DEZBATERI BUGET 2021: Ce nemulțumiri au partidele și sindicatele din România vizavi de proiectul propus de guvernul Cîțu

Redactor:
Cezar Amariei
DEZBATERI BUGET 2021: Ce nemulțumiri au partidele și sindicatele din România vizavi de proiectul propus de guvernul Cîțu

În plan politic, bugetul propus pentru 2021 a stârnit nemulțumiri atât în interiorul coaliției de guvernare cât și în afara ei, în ciuda noutăților actualului proiect de buget față de anii anteriori: cele mai mari sume din ultimii 30 de ani alocate investițiilor și, respectiv, volume crescute la dezvoltare economică.

Ministerul Sănătății a primit mai puțin în acest an, comparativ cu 2020, respectiv 17,44 miliarde față de 19,96 miliarde, anul trecut. „Nu este suficient şi principala problemă sunt costurile care vin în acest an şi probabil că nu se vor repeta în anul 2022”, a declarat minsitrul Vlad Voiculescu (USR-PLUS). Nu este ministru care să fie complet mulţumit de buget, a adăugat acesta, după ce bugetul a fost supus dezbaterii publice.

În replică, premierul Florin Cîțu a arătat că s-au redus doar sumele aferente Casei pentru Asigurări de Sănătate în vreme ce ministerul Sănătății are de fapt 11,43 miliarde lei față de 10,63 miliarde lei în 2020, când criza sanitară a obligat la investiții ce nu vor mai atinge același nivel.

Toate aceste discuţii în spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu înţeleg şi nu ştiu să citească un buget ori vor să facă doar scandal şi atât, ceea ce este trist – Florin Cîțu, prim ministru

Discuții au avut loc și în interiorul PNL, după ce premierul a anunțat că trebuie tăiate sporurile bugetarilor, pentru a se economisi 2,5 miliarde lei. Principalele beneficii vizate erau vouchere de vacanță, sporurile pentru expunere la Covid 19, acordate angajaților din prefecturi, indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari și subvenția pentru transportul studenților.

Președintele partidului, Ludovic Orban, considera că problematica sporurilor e una complexă și ar trebui abordată în proiectul de îmbunătățire a legii salarizării, în sectorul public.

„Dacă vom propune amendamente în dezbaterea parlamentară a legii bugetului de stat, o vom face de comun acord în cadrul coaliției și vom anunța acest lucru”, a spus Orban săptămâna trecută, la finalul discuțiilor din PNL.

Nemulțumirile opoziției și amendamentele propuse

Principalul partid de opoziție, PSD, a anunțat că va depune mii de amendamente la buget.

„Nu e deloc adevărat că nu se poate, cum spune Guvernul, că nu sunt bani, cum susține Cîțu, pentru a-și justifica neputința sau neștiința. Există o alternativă mai bună la actualul buget de austeritate”, a declarat duminică, într-o conferință de presă, fostul premier social-democrat, Sorin Grindeanu.

Bugetul alternativ propus de PSD s-ar încadra aproximativ în același deficit și cu venituri bugetare puțin mai mari decât în varianta Guvernului Cîțu. Social-democrații propun creșterea gradului de colectare a taxelor prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor și creșterea bazei de impozitare, ceea ce înseamnă creșterea numărului de firme și salariați.

Amendamentele PSD vizează, printre altele, creșterea alocațiilor pentru copii din 1 martie de la 427 lei la 600 lei (pentru copiii până la 2 ani și copiii cu handicap) și de la 214 lei la 300 lei, pentru copii între 2 și 18 ani. PSD vrea bani de la buget pentru construcția a 200 de centre medicale comunitare și 50 de centre de asistență medicală de specialitate.

Se mai dorește creșterea, din 1 martie, a salariilor personalului didactic și ale asistenților sociali din sistemul sanitar la nivele stabilite în legea salarizării pentru anul 2022.

Tot din 1 martie se propune creșterea pensiei minime de la 800 lei la 984 lei, pentru vechime mai mică de 10 ani, și de la 800 lei până la 1.107 lei, pentru vechime mai mare de 10 ani.

Liderul ProRomânia, Victor Ponta, critică și el varianta supusă dezbaterii publice și remarcă tăierile.

„Pe mine mă îngrijorează altceva din proiectul de Buget – prevederile care arată o creștere a veniturilor de 13% !!!”, spune fostul premier.

Acesta susține că o asemenea majorare vine fie dintr-o creștere economică uriașă ( greu de anticipat în 2021 ) sau dintr-o creștere a taxelor și impozitelor (în special TVA, accize sau creșterea cotei unice pe venituri), care însă nu e menționată.

Tensiuni sindicale generate de bugetul pentru 2021

Principalele revendicări sindicale vizează:

  • oferirea voucherelor de vacanță;
  • alocarea indemnizației de hrană;
  • păstrarea sporurilor în sectorul bugetar.

Mai multe proteste au avut deja loc ori sunt anunțate, din cauza unor prevederi din proiectul de buget pentru 2021. Sindicaliştii de la Cartel ALFA au manifestat deja în fața Guvernului, nemulțumiți de înghețarea salariilor în sectorul bugetar și de eliminarea voucherelor de vacanță.

Săptămâna trecută a fost rândul membrilor Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, care au cerut în Piața Victoriei renunțarea la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, acordarea voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi a indemnizaţiei de hrană.

Cel mai recent protest a fost consemnat marți, când sindicaliştii din poliţie au pichetat Guvernul şi Parlamentul pentru a cere actualizarea normei de hrană, eliminarea discriminărilor la care sunt supuşi poliţiştii judiciarişti şi acordarea de vouchere de vacanţă.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
Selly l-a UMILIT pe Mircea Badea, după petrecere! Răspuns INCREDIBIL: „Si stiti cine ma judeca...
Ioana, noi declarații șocante despre Ilie Năstase. Amenințările fostului mare jucător de tenis înainte de...
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea?! Cum a făcut istorie în justiţie
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Au apărut primele imagini cu Cătălin Denciu, eroul de la Piatra Neamț: „În acest moment,...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Trăia singur într-o casă fără curent și geamuri. Într-o zi, un motociclist i-a bătut la...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
BOMBĂ! Prima țară care atinge imunitatea colectivă împotriva covid-19. Turiștii, așteptați în 2 săptămâni aici
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după...
Știrea ȘOC a momentului în cazul șoferiței care a ucis două fete, Cine este, de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide