Fotbalistul brazilian Ronaldinho, eliberat din închisoare în Paraguay după cinci luni de detenție

Publicat: 25/08/2020, 10:47
Actualizat: 25/08/2020, 17:22

Justiția paraguayană a acordat, luni, libertatea starului de fotbal Ronaldo de Assis Moreira și fratelui său Roberto, care au fost reținuți timp de 5 luni, în Asunción, pentru utilizarea pașapoartelor false.

Ronaldinho și fratele său au fost eliberați

Judecătorul Gustavo Amarilla l-a eliberat, de asemenea, pe fratele lui Ronaldinho, Roberto de Assis Moreira, care a fost ținut timp de o lună la închisoare și alte patru luni în arest la domiciliu într-un hotel din capitala Paraguayului, Asuncion, pentru aceeași acuzație.

Magistratul a acceptat concluziile Parchetului, care – după anchetă – au susținut că Ronaldinho și fratele său nu au acționat cu rea credință, întrucât „nu știau” că documentele sunt false atunci când au fost prezentate autorităților din Paraguay în momentul intrării în țară, potrivit BBC.

Judecătorul a subliniat că  Ronaldinho beneficiază de o „suspendare condiționată a procedurii”.

Fostul câștigător al Cupei Mondiale  „este liber să călătorească în orice țară din lume dorește, dar trebuie să ne informeze dacă își schimbă reședința permanentă” pentru o perioadă de un an, a spus judecătorul.

Pe de altă parte, fratele său a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare.

De Assis Moreira trebuie să se prezinte în fața unui judecător din Brazilia, la fiecare patru luni, timp de doi ani și va avea antecedente penale.

„Situația lui Ronaldinho nu este aceeași cu cea a lui Roberto. Nu are nicio obligație să se prezinte în fața vreunei autorități judiciare braziliene. El trebuie să raporteze doar o schimbare de adresă”, a spus Amarilla, care a acceptat o recomandare a patru procurori pentru a evita necesitatea unui proces oral .

Banii donati vor fi folosiți pentru a combate Covid-19 în închisori și într-un spital

Îmbrăcat în blugi, o beretă neagră și o cămașă neagră, Ronaldinho a acceptat condițiile eliberării sale, care includ plata de daune în valoare de 90.000 USD. Fratele său, care este și managerul de afaceri al lui Ronaldinho, trebuie să plătească 110.000 USD.

Judecătorul a lămurit că banii donați vor fi folosiți pentru a cumpăra elemente de securitate pentru a combate Covid-19 în închisori și într-un spital. O parte din donație, 30.000 USD, va merge la o campanie pentru o cauză socială numită „Todos por Bianca”.

Ronaldhino a postat deja o obligațiune de 1.600.000 USD, astfel că judecătorul Amarilla a spus că se va restitui 1.400.000 USD, reducând suma pentru repararea daunelor sociale.

Frații au ajuns în Paraguay pe 4 martie, împreună cu Ronaldinho, câștigătorul Ballon d’Or 2005, urmând să participe la un eveniment în sprijinul copiilor defavorizați.

Cu toate acestea, două zile mai târziu, perechea a fost dusă în custodia poliției atunci când anchetatorii au descoperit documente false deținute de aceștia.

Înainte ca judecătorul să-și anunțe decizia, apărarea a emis o declarație insistând asupra nevinovăției ambilor frați.

„Acestea au prezentat documentelor paraguayene autorităților de migrație crezând că sunt autentice”, se arată în declarație. „Oamenii în care au avut încredere i-au înșelat viclean”.

Aproximativ 18 persoane au fost  arestate în legătură cu cazul, majoritatea oficiali de imigrare sau polițiști.

„Ancheta nu a găsit niciun indiciu că nu a participat la spălarea banilor sau la asocierea infracțională”, se arată în declarația de apărare.

Ronaldinho, considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din toate timpurile, a fost crucial în victoria din 2002 a Cupei Mondiale din Brazilia.

A jucat pentru giganti europeni, cum ar fi Barcelona, ​​AC Milan și Paris Saint-Germain, în timpul unui stagiu de succes de 10 ani în Europa.

A câștigat Liga Campionilor și două titluri La Liga cu Barcelona și Serie A cu Milan.

După ce s-a întors acasă în Brazilia a câștigat Copa Libertadores – echivalentul Americii de Sud în Liga Campionilor – cu Atletico Mineiro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase