Judeţul preferat de români, în defavoarea Capitalei pe piața imobiliară: Tranzacţiile rezidenţiale au CRESCUT cu 6% în anul precedent

Judeţul preferat de români, în defavoarea Capitalei pe piața imobiliară: Tranzacţiile rezidenţiale au CRESCUT cu 6% în anul precedent
Publicat: 26/02/2024, 18:01

Casele și apartamentele în județul Ilfov sunt mai căutate de români decât cele din București. Tranzacţiile imobiliare din localitățile limitrofe ale capitalei au crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul anterior, în vreme ce, în Bucureşti, numărul a scăzut cu 17% în aceeaşi perioadă, așa cum indică un studiu al companiei imobiliare iO Partners.

Dacă în 2023 tranzacţiile imobiliare au scăzut în Bucureşti de la aproximativ 35.000, la doar 29.000 de vânzări, în localitățile din județul Ilfov, tranzacțiile au crescut la aproximativ 6.800 de unități, față de 6.400 în anul precedent. Autorii studiului susțin că acesta poate fi începutul unei tendinţe de reorientare a preferinţelor cumpărătorilor către Ilfov, în detrimentul Bucureştiului.

„Mulţi cumpărători aleg în continuare Bucureştiul pentru diversitatea serviciilor şi apropierea de locul de muncă, dar există şi mulţi care optează pentru locuinţe situate în localităţi din judeţul Ilfov. Potrivit analizei iO Partners, principala motivaţie este reprezentată de preţurile locuinţelor, care sunt cu aproximativ 20-25% mai mici faţă de Bucureşti, comparând cartiere din Capitală, amplasate la graniţa cu judeţul Ilfov, de exemplu cartierul Aviaţiei vs. Pipera-Nord sau cartierul Berceni vs. Popeşti-Leordeni”, susţin specialiştii companiei de imobiliare, potrivit Agerpres.

Creșterea investițiilor în infrastructura de transport favorizează judeţul Ilfov

În același timp, dezvoltarea infrastructurii de transport avantajează localitățile din Ilfov în raport cu Bucureştiul. Lucrările aferente șoselei de centură A0, precum construirea pasajelor peste centura actuală (ex. Domneşti, Olteniţei, Berceni), sau extinderea metroului spre comuna Berceni şi oraşul Otopeni scurtează timpul de cășătorie între Bucureşti şi localitățile limitrofe.

„Populaţia Bucureştiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 şi 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populaţia judeţului Ilfov a crescut în acelaşi interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu 154.000 de locuitori, aproape compensând scăderea din Bucureşti. Dacă raportăm numărul de locuinţe tranzacţionate la mia de locuitori, în Bucureşti acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacţii la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov, acelaşi indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023”, declară Andreea Hamza, senior director Living iO Partners.

În București există foarte multe clădiri vechi, a căror renovare este dificilă

În București există foarte multe clădiri vechi, a căror renovare, consolidare sau înlocuire este dificilă și foarte costisitoare, iar procesul de autorizare a lucrărilor este unul foarte greoi. Numărul locuinţelor nou livrate în Bucureşti a cunoscut o scădere semnificativă în ultimii ani, de la peste 12.000 de locuinţe în 2021, la aproximativ 10.000 în 2022 şi 8.000 în 2023. Pe de altă parte, în Ilfov, livrările de locuinţe au atins un vârf de 8.000 de locuinţe atât în 2022, cât şi în 2023.

Localitățile din judeţul Ilfov au un potenţial foarte ridicat de dezvoltare datorită finalizării autostrăzii de centură A0 și a celorlalte lucrări de infrastructură, spune analiza. Investițiile foarte semnificative vor spori atractivitatea pentru dezvoltarea imobiliară a terenurilor situate între noua arteră şi vechea şosea de centură, o zonă cu o suprafaţă de aproximativ 350 km, cu aproximativ 50% mai mare decât a capitalei. În această zonă în prezent subdezvoltată, s-ar putea construi parcuri de retail și industriale, ansambluri rezidenţiale, parcuri de retail şi centre de agrement.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Telefonul te înregistrează tot timpul. Trucul prin care scapi de supraveghere
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii