DREPTURILE femeilor în pericol. Propunere legislativă în Polonia: interdicție totală a avortului. „Exploatarea crizei de sănătate pentru a ataca asistența medicală a femeilor este crudă”

DREPTURILE femeilor în pericol. Propunere legislativă în Polonia: interdicție totală a avortului. „Exploatarea crizei de sănătate pentru a ataca asistența medicală a femeilor este crudă”
Publicat: 14/04/2020, 18:59
Actualizat: 14/04/2020, 20:12

Parlamentul polonez – sub controlul partidului PiS al lui Jarosław Kaczyński, printr-un proiect de lege, ar duce la o interdicție totală a avortului, obligând femeile și familiile să treacă prin sarcini împotriva voinței lor, în caz de anomalii fetale, într-un moment de instabilitate economică dramatică, fără sprijin social din partea statului. Acest lucru arată modul în care viața și demnitatea femeilor  sunt apreciate de clasa conducătoare poloneză. Proiectul de lege ar limita competența medicilor, prin restricționarea a ceea ce le pot spune pacienților lor despre starea fătului, încălcând drepturile pacienților la informații. Modificarea propusă de acest proiect de lege este permanentă și va pune sănătatea și viața femeilor în pericol.

„Știm că atunci când femeile și fetele nu pot accesa avortul, în disperarea lor, vor recurge la luarea problemelor în propriile mâini, adesea cu consecințe tragice. Violența în familie crește brusc, iar familiile sunt întinse până la limitele rezistenței lor. Este momentul în care cel mai mult trebuie să ne asigurăm că oferim toată grija de care au nevoie societățile noastre ”, a declarat Caroline Hickson, director regional IPPF EN, potrivit ippfen.org

Legea poloneză privind avortul este una dintre cele mai restrictive din Europa. Avortul este legal numai pentru a proteja viața sau sănătatea femeilor, în situații de anomalie fetală severă sau în cazul în care sarcina rezultă din viol sau incest. În practică, 98% din avorturile legale din Polonia sunt efectuate pe motive grave de anomalie fetală. În timpul COVID-19 ori, cu restricții de călătorie în loc, spitale copleșite de urgența de sănătate, mulți din personalul medical refuză îngrijirile, iar opțiunile femeilor sunt reduse drastic.

Proiectul „Opriți avortul”, care propune interzicerea avortului atunci când testele prenatale arată o deteriorare gravă și ireversibilă a fătului, a fost depus pentru prima dată în parlament în 2018.

„Cred că uciderea copiilor cu dizabilități este pur și simplu omor. Dacă legislația în acest sens va trece de biroul meu, cu siguranță o voi semnala în lege”, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, un aliat PiS, pentru Niedziela, la începutul acestei luni, când a fost solicitat despre proiectul restricțiilor de avort pentru Reuters.

Al doilea proiect de lege ar avea ca rezultat o interdicție completă a relațiilor de predare și educația sexualității, precum și interzicerea medicilor să ofere îngrijiri contraceptive tinerilor sub 18 ani. Cei care lucrează pentru protejarea tinerilor oferindu-le informațiile despre relațiile sănătoase, viața intimă și prevenirea violenței s-ar putea confrunta cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare în baza acestui proiect de lege.

Liniile directoare ale UNESCO subliniază că educația care abordează egalitatea între bărbați și femei și care se concentrează asupra consimțământului poate reduce violența intimă a partenerilor.

„Momentul acestor facturi este neplăcut. Deoarece protestele publice nu pot avea loc din cauza măsurilor puse în aplicare pentru combaterea pandemiei, femeile sunt reduse la tăcere. Forțele medievale din spatele acestor propuneri știu că proteste masive ar fi fost organizate în toată țara pentru a combate aceste facturi draconice. Este suficient ”, a declarat Irene Donadio, consilier senior IPPF EN, potrivit ippfen.org

„Solicităm deputaților din Parlamentul Poloniei să asculte vocile femeilor și familiilor din Polonia, să protejeze securitatea femeilor și sănătatea tinerilor și să respingă aceste facturi regresive. Guvernul polonez trebuie să acorde prioritate sănătății și bunăstării oamenilor, democrației și statului de drept.

Exploatarea crizei de sănătate pentru a ataca asistența medicală a femeilor este nesăbuită, crudă și o garanție a suferinței umane agravate.”

Constituția Poloniei permite cetățenilor să depună propuneri legislative dacă pot aduna 100.000 de semnături.

Propunerile privind avortul și educația sexuală au fost înaintate parlamentului în ultimul mandat și trebuie discutate până în luna mai, conform regulilor parlamentare.

Nu este clar dacă restricțiile la adunările publice vor fi ridicate până în luna mai. Oficialii guvernului polonez au declarat marți că intenționează să relaxeze unele dintre limitele coronavirusului, probabil pentru magazine mai întâi, pe 19 aprilie.

Comisarul pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei, îndeamnă Parlamentul Poloniei să respingă proiectele de lege care restricționează sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor și dreptul copiilor la educația sexuală

„Ambele proiecte de lege adoptă exact direcția opusă recomandărilor mele anterioare și nu pot decât să repet apelurile mele anterioare pentru a le respinge”, a spus comisarul Mijatović. Comisarul solicită autorităților poloneze să asigure urgent accesul eficient la îngrijiri legale de avort sigur și legal în Polonia, lipsa căruia deja de mulți ani au lipsit serios femeile și fetele de plăcerea practică a sănătății și drepturilor lor sexuale și reproductive. „În loc să încerce să facă ilegal avortul și să-l împingă mai departe în subteran, Polonia ar trebui să facă avortul legal pe baza unei solicitări a femeii în timpul sarcinii precoce și, ulterior, pe tot parcursul sarcinii, pentru a proteja sănătatea și viețile femeilor și a asigura libertatea de rele tratamente”, a concluzionat Comisarul pentru Drepturile Omului, potrivit Consiliului Europei.

Sursă FOTO Unsplash.com/ caracter ilustrativ

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația