Florin Cîțu anunță majorarea pensiilor cu 10%, de la 1 septembrie. „Premierul ar putea decide un procent mai mare, dar nu poate fi 40%”

Redactor:
Dragos Tanase
Florin Cîțu anunță majorarea pensiilor cu 10%, de la 1 septembrie. „Premierul ar putea decide un procent mai mare, dar nu poate fi 40%”
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu (FOTO: mfinante.gov.ro)

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat miercuri seară, la Digi 24, că se discută și de o eșalonare a majorării pensiilor, la fel ca în cazul alocării alocațiilor pentru copii.

Astfel, pensiile vor crește cu 10% de la 1 septembrie, dar totuși premierul Ludovic Orban ar putea decide o majorare mai mare, a anunță ministrul de Finanțe.

„La pensii rămânem la scenariul Ministerul Finanțelor, de 10%. Decizia este una politică și s-ar putea ca premierul să decidă ca această creștere a pensiilor să fie mai mare. Nu poate fi de 40%. Este o creștere care nu pune în pericol bugetul nici pentru acest an, nici pentru anii viitori, poate 2-3 puncte procentuale în plus față de ceea ce vine la Ministerul de Finanțe. Va fi 10% de la 1 septembrie, se discută de o eșalonare”, a spus Cîțu.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a prezentat, miercuri, în ședința de Guvern, proiectul unei ordonanțe de urgență care prevede dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Prima majorare ar urma să aibă loc la 1 septembrie.

Președintele Klaus Iohannis: Alocațiile vor crește „pas cu pas”. Și pensiile se vor majora, dar nu cu 40%

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat asigurări miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, că pensiile vor crește, dar nu cu 40%, Guvernul urmând să calculeze cât va fi majorarea. Despre alocațiile pentru copii a precizat că acestea vor crește „pas cu pas”.

Klaus Iohannis a mai declarat că pensionarii nu pot fi lăsați să plătească integral costurile recesiunii.

„Este evident că o creștere de 40% a pensiilor nu este posibilă, nu sunt bani. Este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor, nu putem lăsa pensionarii să plătescă integral costul recesiunii. Pensiile vor crește. Punct și clar. Cât va fi această creștere, va calcula Guvernul și vor veni cu măsurile de rigoare”, a spus Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Inchide