DILEMĂ. Cât cântărește, de fapt, „pufosul” alb de pe cer și care este legătura sa cu elefanții și automobilele. Ce este nefologia

DILEMĂ. Cât cântărește, de fapt, „pufosul” alb de pe cer și care este legătura sa cu elefanții și automobilele. Ce este nefologia
Un nor Cumulus care măsoară un kilometru lungime, lățime și înălțime, cântărește aproximativ 1.000 de tone / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 21/05/2020, 09:56

Un „pufos” alb de pe cer, vestitul nor Cumulus, care măsoară un kilometru lungime, lățime și înălțime, cântărește aproximativ 1.000 de tone, greutatea a circa 200 de elefanți sau a 800 de automobile, au calculat experții celui mai mare furnizor de servicii meteorologice din Germania.

Specialiștii sursei citate spun că pentru a afla greutatea unui nor, experții în vreme trebuie să cunoască două lucruri, și anume cât de mare este norul și câtă apă conține acesta.

Pentru că nu putem pune pe cântar un nor, greutatea sa poate fi estimată cel mai bine având ca etalon un nor mediu, alb, de vreme frumoasă, cunoscut sub numele de Cumulus, potrivit meteorologului Matthias Habel de la Meteo & Radar România.

Față de norii negri de ploaie sau de furtună, adaugă acesta, norii Cumulus au un contur exact, iar mărimea lor aproximativă poate fi estimată ușor.

„Dacă un nor are un kilometru lungime, lățime și înălțime, atunci are circa un miliard de metri cubi”.

„Pe metru cub, un nor conține circa un gram de apă, astfel încât cântărește aproximativ 1.000 de tone – asta înseamnă aproape 200 de elefanți sau 800 de mașini.

„Norii de furtună sunt cu peste o mie de ori mai grei – ajung la peste 10 kilometri înălțime și pot conține milioane de tone de apă, prin urmare cântăresc cât sute de mii de elefanți!”, precizează expertul.

Cum apar norii și de ce nu cad din cer?

Reprezentanții sursei citate explică de asemenea că, atunci când soarele strălucește, o parte din apa de la suprafața pământului se evaporă și capătă formă gazoasă – vaporii de apă.

Aerul cald urcă și, astfel, urcă și vaporii de apă pe cer. La înălțime, aceștia se răcesc și se adună sub formă de picături în jurul unor altor particule minuscule de praf sau fum, creându-se un nor.

Un nor este alcătuit, prin urmare, din miliarde de picături de apă. Și, pentru că fiecare picătură de apă este extrem de ușoară, norul plutește în atmosferă și nu poate cădea.

„Abia atunci când mai multe particule de apă se ridică și se adună împreună devin norii grei. Apoi cad din nou pe pământ din cauza gravitației – sub formă de ploaie, grindină sau ninsoare, în funcție de temperatură”, au conchis specialiștii.

Ce este nefologia

Un nor este o masă vizibilă de picături de lichid condensat (apă pe planeta Pământ) sau de cristale de gheață sublimate care se găsește în atmosferă deasupra suprafeței Pământului sau deasupra unei alte planete ce posedă atmosferă, potrivit Wikipedia.

Există și o ramură specială a meteorologiei care studiază norii, și anume nefologia.

Pe planeta Pământ, substanța care se condensează este apa, care formează picături foarte mici de apă sau de cristale de gheață (de obicei de 0,01 mm în diametru).

Fiind înconjurate de un număr imens de alte picături asemănătoare, acestea produc efectul vizibil de nori având culori variind de la albul pur (când proporția de cristale de gheață este mare) până la nuanțe foarte închise de gri (pentru norii ce conțin picături de apă în proporție majoritară).

O altă cauză a culorii norilor variind între alb și negru, trecând prin nenumărate nuanțe intermediare de gri, este grosimea acestora, deoarece norii reflectă la fel toate lungimile de undă ale luminii solare albe.

Cu toate acestea, cu cât norul este mai gros și mai dens, cu atât culoarea este mai închisă, din cauza absorbției luminii produsă în interiorul norului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația