GÂNDUL LIVE. Mădălina Turza: „În familiile din România, încă se întâmplă educația cu forța” – VIDEO

Publicat: 19/05/2021, 20:57
Actualizat: 20/05/2021, 03:05

Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului, a vorbit miercuri, la GÂNDUL LIVE, despre violența împotriva copiilor în perioada pandemiei, precizând că a existat o creștere a numărului de cazuri, aceștia fiind supuși la situații de depresii, anxietate, stări de neliniște, în contextul izolării.

Turza a subliniat și impactul psiho-emoțional al migrației forței de muncă asupra copilului abandonat de părinte. „Avem peste 91.000 de copii ai căror părinți sunt plecați în Europa de Vest, spune consilierul de stat în cadrul Cancelariei premierului.

Mădălina Turza spune că Guvernul are în atenție efectele psiho-emoționale ale violenței asupra copiilor din perioada pandemiei de COVID-19.

„Din păcate, este o realitate. Fenomenul violenței domestice împotriva copiilor există dintotdeauna. Legat de perioada pandemică, se remarcă o creștere a mai multor indicatori ai violenței împotriva copilului, petrecută în spatele ușilor închise, diferitele tipuri de abuzri manifestate din cauza acestui context care ne-a obligat să stăm în același loc. Violența la care au fost supuși a determinat situații de depresii, anxietate, stări de neliniște, în contextul izolării”, a spus consilierul de stat.

14.000 de cazuri de abuz și exploatare a copilului în familie, în 2020

În familii, încă se întâmplă educația cu forța, atrage atenția Mădălina Turza.

”Pe agenda Guvernului e trecută problema situației în care s-a reflectat pandemia în universul psiho-emoțional  al copiilor. Ne gândim la un set de măsuri, pentru că e nevoie de un set de instrumente și să începem să deschidem acea fereastră de care ne temem, să discutăm despre emoțiile pe care le au. Multe dintre aspectele psiho-emoționale au nevoie de intervenții și acțiuni de programe să faciliteze accesul părinților și copiilor la acest set de resurse”, a explicat Turza.

O soluție a rezolvării acestor tensiuni din familii este acceptarea existenței emoțiilor și mărturisirea lor. Comunicarea cu copiii este un factor determinant pentru a înțelege comportamente.
„Cheia tensiunilor din spatele ușilor este să accepte că toți avem emoții și o serie de lucruri pe care le trăim în interiorul nostru, iar a le accepta și  a le mărturisi nu este ceva negativ. Vulnerabilitatea este un curaj. Dacă înțelegem că anumite comportamente ale copiilor au niște cauze extrem de simple pe care le adresăm prin comunicare, vedem că lucrurile se pot schimbă foarte mult”, a mai spus Turza.

În contextul în care migrația forței de muncă este un fenomen global, abandonul afectează psiho-emoțional copilul, pentru că se rupe legătura emoțională din cauza distanței.

„Este un fenomen social care nu există numai în România. Migrarea forței de muncă dintr-o zona în alta este un fenomen global.

Cum răspundem acestei realități sociale? Tebuie să găsim cele mai bune pârghii să ajutăm părinții și copiii? Dacă ne luăm după statistici, avem peste 91.000 de copii ai căror părinți sunt plecați în Europa de Vest. Dintre aceștia, aproximativ 60.000 au un părinte plecat, iar până în 20.000 au ambii părinți plecați. Este o realitate socială care se manifestă în mediile cele mai dezavantajate.

Sunt diferite inițiative publice și private, modificări ale legislației, s-au făcut pași la nivelul politicilor publice, dar trebuie îmbunătățită implementarea. Este important ca la nivelul  comunității să se creeze platforme de informare și consiliere a părinților care pleacă. Este absolut fundamental”.

Este important să conștientizezi părintele să mențină legătura cu copilul”

Turza spune că problema este neînțelegerea importanței manifestării emoțiilor din partea părinților.

„Nu cred că își uită copili, ci are legătură cu dezvoltare interioară a societățîi. Părinții care nu comunica atât de bine,  nu o fac pentru că nu îi iubesc, ci pentru că nu înțeleg importanta manifestării emoțiilor. Fiind privați de acest lucru, nu este o tema și nu consideră ceva atât de important, doar când sunt scufundati de emoție”.

Consecințele abandonului unui copil se observă la maturitate, iar o soluție ar fi ca autoritățile locale să se implice să le explice părinților care este impactul lipsei de comunicare cu propriul copil.

„Trauma abandonului se poate exprimă extrem de mult, iar la maturitatea se perpetuează. Ar fi ideal că sistemul social din primărie să discute cu acești părinți și să le explice pentru a formă o formă de comuncare, să atenueze acest șoc.

Ar fi important ca părinții să se gândească cum își negociază contractele de muncă, să aibă posibilitatea unor vizite mai dese. Există legislație euopeană care oferă niște garanții între viața privată și muncă. Un sfat bun este să se uite în contract și să negocieze”.

Soluțiile Ministerului Educației

„Pot să vă spun că Ministerul Educației este extrem de deschis la partea psiho-emoțională a copilului, prin consilieri școlari și crearea de abilități a pedagogilor de a aborda aceste tipuri de subiecte. Pe de altă parte, în zona de infrastructură de servicii sociale, găsim resurse astfel încât să deservească cazurile speciale. Avem în România peste 20 de centre de sănătate mintală, destinată copilului și adolescentului, la nivel regional”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?