GÂNDUL LIVE. Până când și unde mai plouă? Mihai Timu, meteorolog ANM: „Nu se liniștesc lucrurile aici”

Publicat: 04/05/2020, 15:38

Mihai Timu, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a detaliat prognoza pentru următoarele zile, până duminică, atunci când se anunță temperaturi similare celor din parg de vară.

„Trebuie să vedem partea plină a paharului, pe de o parte a trebuit să stăm în casă, pe de altă parte aceste ploi au mai ajutat agricultura, pentru că după o iarnă și un început de primăvară extrem de secetoase – seceta fiind prezentă în mare parte din țară, dar mai ales în est și sud-est – aceste ploi au mai recuperat un pic rezerva de umiditate. E adevărat că în sezonul când cam vin aceste ploi, uneori vin însoțite și de alte fenomene nedorite, cu descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie și căderi de grindină, care pot provoca pagube, dar aceste ploi ne-au ajutat”, a spus Mihai Timu

Ploile continuă și marți, în partea de centru, sud și sud est a teritoriului, motiv pentru care avem un cod galben, atenționare, de la ora 10:00 până seara, la ora 21:00. „Atenționarea spune că în Dobrogea, sud-estul Moldovei, sudul și estul Munteniei vor mai fi astfel de manifestări cu instabilitate atmosferică și averse cu caracter torențial, vijelii, căderi de grindină, iar în restul Munteniei, estul Olteniei și sudul Transilvaniei va continua să plouă și acolo se vor cumula în continuare cantități de apă de 20 – 24 de litri pe metru pătrat”, a spus Mihai Timu.

„Pe de altă parte, nu se liniștesc lucrurile aici, pentru că, după ziua de mâine, când ploile vor fi prezente mai puțin, prin partea de nord și de centru, urmează încă două zile, miercuri și joi, din nou cu instabilitate atmosferică destul de accentuată în mare parte din țară, după care, spre weekend, într-adevăr vremea se liniștește și tot în weekend vom simți o încălzire apreciabilă a vremii. Duminică, protrivit estimărilor din acest moment, vom depăși 25 de grade Celsius în aproaape toată țara, asta înseamnă pragul unei zile de vară”, a detaliat Mihai Timu.

În ceea ce privește fenomenele meteo extreme, Mihai Timu a explicat faptul că acestea devin din ce în ce mai intense în ultimii ani și, chiar dacă au loc pe un timp scurt, pot fi foarte severe. El a dat exeplul de anul trecut, când, între 30 aprilie și 6 mai, deja vorbeam de două tornade, în Călărași. „Trebuie să ne obișnuim cu astfel de fenomene. Din păcate ploaia ne ajută, dar vine la pachet și cu astfl de manifestări”, a conchis Mihai Timu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase