Guvernul Boris Johnson vrea vaccinarea obligatorie anti-Covid a studenților

Guvernul Boris Johnson vrea vaccinarea obligatorie anti-Covid a studenților
Publicat: 26/07/2021, 18:07

Prim-ministrul britanic dorește ca toți studenții să fie complet vaccinați pentru a participa la cursuri sau pentru a rămâne în sălile de studiu. Sindicatele pun la îndoială și ideea ca „academicienii să lucreze ca personal la ușă” pentru a verifica statutul studenților.

Aceste planuri se află în „faza incipientă” și fac parte din eforturile de creștere a imunizării la grupele de vârstă mai mici.

Anglia are o rată mai mică a vaccinării la tineri decât Țara Galilor, unde există, de asemenea, provocări în a convinge unii oameni sub 40 de ani să se vaccineze.

The Times a raportat că prim-ministrul s-a „dezlănțuit” cu privire la absorbția relativ scăzută a vaccinului în rândul tinerilor.

Într-o video-conferință cu colegii din guvern în timp ce se afla în izolare la reședința sa de la Chequers la 50 km nord vest de Londra, prim-ministrul britanic Boris Johnson a sugerat ca studenții din învățământul superior să fie obligați să se vaccineze anti-Covid, sub rezerva anumitor scutiri medicale, relatează cotidianul The Times.

The Times a raportat, de asemenea, că Departamentul pentru Educație are rezerve cu privire la legalitatea și planurile propuse.

Măsura ar declanșa probabil și criticile unor deputați ai Partidului Conservator de guvernământ, al cărui lider este premierul Johnson, care se opun cu fermitate pașapoartelor de vaccinare și care cred deja că au forță în Camera Comunelor de a învinge guvernul.

“Unde ne oprim? Demitem ucenici care nu au avut vaccinul? Îndepărtăm studenții mai în vârstă din colegii? Închidem cursurile de educație a adulților pentru cei nu s-au vaccinat? Sper că nu.” a declarat la Times președintele comitetului pentru educație al Camerei Comunelor, deputatul Conservator Robert Halfon.

Dezbaterea survine în contextul îngrijorării crescânde a faptului că mai puțin de 60% dintre cei între18 și 25 de ani au avut o primă doză de vaccin, iar ratele de infecție cele mai ridicate se întâlnesc la categoria 20 – 29 de ani.

Profesorul Adam Finn, șef-adjunct al Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare, a avertizat că măsurile ar putea merge prea departe. El a spus că “împingerea” oamenilor în a se vaccina trebuie făcută “cu destulă prudență”, astfel încât nu se simtă că sunt obligați.

Guvernul discută, de asemenea, cu Premier League despre interzicerea participării fanilor  meciurile de fotbal din octombrie dacă aceștia nu au avut ambele doze de vaccin. Se așteaptă ca această cerință obligatorie să fie extinsă și la meciurile internaționale de rugby de la toamnă, la concertele majore și la evenimentele cu peste 20.0000 de spectatori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase