EXCLUSIV VIDEO | Reprezentant pentru securitate energetică la Atlantic Council: ”Suntem încă într-o criză a ofertei. Criza energetică nu s-a încheiat”

Publicat: 15/09/2023, 09:00

Olga Khakova, director adjunct în cadrul departamentului de securitate energetică la Atlantic Council, a vorbit pentru GÂNDUL despre relevanța energetică a României în context extern. Reprezentanta think tank-ului american a menționat că ”suntem încă într-o criză a ofertei”, iar ”criza energetică nu s-a încheiat”. Cu toate acestea, România are resurse energetice diverse, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a avea o abordare independentă, fără a depinde de resursele rusești. Mai mult de atât, România a putut ajuta și Republica Moldova, a evidențiat Olga Khakova. Potențialul energetic ”extraordinar” al țării noastre este datorat în primul rând poziționării sale geografice, cu acces la Marea Neagră, a menționat reprezentanta Atlantic Council.

În plan energetic, România este o țară extrem de relevantă, datorită diversității resurselor care i-au permis independența față de energia rusească. Acest avantaj a facilitat și sprijinul energetic față de Republica Moldova, susține Olga Khakova:

”România are un mix energetic foarte diversificat în comparație cu unele dintre celelalte țări. Nu numai atât, dar în ceea ce privește dependența de sursele de energie rusești, este la cele mai mici procente în comparație cu unele dintre celelalte țări din regiune. Acest lucru a permis României nu numai să reziste șantajului Rusiei, nu doar să respingă Rusia, dar, în același timp, să ajute și alte țări din regiune, precum Moldova, să depășească aceste provocări. Dar acestea fiind spuse, există încă oportunități de diversificare a mixului energetic către mai multe surse de energie curată și vedem deja că se înregistrează progrese atunci când vorbim despre dezvoltarea energiei nucleare aici, eolian, eficiență energetică și alte soluții de energie curată” a transmis reprezentanta Atlantic Council.

Provocarea energiei verzi în Europa

Soluția energiei verzi, vine ca un răspuns la nevoia de energie curată, generată de războiul din Ucraina:

”Cred că în ultimul an și jumătate, această invazie îngrozitoare a Ucrainei a întărit importanța producerii de surse de energie curată, de origine autohtonă și, într-un fel, utilizarea acestor resurse ca o modalitate de a reduce dependența de sursele de energie rusești sau de alte livrări incerte cu alți parteneri, care ar putea să nu fie de încredere.”

Acestea fiind spuse, nu putem trece de la o dependență de Rusia pentru gaze naturale și petrol, la o dependență de lanțul de aprovizionare care este pe deplin, de exemplu, dominat de China, unde majoritatea energiei eoliene și solare și componente minerale critice, sunt dominate de China nu doar în ceea ce privește producția, ci și procesarea și alte părți ale lanțului valoric” atrage atenția Olga Khakova.

Reprezentanta Atlantic Council a mai menționat faptul că problemele legate de securitatea energetică și de climă ar trebui abordate ”în același timp”:

”Trebuie, de asemenea, să fim realiști cu privire la locul în care se află fiecare țară din regiune. Unele țări pornesc dintr-un punct diferit în care au capacități mai mari de cărbune sau alte capacități grele de fosile și, de asemenea, ar fi foarte important să ne asigurăm că această tranziție are loc într-adevăr în siguranță într-un mod strategic și bine planificat. O nevoie de a aborda problema climei într-un mod sincronizat, într-un mod simbiotic cu problemele de securitate energetică, cred că a fost mult mai clară în ultimii ani”, a declarat Khakova.

”Suntem încă într-o criză a ofertei. Criza energetică nu s-a încheiat”

Cu toate acestea, adoptarea energiei verzi nu este însă principala provocare la nivel European. ”Criza energetică nu s-a încheiat” anunță Olga Khakova, existând încă o ”criză a ofertei”.

În Europa însă situația este mult mai stabilă ”în comparație cu iarna trecută”, existând stocuri de energie, fapt datorat și ”rezilienței și unității Europei și a Statelor Unite în toate țările aliate în lupta împotriva Rusiei”, consideră reprezentanta think tankului american.

”Rusia a crezut că șantajând Europa va obține ceea ce și va reduce sprijinul pentru Ucraina și s-a dovedit că s-a înșelat. Cu toate acestea, există încă riscuri în permanența întreruperii dependenței de Rusia. Așadar, cred că, în același timp, analizând modul în care schimbările climatice au exacerbat fenomenele meteorologice, acea componentă a avut un impact direct asupra producerii de energie, fie că este nucleară în unele părți ale Europei, fie că este vorba de secetele care afectează hidrocentralele. Deci, aceste provocări sunt încă acolo, dar cred că ceea ce am învățat este că suntem Europa în parteneriat cu SUA.

Trebuie să abordăm un obiectiv împreună. Am văzut în ultimul an și jumătate cum putem face repede ca acest lucru să se întâmple. Unele dintre aceste proiecte au fost implementate în timp record. Unele dintre aceste contracte au fost semnate în timp record. Așa că am văzut cât de repede ne putem mișca pentru a aborda provocările, atunci când lucrăm împreună. Cred că dacă am putea menține acest impuls, în timp ce ne uităm la modul de a aborda următoarea problemă a securității climatice, cred că putem face multe și cred că putem depăși aceste provocări și putem fi proactivi în privința lor, în loc să așteptăm următoarea criză”, a subliniat Olga Khakova importanța unei abordări comune SUA, Europa în fața actualelor provocări energetice, climatice, dar și de securitate în regiune.

”România are un potențial extraordinar, datorită poziționării sale geografice, cu acces la Marea Neagră”

În ceea ce privește provocările energetice cu care s-ar putea confrunta țara noastră, reprezentanta Atlantic Council a atras atenția asupra necesității modernizării rețelei de electricitate, dar și a extinderii rețelelor de gaze, menționând totodată ”potențialul extraordinar” pe care țara noastră îl are din punct de vedere energetic:

”România are un potențial extraordinar, datorită poziționării sale geografice, cu acces la Marea Neagră și resurse. Vorbim despre potențialul eolian offshore, vorbim despre dezvoltarea gazelor naturale și, de asemenea, are o poziție cu adevărat crucială acolo unde este situată în Europa și interconectată cu celelalte țări.

Cred că extinderea acelor interconexiuni și mă refer atât la gaze, cât și la electricitate, la modernizarea rețelei de electricitate, ar putea fi următoarea criză, dacă nu suntem proactivi în abordare. În construirea acestora, cred că România poate juca un rol cu adevărat important acolo, atât în ​​sprijinirea securității aprovizionării, diversificării, dar și în contribuția la obiectivele climatice ale regiunii” a declarat Olga Khakova pentru GÂNDUL.


CITEȘTE ȘI: 

VIDEO EXCLUSIV | Directorul Centrului European al Atlantic Council: ”Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate: Ucraina în NATO”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?