Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha/ Ministrul australian de Externe: ”O situatie grav tulburătoare și nepoliticoasă”

Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha/ Ministrul australian de Externe: ”O situatie grav tulburătoare și nepoliticoasă”
Examene ginecologice forţate pe aeroportul din Doha/ Ministrul australian de Externe: ”O situatie grav tulburătoare și nepoliticoasă”. Foto: YouTube
Publicat: 28/10/2020, 20:52
Actualizat: 06/04/2021, 14:39

Cel puțin 18 femei, inclusiv 13 australiene și o femeie cu cetățenie franceză, au avut o experiența traumatică după descoperirea unui nou-născut în toaletele aeroportului

Guvernul din Qatar și-a făcut mea culpa miercuri, 28 octombrie, pentru examenele ginecologice forțate supuse mai multor femei la aeroportul din Doha după descoperirea unui nou-născut abandonat, spunând că regretă încălcarea libertăților individuale și suferința cauzată acestor călători.

„Chiar dacă scopul acestor examinări hotărâte de urgență a fost de a preveni evadarea autorilor unei crime oribile, statul Qatar regretă suferința sau încălcarea libertăților individuale pe care această acțiune le-ar fi putut provoca călătorilor”, potrivit unei declarații publicate pe un site guvernamental.

Examinări ginecologice forțate, după descoperirea unui nou-născut abandonat într-o toaletă

Pe 2 octombrie, agenții de pe aeroportul din Doha au debarcat pasagere dintr-un zbor spre Sydney, forțându-le apoi să facă examinări ginecologice pentru a încerca să stabilească dacă vreuna dintre ele a născut recent, după descoperirea unui nou-născut abandonat în toaletele terminalului.

Autoritățile australiene au declarat ulterior că au aflat că au fost afectate și alte câteva zboruri. Prim-ministrul din Qatar, Tamim bin Hamad Al-Thani, a declarat că va fi efectuată o anchetă „completă și transparentă”. El a adăugat că Qatarul „s-a angajat să asigure siguranța și confortul tuturor pasagerilor care trec prin țară”. Incidentul a declanșat un conflict diplomatic între Australia și Doha, autorităţile de la Canberra protestând ferm pentru tratamentul cetățenilor săi.

Ministrul australian de Externe: ”O situatie grav tulburătoare și nepoliticoasă”

Miercuri, a reieșit că numărul avioanelor afectate a fost mai mare decât se presupunea inițial. Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a declarat Parlamentului că femeile aflate „la bordul a zece avioane în total” au fost supuse unor examinări ginecologice forțate, situație pe care a descris-o drept „grav tulburătoare” și „nepoliticoasă”. „Am aflat ieri” de misiunea diplomatică australiană la Doha, a afirmat Marise Payne.

De asemenea, a adăugat că 18 femei, inclusiv treisprezece australiene, au fost afectate. Conform informațiilor AFP, o femeie cu cetățenie franceză la bordul unuia dintre aceste avioane se numără printre victime. Ministrul australian nu a furnizat destinațiile celorlalte zboruri în cauză. Oficialii australieni au declarat că autorităţile de la Canberra lucrează cu alte țări pentru a-și exprima în comun îngrijorarea cu privire la abuzuri. Dar au refuzat să numească aceste țări pentru a respecta intimitatea victimelor.

Marise Payne a recunoscut că nu a vorbit cu omologul său din Qatar, adăugând că dorește să „vadă în prealabil raportul” despre incident, care va fi emis într-o săptămână.

În Qatar, oficial, relațiile sexuale și nașterea în afara căsătoriei sunt pedepsite cu închisoare. Monarhia conservatoare musulmană încă se străduiește să reducă critica încălcărilor drepturilor și libertăților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului