Imagini în premieră cu unul dintre cei mai enigmatici infractori români. El este „creierul” jafului de 50 de milioane de lire sterline din casa familiei Ecclestone! „Don Professor” avea inclusiv planurile palatului cu 56 de camere! (EXCLUSIV)

Imagini în premieră cu unul dintre cei mai enigmatici infractori români. El este „creierul” jafului de 50 de milioane de lire sterline din casa familiei Ecclestone! „Don Professor” avea inclusiv planurile palatului cu 56 de camere! (EXCLUSIV)
Fost falsificator de pașapoarte, Sorin Marcovici este acuzat că a participat la jaful de 50 de milioane de lire sterline din vila Tamarei Ecclestone/Sursa/Facebook
Publicat: 20/11/2020, 21:30
Actualizat: 06/04/2021, 15:22

Unul dintre bărbații suspectați de autoritățile britanice că, în decembrie anul trecut, ar fi participat la jaful din vila Tamarei Ecclestone, fiica fostului șef al Formulei 1, de unde au fost furate bunuri evaluate la aproximativ 50 de milioane de lire sterline, este un vechi și respectat membru al lumii interlope din vestul țării.  Ajuns acum la 53 de ani, bărbatul a ajuns în Europa cu mulți ani în urmă, după ce a reușit să scape din pușcăria de la Baia Mare. Supranumit „Don Professor”, acesta a postat pe un sire de socializare, sub un nume fals, imagini în care apare la bordul unor mașini de lux și poartă, la vedere, ceasuri evaluate la sume de ordinul zecilor de mii de euro. 

Pentru prima dată, numele lui Sorin Marcovici a ajuns în presă după ce, la vârsta de 31 de ani, a ajuns în penitenciar ca urmare a unei condamnări de 3 ani și 6 luni pentru falsificarea unor pașapoarte. Acesta fusese prins după ce vânduse mai multor persoane documente de călătorie falsificate.

Încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Baia Mare, deținutul a solicitat, după un an de detenție, întreruperea pedepsei din motive medicale.

Cererea i-a fost aprobată de instanță, iar Marcovici a ieșit pentru două luni. Acesta a revenit la închisoare, după care a repetat figura și a obținut o nouă întrerupere de pedeapsă. Și de această dată s-a întors la închisoare, unde, la scurt timp, a cerut din nou să fie lăsat să plece, pentru tratament. De această dată, însă, condamnatul a fugit.

Dat în urmărire internațională, bărbatul a fost localizat, la un moment dat, pe teritoriul Spaniei, unde ar fi ajuns cu un pașaport fals.

Timp de nouă ani, Sorin Marcovici nu s-a mai apropiat de România și a așteptat liniștit ca pedeapsa să ajungă la termenul de prescripție.

În tot acest timp, despre fugarul din Baia Mare nu s-a auzit nimic în spațiul public. Discret, acesta a evitat să iasă în evidență, însă, în mediile infracționale reușise să câștige respectul tuturor. Mai mult, acestuia i s-a atribuit porecla de „Don Professor”.

După ani buni, timp în care Marcovici a stat, permanent, în umbră, numele său a devenit, brusc, cunoscut pe tot mapamondul, după ce a fost acuzat de autoritățile din Marea Britanie că, în decembrie anul trecut, ar fi participat la un jaf organizat în vila cu 57 de camere a Tamarei Ecclestone, fiica lui Bernie Ecclestone, fostului șef al Formulei 1.

Din vila femeii, care era plecată în vacanță alături de soț și de fiica lor, hoții, toți români, au reușit să fure bijuterii evaloare la aproximativ 50 de milioane de lire sterline.

Casa în care au intrat spărgătorii români se află pe aceeași stradă pe care locuiesc, printre alți miliardari, șeicul din Burnei, patronul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, cel mai bogat om din China, Wang Jianlin, la care se adaugă și mai multe ambasade.

Conform autorităților britanice, jaful a durat ceva mai puțin de 50 de minute și a presupus spargerea mai multor seifuri.

Inițial, polițiștii au anunțat că principalii suspecți sunt numai doi. Era vorba despre  Maria Meșter, o fostă femeie de serviciu și fiul ei, un ospătar, Emil Bogdan Savastru. Totuși, cei doi infractori fără experiență reușiseră să deschidă seifurile și mai mult decât atât, s=a dovedit că aveau inclusiv planurile casei.

Bijuteriile Tamarei Ecclestone nu au mai fost recuperate

Nu a trecut mult și autoritățile din Anglia au anunțat că au mai prins un un suspect, Sorin Marcovici, despre care au știut că este „barman”.

De fapt, era vorba despre „Don Professor”, unul dintre cei mai enigmatici interlopi români. Plecat departe de orașul natal, băimăreanul a continuat să țină legătura cu prietenii din țară prin intermediul unui cont deschis, sub un nume fals, pe un site de socializare.

Acolo, chiar dacă nu face paradă cu averea sa, așa cum fac alți membri ai lumii interlope românești plecați peste graniță, „Don Professor” Marcovici apare în mai multe fotografii cu ceasuri de zeci de mii de euro fiecare, dar și cu mașini de lux.

Marcovici este momentan stabilit pe teritoriul Marii Britanii unde așteaptă să vadă care va fi deznodământul procesului în care este acuzat că a luat parte la jaful din casa Tamarei Ecclestone.

Conform presei britanice, cea mai mare parte a prejudiciului nu a fosr recuperată, în condițiile în care valoarea bunurilor furate este una imensă. Spre exemplu, atunci când a fost prinsă, fosta femeie de serviciu Maria Meșter purta o pereche de cercei cu diamante în valoare de aproximativ două milioane de euro.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult