Dr. Ana Maria-Cristian – ”File alese din istoria cardiologiei românești”: ”Datorită medicilor cardiologi au fost salvate mii de vieți”

Dr. Ana Maria-Cristian - ”File alese din istoria cardiologiei românești”: ”Datorită medicilor cardiologi au fost salvate mii de vieți”

La Editura Letras a apărut – în data de 4 noiembrie 2022 – un studiu despre istoria cardiologiei românești, studiul fiind scris de medicul Ana-Maria Cristian.

Cartea ”File alese din istoria cardiologiei românești” este un studiu despre momentele cardinale din istoria cardiologiei. Autoarea pasionată de medicină dar și de istoria acesteia și trebuie precizat că în interiorul cărții descoperim promisiunea redactării unui viitor studiu care se va referi la istoria chirurgiei cardiovasculare.

Cartea prezintă, clar și succint, evoluția marilor centre de cardiologie din România. Este un studiu scurt, dar necesar, pentru o istorie a cardiologiei.

După cum declară autoarea, ”această care este dedicată medicilor cardiologi care de-a lungul timpului și-au jertfit anii și timpul pentru a trata și îngriji bolnavii, datorită lor au fost salvate mii de vieți”.

Dr. Ana Maria-Cristian

Extrase din cartea ”File alese din istoria cardiologiei românești”

Cardiologia a fost la început o parte componentă a medicinei interne, aceasta s-a desprins abia la începutul secolului XX de medicina internă, în țara noastră desprinderea are loc în perioada postbelică.

De ce a apărut cardiologia ca ramură separată? Datorită evoluției stilului de viață și a creșterii bolilor cardiovasculare la toate categoriile de pacienți. Un alt factor a fost explozia demografică care a facilitat apariția unor sindroame genetice sau boli congenitale cardiovasculare.

O imagine de ansamblu asupra cardiologiei o putem obține doar prin explorarea istorică și istoriografică a centrelor în care s-a dezvoltat cardiologia.

Desprinzându-se din Medicină Internă, Cardiologia – ca și disciplină de sine stătătoare – apare în anii 1950, mai exact în anul 1957, momentul apariției Spitalului ASCAR sau Spitalul  de  Asistență  Medicală pentru Cardiaci.

Spitalul ASCAR a fost punctul de pornire pentru întreaga cardiologie din țara noastră. Axat pe două componente și anume prevenirea bolilor cardiologice dar și tratarea bolnavilor de inimă, ASCAR-ul a devenit Școala de Cardiologie primară a tuturor cardiologilor din țara noastră. Nu vom ezita să evocăm și progresele făcute de celelalte centre din țară ce au avut un model de urmat în Spitalul ASCAR.

Școala de Cardiologie de la ASCAR începe cu academicianul C.C. Iliescu, care creează în jurul său un mediu extrem de fertil pentru dezvoltarea cardiologiei în București, dar și în țară. Profesorul Iliescu a scris mult și a fost preocupat de valvulopatii, de tulburările de ritm, de defibrilarea electrică în tahiaritmia ventriculară  fiind primul care a realizat la ASCAR această tehnică. Trebuie să-i amintim pe dr. I. Löbel, cel care a studiat fonocardiografia, și dr. M. Efraim, cel care a dezvoltat un serviciu de radiologie dedicat bolilor inimii, dar și ale plămânului.

Un alt părinte al cardiologiei românești este Academicianul Bazil Theodorescu (1891-1967). A fost un discipol al academicianului Daniel Danielopolu, dar și al marelui cardiolog francez Henri Vaquez. Bazil Theodorescu este autorul primului tratat de cardiologie din țara noastră, apărut în anii 1960-1961.

Tot în București, la Spitalul  Colțea, profesorul  Basil Theodorescu a sprijinit dezvoltarea cardiologiei și a strâns în jurul său colaboratori de valoare.

Îl menționăm pe Profesorul Mihail Anton, cel mai longeviv președinte al Societății Române de Cardiologie între anii 1977-1990, care a devenit Șeful Clinicii de Medicina Internă cu profil Cardiologic în anul 1948.

La Spitalul Colțea, un alt discipol al profesorului Theodorescu a fost distinsul profesor Pompiliu Popescu, rector al Universității de Medicină și Farmacie între anii 1990-1992.

Ana Maria-Cristian a aprofundat și istoria medicinei

Dr. Ana-Maria Cristian – născută pe data de 28 decembrie 1983, în Slatina, județul Olt – este medic primar cardiolog, doctor în medicină la Școala de Studii Avansate a Academiei Române.

  • A urmat și absolvit cursurile Facultății de Medicină Generală la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, între anii 2002-2008. A absolvit masterul de psihopedagogie în anul anul 2014 al Univerisității “Titu Maiorescu” din București.
  • A fost medic rezident la Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei „Dr. Constantin Zamfir” (între anii 2008-2009), medic rezident la Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti (2009-2010), medic rezident la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei „Academician Vasile Candea” (între anii 2010-2015), medic specialist la MedLife Bucuresti – Centrul de Cardiologie și Radiologie Intervențională Angiolife, medic specialist la MedLife Bucuresti (2015-2020).

Este medic primar cardiolog din anul 2021. Din anul 2020 își desfașoară activitatea în cadrul Spitalului ”Prof. Agrippa Ionescu” – Sectia Balotești.

Ana-Maria Cristian are competențe în ecocardiografie Doppler, ecocardiografie transesofagiană și managementul sănătății publice. Pe lângă preocupările științifice medicale, Ana Maria-Cristian a aprofundat și istoria medicinei, fiind autoarea mai multor articole în acest domeniu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică