantare fizică, în care partea solidă este depusă la fund pentru a trece printr-un proces de descompunere.

După descompunere, pe măsură ce se umple, lichidul existent  ajunge la fundul rezervorului, trecând prin filtre de rocă, pietriș și nisip.

În final, după acest proces de filtrare, lichidul este depus într-un alt rezervor, unde este refolosit, sau ajunge din nou în mediul înconjurător.

De ce să alegi o fosă septică ecologică?

Odată ce ai văzut cum funcționează o fosă septică ecologică, îți vom dezvălui de ce merită să-ți alegi una. Există mai multe motive pentru a alege o fosă septică ecologică în locul uneia tradiționale. Unele dintre acestea sunt:

  • Fertilitatea solului;

  • Îmbunătățirea eficienței activității agricole și a siguranței alimentare;

  • Îmbunătățirea sănătății prin reducerea la minimum a pătrunderii agenților patogeni din deșeurile umane în apă;

  • Prevenirea contaminării apelor de suprafață, a apelor subterane și a terenului.

  • Apa poate fi refolosită în beneficiul agriculturii, pentru irigarea florilor și legumelor din grădină;

  • Nutrienții pot fi recuperați din fecale și folosiți ca îngrășămint pentru sol.

Câteva lucruri de reținut despre fosele septice ecologice:

Când fosa septică ecologică este instalată în subteran, capacele nu trebuie să fie prea mari pentru a evita prăbușirea. Dimensiunea rezervorului va depinde de numărul de persoane care locuiesc în casă.

Apele uzate care provin din chiuvete și canale de scurgere nu trebuie să intre în contact cu deșeurile care merg în fosa septică ecologică, deoarece substanțele chimice de curățare, printre altele, interferează cu procesul de descompunere, ucigând bacteriile.

De ce trebuie să ții cont când o alegi

Înainte de a instala o fosă septică, este important să ții cont de câteva sfaturi utile care te vor ajuta să o alegi pe cea potrivită pentru casa ta. În primul rând, este esențial să afli ce dimensiune trebuie să aibă în funcție de numărul de locuitori și de utilizarea apei în locuință.

Un alt factor important de luat în considerare este amplasarea fosei septice, conform reglementărilor locale și distanța față de vecini sau de casă. În România, distanța fosei septice față de vecinatăți este stabilită prin ordinul Nr.536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației.

Potrivit legii, ești obligat să respecți distanțele exacte când amplasezi fosa septică, iar aceste distanțe sunt următoarele:

  • 10 m- distanța fosei față de clădiri învecinate;

  • 5 m- distanța fosei față de propria clădire;

  • 30 m-distanța drenului (cîmpului de infiltrare în sol ) față de surse de apă potabilă;

  • 2 m- distanța liniei (țevii) de drenaj față de nivelul pânzei freatice.

În plus, ar trebui să evaluezi opțiunile de materiale disponibile pentru construcția fosei septice, deoarece există diferite alternative în funcție de bugetul și nevoile tale.

Cand vine vorba de alegerea unei fose septice, calitatea este esențială. Asigură-te că achiziționezi o fosă din materiale durabile, rezistente la coroziune, precum cea din polipropilenă. Pe de altă parte, nu uita să verifici eficiența fosei, deoarece eliminarea corectă a deșeurilor organice este esențială pentru îngrijirea mediului și gestionarea corectă a apelor uzate.

În cele din urmă, îți recomandăm să nu iei decizia în grabă. Cercetează și consultă-te cu profesioniști în domeniu pentru a alege o fosă septică care să răspundă tuturor nevoilor tale. Având în vedere aceste sfaturi, vei putea alege o fosă septică care garantează protecția mediului și sănătatea familiei tale.

Altă opțiune ideală pentru tratarea apei uzate în afara fosei ecologice

Spre deosebire de o fosa septică ecologică, o stație de epurare este o unitate completă de tratare a apelor uzate. Aceasta înseamnă că la ieșirea din micro-purificator, mare parte din agenții contaminanți pe care îi conținea sunt eliminați. Devine așadar apă tratată, nepotabilă, dar care nu poluează.

Altfel spus, prin folosirea unei stații de epurare ai șansa de a elimina până la 95% din contaminanții din apele uzate, rezultatul fiind o apă curată, nepoluantă, care poate fi evacuată într-o puț de absorbție sau poate fi reutilizată la irigarea grădirii, pentru spălarea rufelor și așa mai departe.

Funcționarea unei stații de epurare este o reproducere a ceea ce se întâmplă în natură. Apa trece prin diferite compartimente care au mai mult sau mai puțin oxigen, dezvoltându-se astfel diverse tipuri de microorganisme care vor distruge deșeurile.

Acestea fiind zise, sperăm ca informațiile oferite să te ajute să faci alegerea potrivită pentru casa ta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie