EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Ce se va întâmpla cu gropile comune de la Periprava. Interviu cu șeful IICCMER. PLUS. Cum a fost ridicat tatăl lui Cristian Tudor Popescu de Securitate

EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Ce se va întâmpla cu gropile comune de la Periprava. Interviu cu șeful IICCMER. PLUS. Cum a fost ridicat tatăl lui Cristian Tudor Popescu de Securitate
Publicat: 19/09/2013, 09:37
Actualizat: 06/07/2016, 01:35

O premieră pentru istoria recentă, deschiderea unui șantier arheologic la Periprava pentru a identifica gropile comune în care au fost înmormântați deținuții politici din perioada comunistă nu rămâne un demers cu valoare strict istorică. Șeful IICCMER, Andrei Muraru, a anunțat, la GÂNDUL LIVE, că în acest caz au fost sesizați procurorii. „Am vorbit cu cei de la Parchet, se vor preleva probe”, a spus el, apreciind că sunt toate indiciile că la Periprava există gropi comune în care au fost îngropați deținuții morți în lagărul comunist.

VEZI AICI EMISIUNEA GÂNDUL LIVE

„Toți sunt bărbați, nu există urme de haine, unii sunt legați cu sârmă, brațele nu sunt puse pe piept, nu există urme de sicriu. Suntem aproape siguri că cei morți sunt de la colonia de muncă”, a adăugat Muraru.

În cadrul investigației realizate în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, gândul a prezentat miercuri primele rezultate ale săpăturilor de la Periprava. De asemenea, gândul a publicat dosarul lui Ion Ficior, fostul comandant al lagărului comunist din Deltă, al doilea torționar comunist denunțat pentru genocid.

Profilul complet al torționarului Ficior

Interviu cu torționarul Ion Ficior, fostul comandant de la Periprava

Mărturii ale supraviețuitorilor din lagărul de la Periprava

Mărturii ale foștilor gardieni ai lagărului condus de Ficior

Reportaj de la Periprava unde s-a deschis un șantier arheolgic pentru identificarea gropilor comune

Regimul de teroare instituit de Ion Ficior la Periprava a dus la moartea a cel puțin 103 deținuți politici. Chiar dacă fostul comandant neagă toate acuzațiile, mărturiile supraviețuitorilor, dar și documentele îl contrazic. Potrivit șefului IICCMER, rapoartele de autopsie au ajutat la construirea dosarelor torționarilor comuniști, constatările medicilor legiști, unii deținuți, fiind făcute, în opinia sa, în speranța că vor proba faptele petrecute în lagărul din Deltă.

Un caz concret este cel al deținutului despre care, cinic, Ion Ficior a relatat, într-un interviu pentru gândul, că a murit după ce a fost eliberat, împiedicându-se de emoție și căzând cu nasul în nisip. „A fost identificat, Marin Brânzan, 64 de ani. Lucrurile s-au petrecut pe 21 septembrie 1960. Acesta a avut un șoc emoțional și a paralizat după ce a pășit spre poarta lagărului. L-au adus înapoi. Ficior a trebuit să raporteze că a fost eliberat”, a spus Muraru.

El a prezentat și cazul gardianului Ion Mihalache care a susținut că nu a văzut cum a murit vreun deținut, însă semnătura sa se află pe actele prin care el raporta decesul comandantului. „Oamenii ăștia își imaginează că în urma lor nu a rămas nicio probă. Ficior spune că au murit 3-4 oameni”, a comentat șeful IICCMER.

Cristian Tudor Popescu: Se ajungea în pușcărie într-o oră fără să fi făcut ceva

La rândul său, editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu a comentat că fostul comandant de la Periprava „a ales să-și construiască un discurs de cazemată”, iar când a fost întrebat despre gropile comune „a zâmbit larg ca și cum l-ar fi întrebat dacă a furat o conservă”.

Cristian Tudor Popescu a adăugat că în perioada comunistă puteai ajunge în lagăr fără a face absolut nimic și a dat un exemplu personal în acest sens.

„Tatăl meu, de pildă – ca să vedeți cum se ajungea în lagăr, cum se ajungea în pușcărie într-o oră fără să fi făcut ceva – a fost ridicat după metodă. La ora 12 noaptea, a venit mașina, l-a luat, l-a dus la Securitate și au început să-i spună cu lampa în ochi `Dom`ne, dumneata ești în legătură cu unii care au primit din Elveția literatură anticomunistă`. Tatăl meu zice: `Dom`ne, eu sunt șantierist, sunt electrician pe șantier, ce vorbiți, ce Elveție? Nu cunosc`. `Hai, dom`ne, crezi că, dacă ai ajuns aici, noi nu știm ce vorbim? Încerci să ne minți, o să-și fie mai rău`. A durat acest interogatoriu de rupere, în care nu se accepta ideea că nu are nicio treabă. La sfârșit i s-a spus: `lasă, că o să spui și ce lapte ai supt de la mă-ta` și urma să fie dus, ca mulți alții care au trecut prin astfel de lagăre, fără să știe pentru ce au fost ridicați. În ultima clipă, un ofițer spune, s-a uitat pe hârtie: `Te cheamă Tudor Popescu?` `Da`. `Pe taică-tu îl cheamă Ion?` `Da`.`Pe maică-ta, Garofira?` `Nu`, spune taică-miu, `Garafila`. Dacă nu ar fi fost acel ofițer, ar fi făcut pușcărie fără să știe de ce a fost ridicat”, a povestit Cristian Tudor Popescu.

Editorialistul gândul a comentat că, în ciuda tuturor celor întâmplate în lagărul comunist de la Periprava, Ion Ficior „doarme foarte liniștit”, iar „singurul coșmar pe care îl are e că își pierde pensia”.

În opinia sa, torționarul Ficior „este un specimen mult mai greu de prins decât Vișinescu” și „mizează pe o parte însemnată a populației care este tentată să spună:`omul a avut și el o meserie, cineva trebuia să o facă și pe asta`”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului