Decizie-șoc în Comitetul pentru Situații de Urgență: Se redeschid restaurantele și teatrele în Capitală! În ce condiții vor putea funcționa

Decizie-șoc în Comitetul pentru Situații de Urgență: Se redeschid restaurantele și teatrele în Capitală! În ce condiții vor putea funcționa
Publicat: 15/10/2020, 17:49
Actualizat: 15/10/2020, 17:55

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit în şedinţă, joi după amiaza, la Prefectura Capitalei. Printre decizii se numără și  redeschiderea, în condițiile legii, a restaurantelor, cinematografelor și teatrelor  din Capitală, potrivit Digi24. Acestea vor funcționa la 30% din capacitate, conform noii hotărâri adoptate ieri de Guvern. O altă decizie privește redeschiderea sălilor de jocuri de noroc

Comitetul a luat decizii și în ce privește situațiile expuse în adresa Inspectoratului Școlar al Municipiului București înregistrată la Instituția Prefectului Municipiului București și anume trecerea a 15 unități de învățământ în scenariul roșu și a 3 în cel galben, au adăugat sursele citate.

Decizia privind redeschiderea restaurantelor, a teatrelor și cinematografelor vine la câteva zile după ce Prefectul Capitalei a anunțat închiderea acestora începând de miercuri, 7 octombrie, în București, în contextul creșterii vertiginoase a cazurilor de COVID-19 în România. Gheorghe Cojanu a explicat că toate aceste măsuri sunt valabile cel puțin șapte zile sau atâta timp cât rata de incidență se va menține peste 1,5 la mie.

Potrivit lui Raed Arafat, accesul în restaurante s-ar putea face pe criteriul unor praguri, similar celor folosite pentru calculul situației din școli.

Se discută de praguri și e posibil să se intre cu praguri, cum este la școli, de exemplu”, a afirmat Raed Arafat.

15 unități de învățământ din Capitală, în scenariul roșu, iar trei în scenariul galben

CMBSU s-a întrunit joi, de la ora 15.30, iar pe ordinea de zi a ședinței figurează o solicitare că 15 unități de învățământ din Capitală să fie trecute în scenariul roșu, iar trei în scenariul galben, au declarat surse ale instituției pentru News.ro.

Pe agenda discuțiilor se află încetarea aplicării deciziilor CMBSU din 6 octombrie prin care a fost interzisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci, și cea a operatorilor licențiați în jocuri de noroc, inclusiv cazinouri, precum și purtarea măștii în proximitatea școlilor, pe o rază de 50 de metri. Noile măsuri vin în contextul decizei Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind prelungirea stării de alertă, care include alte prevederi aplicabile la nivel național. Comitetul Municipal va analiză și o adresa a Organizației Patronale a Hotelurilor și Restauranteloe din România (HORA) prin care solicită să fie invitați la ședințe.

Astfel, este vorba despre încetarea aplicabilității hotărârii Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență care prevede că activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în baruri, cluburi și discoteci, nu este permisă în București. O altă decizie a CMBSU arată că „activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară, nu este permisă în municipiul București”.

Restaurantele pot funcționa la capacitate cel mult egală cu 50% dacă incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori

De asemenea, CMBSU mai stabilise, pe 6 octombrie, că „în intervalul orar 07:45- 21:15, de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 50 metri, calculată de la porțile de acces în unitățile de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gură, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârstă de 5 ani”.

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, potrivit deciziei CNSU.

Activitatea jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului

„Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, a decis CNSU.

 Cinematografele sau sălile de spectacole ori concerte pot funcționa la capacitate de 30 – 50%

„Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/localități este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”, mai arată documentul CNSU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA