FBI a închis zeci de site-uri iraniene acuzate de dezinformare

FBI a închis zeci de site-uri iraniene acuzate de dezinformare
FBI a închis zeci de site-uri iraniene acuzate de dezinformare. Foto: FBI.gov
Publicat: 08/10/2020, 09:31

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat miercuri confiscarea a 92 de domenii iraniene pe care le-a acuzat că ar fi fost folosite de Corpul Revoluționar al Gărzii pentru a răspândi dezinformarea la scară globală.

Patru dintre site-urile web au fost deghizate în adevărate știri și au fost îndreptate către SUA, a declarat departamentul.
Oficialii americani au identificat domenii precum newsstand7.com, usjournal.net, usjournal.us și twtoday.net.

Printre celelalte 88 de nume de domeniu se numără de asemenea site-uri de informare care vizează „difuzarea propagandei iraniene” cu destinaţia Europa de Vest, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est.

„[Au fost] controlate de IRGC și au vizat Statele Unite pentru răspândirea propagandei iraniene pentru a influența politica internă și externă a Statelor Unite, încălcând Legea privind înregistrarea agenților străini, iar restul au răspândit propaganda iraniană în alte părți ale lumii. ”, A declarat Departamentul de Stat.

Avocatul SUA, David Anderson, pentru districtul de nord al Californiei, a declarat: „Astăzi suntem cu 92 de domenii mai aproape de închiderea campaniei mondiale de dezinformare a Iranului”.

Vizitatorii care accesau miercuri respectivele site-uri vedeau un mesaj care anunţa că „aceste domenii au fost confiscate de Biroul Federal de Investigaţie (FBI)”.

Companii uriașe de social media au ajutat la anchetă

„Această anchetă, inițiată de serviciile de informații pe care le-am primit de la Google, a fost un efort de colaborare între FBI și companiile de socializare Google, Facebook și Twitter”, a declarat agentul special responsabil FBI.

Săptămâna trecută Twitter a eliminat 130 de conturi false legate de Iran, care încercau să influențeze reacția la alegerile din SUA.

FBI a declarat  că a informat  Twitter pentru a reduce „amenințările străine”.

„Deși nu putem discuta despre informațiile specifice furnizate, FBI împarte în mod regulat informații companiilor de socializare, astfel încât acestea să își poată proteja mai bine platformele”, a spus un purtător de cuvânt.

„FBI este implicat activ cu partenerii noștri federali, oficialii electorali și sectorul privat pentru a atenua amenințările străine la adresa securității naționale și a alegerilor noastre”.

Twitter și Facebook au depus eforturi sporite pentru a contracara interferențele străine în alegerile din SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase