Decizia care a nemulțumit Franța: Parchetul European își va desfășura procedura doar în limba engleză. Diplomat francez: „Este o adevărată lovitură”

Decizia care a nemulțumit Franța: Parchetul European își va desfășura procedura doar în limba engleză. Diplomat francez: „Este o adevărată lovitură”
Decizia care a nemulțumit Franța: Parchetul European își va desfășura procedura doar în limba engleză. Diplomat francez: „Este o adevărată lovitură”
Publicat: 05/10/2020, 20:28
Actualizat: 06/10/2020, 17:49

Se preconizează că Procuratura Europeană va începe lucrul în noiembrie. Potrivit unei decizii recente luate de o largă majoritate, cei 22 de procurori europeni și șeful acestora, românca Laura Codruta Kövesi, vor vorbi doar engleza în timpul ședințelor.

„Libération”: ”Este o decizie surprinzătoare pentru prima instituție comunitară creată după Brexit și care nu are o țară vorbitoare de limbă engleză”

” Este o decizie surprinzătoare pentru prima instituție comunitară creată după Brexit și care nu are o țară vorbitoare de limbă engleză” , comentează Jean Quatremer, corespondentul cotidianului francez „Libération” de la Bruxelles.

Irlanda, singura țară pentru care ar fi putut fi justificată utilizarea limbii engleze, nu se numără printre cei 22 de participanți în cadrul  Parchetului European. Celelalte state membre ale UE care nu au reprezentanți în Parchetul European sunt Danemarca, Polonia, Suedia și Ungaria, potrivit Tv6.

Diplomat francez: „Este o adevărată lovitură mai ales că procurorul european a fost numit în octombrie 2019 cu sprijinul Franței”

Potrivit unui diplomat francez, aceasta este o „lovitură dură”.

„Este o adevărată lovitură, mai ales că procurorul european, fostul procuror general al României Laura Codruta Kövesi, a fost numit în octombrie 2019 cu sprijinul Franței”. „Se întoarce împotriva francezilor și nu avem cum să contestăm această decizie în fața Curții de Justiție”, regretă un diplomat francez, a comentat el pentru „Libération”.

Această decizie a fost votată de o foarte mare majoritate a colegiului format din 22 de procurori europeni, câte unul pe fiecare stat participant, care asistă procurorul șef.

Deja, Comisia, în proiectul său de regulament privind Parchetul European (adoptat la 12 octombrie 2017), a încercat să impună engleza ca limbă de lucru: însă Franța a reușit să elimine această precizie invocând independența Parchetului European în ceea ce privește reglementările lingvistice.

Acesta este doar limbajul intern de lucru al instituției. În relațiile întreținute cu Curtea de Justiție a Uniunii, limba de lucru este franceza. La fel, între Parchetul European și „Procurorii europeni delegați” aflați în cele 22 de state participante (și desemnați de aceștia) care vor desfășura anchetele deschise de Luxemburg – sediul Parchetului European – și vor desfășura activități penale proceduri, rapoartele vor fi în limba națională.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
A MURIT o legendă a fotbalului din România. A făcut parte din GENERAȚIA DE AUR
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...