GUVERNUL TURC. Muzeu sau moschee? Turcia dezbate statutul iconic al Catedralei Sfânta Sofia

GUVERNUL TURC. Muzeu sau moschee? Turcia dezbate statutul iconic al Catedralei Sfânta Sofia
Publicat: 02/07/2020, 12:21

În existența sa de peste 1.400 de ani, maiestuoasa structură cu cupole din  Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul a servit drept catedrala principală a Imperiului Bizantin, o moschee sub Imperiul Otoman și un muzeu din Turcia modernă, atrăgând milioane de turiști în fiecare an.

Muzeu sau moschee?

Clădirea a 6-a se află acum în centrul unei dezbateri aprinse între grupurile naționaliste, conservatoare și religioase, care presează pentru a fi restructurată din nou într-o moschee și cei care cred că site-ul Patrimoniului Mondial UNESCO ar trebui să rămână un muzeu, subliniind statutul Istanbului ca punte între continente și culturi.

Mustafa Kemal Ataturk a transformat structura istorică într-un muzeu, printr-o decizie din 1934 a Consiliului de Miniștri

Joi, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a țării Turcia, începe examinarea unei cereri de către un grup dedicat  restructurării  Catedralei Sfânta Sofia într-o moschee. Aceștia apasă să anuleze o decizie din 1934 a Consiliului de Miniștri, condusă de fondatorul secular al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, care a transformat structura istorică într-un muzeu. O decizie ar putea veni, joi, sau în termen de două săptămâni, a informat Agenția de stat Anadolu.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit anterior despre schimbarea statutului lui Hagia Sophia într-o moschee

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care conduce un partid orientat către Islam, a vorbit anterior despre schimbarea statutului Catedralei Sfânta Sofia într-o moschee, dar a spus că guvernul său va aștepta decizia Consiliului de Stat.

Analiștii consideră că Erdogan – un lider populist și polarizant, care în aproape două decenii în funcție a acuzat în mod frecvent elitele laice ale Turciei pentru problemele țării – folosește dezbaterea cu privire la Catedrala Sfânta Sofia pentru a-și consolida baza conservatoare și pentru a distrage atenția de la problemele economice substanțiale ale Turciei.

„Aceasta nu este doar o dezbatere despre o clădire. Ataturk a stabilit  Catedrala Sfânta Sofia ca muzeu pentru a sublinia viziunea sa de secularizare a Turciei. Și aproape 100 de ani mai târziu, Erdogan încearcă să facă invers. ”

Soner Cagaptay, analist turc pentru Institutul Washington

„(Erdogan) simte presiunea diminuării sprijinului popular și, prin urmare, dorește să utilizeze probleme care speră să-și remobilizeze baza de dreapta în jurul subiectelor nativiste, populiste, anti-elitiste”, a spus Cagaptay, autorul cărții „Imperiul lui Erdogan. “

Departamentul de Stat al SUA a cerut Turciei să mențină catedrala Sfânta Sofia ca muzeu și să nu-i schimbe statutul în moschee.

Statele Unite văd schimbarea statutului catedralei ca pe o „diminuare a moștenirii acestei clădiri remarcabile și a capacității sale de neegalat – atât de rară în lumea modernă – de a servi umanitatea ca o punte, de care e atât de multă nevoie, între tradiții și culturi de credință diferită”, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase