Explicațiile medicului Virgil Musta și a epidemiologului Molnar Geza despre acuratețea testelor Covid-19: “Erorile vor apărea pe un lot întreg de teste, nu doar pe unul“

Explicațiile medicului Virgil Musta și a epidemiologului Molnar Geza despre acuratețea testelor Covid-19: “Erorile vor apărea pe un lot întreg de teste, nu doar pe unul“
Cum reușesc unii români să își facă testul Covid-19, gratuit, pentru a pleca în vacanță în străinătate
Publicat: 30/07/2020, 10:02
Actualizat: 06/04/2021, 14:45

O problemă cu care se confruntă autoritățile în această perioadă este lipsa de încredere a unei părți a populației, rezultând astfel ca controlarea pandemiei să fie dificil de realizat.  Comunicarea deficitară, lansarea unor informații false în spațiul public, teorii ale conspirației, precum și eroarea generată de testele Covid-19 au condus la neîncrederea în autorități și la reacții dure. Un scandal recent la CFR  Cluj a dezvăluit că testele Covid-19 pot genera rezultate false la un întreg lot.

Săptămâna trecută, un exemplu în acest sens a demonstrat că rezultatele Covid-19 pot fi eronate și pot infirma rezultatul inițial printr-o retestare ultrioară. La bază de la Mogoșoaia, jucătorii au fost retestați în urma confirmării cu coronavirus, apoi au fost infirmați cu coronavirus; la echipa Poli Iași rezultatele au fost aceleași, ba mai mult, s-a dovedit negativ de două ori în aceeași zi;  iar la CFR Cluj au fost depistate 23 de probe pozitive la clinică „Regina Maria“ din Bucureşti, în vreme ce la Cluj, în urma retestării, rezultatele au fost negative.

“În cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică“

Virgil Musta, intrebat despre eroarea rezultatelor testelor Covid-19, a explicat ca una dintre cauzele unei erori, greseala este una “tehnica“:

„Depinde foarte mult dacă aparatul de testare a fost calibrat bine de cel care a recoltat probele. Trebuie să ai experienţă pentru aşa ceva. Deci, în cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică, în primul rând“, a spus Virgil Musta.

Virgil Mustă a spus despre acuratețea rezultatelor testelor Covid-19  că depinde de personal bine calificat și calitatea unui aparat de testare, medicul specificând că dacă o eroare se produce, aceasta va fi prezentă pe un întreg lot de teste:

Vorgil Musta: “Erorile însă vor apărea pe un lot întreg de teste, nu doar pe unul“

„Există acest risc. Erorile însă vor apărea pe un lot întreg de teste, nu doar pe unul. Dar, da, există riscul să avem bolnavi falşi sau oameni care sunt infectaţi, dar care primesc un rezultat negativ, în urma testării“.

Epidemiologul Molnar Geza: “Este nevoie de acele controale, din partea Ministerului“

Epidemiologul Molnar Geza a oferit aceleași argumente axate pe un personal bine pregătit și pe aparate de testare, spunând că sunt necesare controale făcute de Ministerul Sănătății. De asemenea, a precizat ca un procentaj de 10-15% sunt pacienții falși pozitivi, care deși nu infleuențează realitatea situației, însă care poate avea un impact asupra contagiunii, o persoană sănătoasă poate fi infectat într-un spital, fiind considerat pozitiv.

„Recoltarea probelor necesită o tehnică anevoioasă. Pentru a fi executată, aşa cum trebuie, e nevoie de un personal bine pregătit. Apoi, aparatele trebuie să fie reglate cu mare atenţie. Eu sunt ieşit la pensie şi nu ştiu dacă Ministerul Sănătăţii face controale la aceste clinici care fac teste. Pentru că, fără îndoială, e nevoie de aceste controale. (…)  Vorbim despre 10-15 la sută de falşi pozitivi. Iar acest procentaj nu schimbă cu nimic realitatea situaţiei epidemiologice din România, la ora actuală. (…) Fără nicio îndoială, există pericolul ca, în baza unui rezultat eronat, un om sănătos să fie internat la spital, de unde să ia virusul. Există acest risc. Tocmai de aceea, e nevoie de acele controale, din partea Ministerului, despre care v-am spus“.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru (foto), a comentat scandalul iscat, după rezultatele eronate, apărute în lotul CFR-ului, mentionand ca fiecare unitate de testare are un aparat achiitionat, care este diferit si poate genera rezultate false, insa cea mai buna solutie este retestare in anumite intervale de timp.

„Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează. Dacă reactivii n-au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată, şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele“, a spus Tătaru la Digi24. Chestionat dacă, totuşi, e posibil să fie 23 de bolnavi falşi, aşa cum s-a întâmplat la CFR, ministrul a comentat: „Se poate întâmpla. Eu prefer, ca profesionist, să judec un caz sau un rezultat, într-un context clinic şi să repet acel test de câte ori e nevoie. Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar, dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a şasea zi, cât e perioada maximă de reflecţie, să fie pozitiv“.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji