Klaus Iohannis, după ședința pentru evaluarea măsurilor de gestionare a pandemiei, la Cotroceni: ”Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă. În maximum zece zile, în București vom avea 123 de noi paturi de terapie intensivă”

Redactor:
Florentina Dinu

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, de la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, a transmis Administrația Prezindențială, printr-un anunț de presă. Klaus Iohannis a lăudat acțiunile întreprinse de Guvern și în special de ministerul Sănătății pentru extinderea capacității de tratare a bolnavilor Covid în stare gravă, după ședința pentru evaluarea măsurilor de gestionare a pandemiei

Președintele Klaus Iohannis a condus, marți după-amiază, o ședință de de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la care a participat minstrul Sănătății, dar nu și premierul, în același timp președintele Comitetului Național pentru Situații de Urgență, aflat în vizită oficială în Franța.

Sedința pentru evaluarea măsurilor de gestionare a pandemiei, la Cotroceni. Foto: presidency.ro

 

 

Declarațiile președintelui Iohannis:

 • Situația epidemiologică atât la nivel european, cât și la nivel național se agravează, din păcate, constant și numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul.
 • Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și sunt necesare eforturi susținute pentru a ține sub control epidemia. Lupta cu virusul se desfășoară pe două fronturi – pe de o parte, în zona de prevenție, prin care încercăm limitarea transmiterii infecției, și pe de altă parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID-19 au nevoie de îngrijire și de tratament de specialitate.
 • De aceea, am dorit să am o discuție aplicată cu experți recunoscuți de Terapie Intensivă și Ministrul Sănătății, care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel național, secțiile ATI la nivel național – și când vorbim de resurse, mă refer atât la paturi dotate cu aparatură specifică, cât și la personalul medical.
 • Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de terapie intensivă la nivel național chiar de la începutul pandemiei.
 • În tot acest timp, Ministerul Sănătății a desfășurat mai multe proiecte de achiziție de ventilatoare, monitoare, paturi și alte echipamente necesare secțiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secțiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă – pentru toți pacienții, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare.
 • La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare – de 169 de paturi.
 • În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu, ca să înțelegeți cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%, și până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare!
 • Planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare și urmărește deschiderea unor noi capacități de terapie intensivă distribuite la nivel național, precum cele de la Oradea, Constanța, Craiova, în locații nou construite cu destinații de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secții de terapie intensivă.
 • Și aici am solicitat foarte concret date despre București. Și aici vom avea, în șapte spitale, o extensie a capacității de Terapie Intensivă și pot să vă spun în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar față de ce există acum, 123 de paturi de Terapie Intensivă.
 • Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare, bine puse la punct, astfel încât să poată fi asigurate condițiile necesare în secțiile de Terapie Intensivă pentru îngrijirea pacienților în stare gravă.
 • Astfel, accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) va duce încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare. Numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, creșterea din aprilie 2020 până în aprilie 2021 va reprezenta o creștere de 146%, conform datelor pe care mi le-au prezentat specialiștii. Este uimitor!
 • În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziționa, prin proceduri specifice – iarăși din fonduri europene – întreaga gamă de aparatură și echipamente necesare dotării unităților sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe și aparate RT-PCR.
 • Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creștere semnificativă la fiecare dintre acești indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialiști.
 • De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă – 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanță, au fost deja avizate pentru finanțare prin acest program și se va realiza în perioada următoare.
 • Pentru a stopa însă răspândirea virusului, este nevoie și de implicarea noastră, a tuturor cetățenilor. Oricâte măsuri ar lua autoritățile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național de a salva cât mai multe vieți.
 • Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seară, la Digi 24, că în acest moment sunt pregătite 1.200 de locuri pentru Terapie Intensivă – peste 800 fiind deja ocupate –, iar până la finalul lunii speră să existe alte 200 de paturi. Tătaru a explicat că paturile de Terapie Intensivă – unde ajung cele mai grave cazuri – se eliberează „doar prin vindecare sau prin deces”.

Orban, întâlnire și oficialii și românii din Franța

Premierul Ludovic Orban, care este și președintele Comitetului Național pentru Situații de Urgență, este prezent marți în Franța, în a doua zi a vizitei oficiale a delegației române, din care fac parte ministrul Afacerilor Externe, ministrul Economiei, ministrul Apărării și ministrul Agriculturii.

Conform agendei oficiale anunțate de Palatul Victoria, în programul de marți al lui Ludovic Orban sunt incluse convorbiri cu președintele Adunării Naționale a Republicii Franceze, Richard Ferrand, urmate de un dejun oferit de oficialul francez, dar și cu președintele Senatului, Gérard Larcher.

Premierul a vizitat marți și Promenadei Regina Maria a României din Paris.

România a înregistrat în ultimele două săptămâni un număr mare de infectări cu COVID-19. Azi, autoritățile au confirmat moartea a 104 oameni infectați cu coronavirus în doar 24 de ore.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
S-au despărţit în mare secret! Fiul lor nu ştie nici acum...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Ce se întâmplă, de fapt, cu persoanele care se vor vaccina anti-covid. PLANUL UIMITOR al...
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Jennifer Lopez, mișcări fierbinți pe scenă! Fanii au fost în delir! FOTO
Inchide