Prima pagină » Diverse » Dan Dungaciu: „Ca să ne protejăm de America, am sărit în barca sau în PATUL european”

Dan Dungaciu: „Ca să ne protejăm de America, am sărit în barca sau în PATUL european”

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii „Ai aflat! cu Ionuț Cristache”, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician, a vorbit despre deciziile controversate ale României în politica externă. El a criticat modul în care a fost gestionată relația cu Statele Unite. Potrivit acestuia, Bucureștiul a ales să se alinieze pripit cu proiectul european promovat de Emmanuel Macron, pierzând astfel încrederea partenerului strategic. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Ionuț Cristache.

Dan Dungaciu: „Primul lucru: trebuie să-ți reglezi relația cu America”

Dan Dungaciu a explicat că orice țară aflată într-o poziție geopolitică sensibilă, cum este România, ar trebui să înceapă prin a-și consolida relația cu Washingtonul. În loc să procedeze astfel, autoritățile române au ales să se poziționeze de partea proiectului european condus de Franța. România nu a adoptat o strategie de tranziție clară. Această mișcare ar fi fost percepută ca o abandonare a relației transatlantice, fără nicio garanție reală.

„Nu fă ca pe o compensație, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți reglezi relația cu Statele Unite. Noi ce am făcut? Ca să ne protejăm de America, am sărit în barca sau în patul european/francez, pentru că în momentul ăsta nu e vorba despre Franța, este vorba de proiectul european care, condus inclusiv de sau unul dintre conducători acestui proiect, este domnul Macron. Și noi, fără absolut nicio parașută care să facă aterizarea mai lină, am sărit direct în tabăra aceea, făcându-ne, dacă vreți, anulându-ne orice posibilitate de negociere reală.”, afirmă Dan Dungaciu.

Americanii au tras concluzii: românii sunt sau proști, sau ticăloși

În continuare, Dungaciu a insistat că imaginea României în presa locală – ostilă administrației Trump – a fost atent urmărită de oficialii americani. Mediul public românesc a propagat constant mesaje antiamericane. Acest lucru a transmis un semnal negativ către Washington. Asta ar fi dus la concluzii dure despre seriozitatea parteneriatului strategic cu România.

„Transmițând un mesaj americanilor că am întors spatele și predându-ne, ca să zic așa, evident, asta s-a înțeles la Washington și mai ales că Washington-ul a văzut foarte clar cum a arată spațiul public din România… nu e chiar de capul lui. De fiecare dată când spațiul public arată într-un anumit fel și transmite obsesiv aceleași mesaje împotriva administrației, plecând de la ipoteza că e vorba de Donald Trump, de președintele Statelor Unite, atunci evident că atunci când au făcut rapoartele pentru casă și au văzut doar fotografiile cele mai proaste care se puneau în presa românească despre Donald Trump și toate mesajele care se transmiteau, evident că oamenii au tras o concluzie. Iar în momentul în care au văzut că au sărit, ca să zic așa, în tabăra pro-europeană, care în momentul ăsta folosește antiamericanismul pentru un proiect politic european, au zis că românii sunt sau proști, sau ticăloși. Orice ar fi ei, nu e de bine.”, explică Dungaciu.

https://www.youtube.com/watch?v=eyEXW2TDJC4&t=3s&ab_channel=G%C3%A2ndul

Alexandra Anton a studiat Topografie și Cartografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile de masterat în domeniul geomatică. În prezent, studiază Română-Spaniolă ... vezi toate articolele