DNA: Contextul pandemic alimentează corupția. Fără norme clare de urmărire a destinației banilor, există riscul ca aceștia să nu ajungă unde trebuie

DNA: Contextul pandemic alimentează corupția. Fără norme clare de urmărire a destinației banilor, există riscul ca aceștia să nu ajungă unde trebuie
Publicat: 09/12/2021, 11:53
Actualizat: 09/12/2021, 12:13

DNA a transmis un mesaj, joi, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, în care arată că slăbiciunea unui sistem economic și politic afectat de corupție și de lipsă de integritate se va reflecta întotdeauna în precaritatea vieții cetățeanului obișnuit.

„Corupția macină în continuare multe zone ale societății noastre, iar deturnarea banului public frânează dezvoltarea societății, încurajează clientelismul și promovează nepotismul, perpetuează sărăcia în pături extinse ale societății. Într-un cuvânt, corupția riscă să amenințe întregul parcurs democratic al unei societăți”, conform DNA.

De aceea, continuă sursa citată, combaterea corupției trebuie să rămână un obiectiv major nu doar al justiției penale, ci al întregii societății prin reprezentanții ei. Combaterea corupției impune un consens social puternic, voință politică, resurse umane și logistică.

„Lupta împotriva corupției impune un efort permanent la toate nivelurile: politic, economic, prin educație și justiție, prin acțiuni ale societății civile, prin informare în mass media, și trebuie să atingă toate sectoarele vieții economice și sociale. Ca instituție, DNA a reușit să obțină rezultate semnificative în circumstanțe dificile. Investigațiile desfășurate de DNA au scos la iveală comportamente și moduri de acțiune prin care resurse publice importante au fost fraudate in interes personal, de grup sau de partid”, menționează unitatea de parchet.

Între cei sancționați pentru fapte de corupție sunt demnitari de rang înalt, oameni de afaceri, baroni locali și șefi de companii naționale.

„Nu întâmplător, de multe ori, investigațiile la nivel înalt ale DNA au provocat reacții dure în mass media, dar și la nivel legislativ, cu impact asupra eficienței investigative și asupra resurselor de personal. Nici așteptările societății românești, nici angajamentele României ca membru al UE nu susțin slăbirea luptei împotriva corupției, ci dimpotrivă”, spune Direcția Națională Anticorupție.

Este inadmisibil ca eforturile de combatere a acestui fenomen să se lovească de obstacole legislative, administrative sau de lipsa resurselor necesare. Cu atât mai mult cu cât corupția trebuie identificată și combătută în toate sectoarele societății, fie că este vorba de corupția în mediul economic, în mediul politic, al educației și sănătății, sau în mediul judiciar. Este nevoie de o continuă voință politică și determinare în acest sens, precizează sursa citată.

„Ca orice situație de criză, și contextul pandemic alimentează corupția. Sunt mobilizate fonduri publice consistente pentru dotarea spitalelor, echipamente de protecție, aparatura specializată , produse si medicamente pentru combaterea pandemiei. Fără o acțiune decisă, concertată a instituțiilor, fără transparență în atribuirea contractelor, fără norme clare de urmărire a destinației și utilizării banilor, există un risc major ca scopul să fie ratat, iar banii să nu ajungă unde trebuie. Este un motiv în plus pentru ca anticorupția să redevină o prioritate”, menționează DNA.

De asemenea, conducerea DNA îi încurajează pe procurori și pe ceilalți angajați să își facă datoria cu seriozitate și determinare.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine