EVADARE. A fost condamnat la plata unei amenzi de 31.000 de euro pentru că a evadat din carantină

EVADARE. A fost condamnat la plata unei amenzi de  31.000 de euro pentru că a evadat din carantină
Publicat: 23/03/2020, 13:54
Actualizat: 23/03/2020, 13:54
O ieşire în oraş l-a costat foarte scump pe un locuitor din Taipei, care a fost condamnat la plata unei amenzi de un milion de dolari taiwanezi (30.900 de euro) pentru că a mers la discotecă, deşi se afla în carantină la domiciliu.
Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, se afla în autoizolare timp de 14 zile la domiciliu după ce s-a întors din Asia de Sud-Est. Acesta a fost însă identificat duminică într-o discotecă în timpul unui control de rutină al poliţiei, titrează AFP şi DPA.
Autorităţile i-au aplicat cea mai usturătoare amendă, argumentând bărbatul a dat dovadă de ”rea-voinţă”.
„Persoanele surprinse în locuri aglomerate şi ventilate necorespunzător vor fi trimise la un centru de carantină şi vor primi o amendă de 1 milion de dolari taiwanezi”, a declarat primarul din Noul Taipei, Hou Yu-ih. „Nu voi da dovadă niciun fel de indulgenţă”, a adăugat el.
Statul insular a fost dat  exemplu pentru maniera în care luptă împotriva epidemiei. Autorităţile au avut o atitudine pro-activă pentru reducerea numărului vizitatorilor din străinătate şi au oferi sfaturi sanitare puse în aplicare pe scară largă.

Taiwanul a înregistrat în 2003 cel mai grav bilanţ – 84 de morţi – în urma epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) după China.

În urma acestei experienţe, autorităţile şi-au luat angajamentul de a fi pregătite în faţa următoarei epidemii, înfiinţând un centru de control dedicat crizelor sanitare, activat pentru a coordona răspunsul la COVID-19 pe 20 ianuarie, înainte chiar de instaurarea carantinei în Wuhan, oraşul din China considerat epicentrul epidemiei.
În pofida proximităţii culturale şi geografice cu China, în Taiwan au fost recenzate doar 195 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi două decese.
Taiwanul interzice în prezent intrarea non-rezidenţilor pe teritoriul său, iar persoanele care sosesc în ţară trebuie să respecte o carantină la domiciliu.
Persoanele plasate în carantină sunt verificate prin intermediul GPS-ului de pe telefoanele lor mobile.
Amenda de un milion de dolari taiwanezi se poate dubla în cazul în care persoana aflată în carantină foloseşte transportul în comun.
Sursă FOTO Unsplash.com