Legea privind carantinarea intră la vot final miercuri. Ministrul Sănătății: ”Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore/ Cine nu stă în carantină va suporta niște sancțiuni”

Legea privind carantinarea intră la vot final miercuri. Ministrul Sănătății: ”Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore/ Cine nu stă în carantină va suporta niște sancțiuni”
Publicat: 15/07/2020, 07:59
Actualizat: 15/07/2020, 10:11
După ce Senatorii jurişti au negociat ore în şir, marţi seară, raportul cu amendamente, fiind prezenți la dezbatere din comisie ministrul Nelu Tătaru şi secretarul de stat Raed Arafat, votul urmează să se desfăşoare miercuri, în plenul Senatului. 

Principalele modificări la proiectul de lege, agreate de partide, potrivit spuselor lui Nelu Tătaru:

  • Internarea asimptomaticilor, cu evaluare, de maximum 48 de ore şi decizia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, prevedere asupra căreia s-ar fi ajuns la un acord. PSD ceruse că cei care nu au simptome să poată decide să refuze internarea şi să stea izolaţi la domiciliu.
  • Carantină la graniţă rămâne pentru persoanele care vin din zonele roşii, cu posibilitatea de a contesta în instanţă acest lucru, un acord realizat, care  va impune că cei care vin din zonele roşii de focar să stea 14 zile în carantină, potrivit amendamentului. Acestea pot stă în carantină instituționalizată sau la domiciliu, însă dacă părăsesc locul de carantinare vor fi nevoiți să plătească costurile.
  • Detaşarea medicilor – se merge gradual, de la detaşare voluntară, iar acolo unde nu vor fi cadre se vor face şi detaşări nevoluntare, cu plata unor indemnizaţii şi asigurarea cazării şi diurnei.
  • Medicul curant va avea posibilitatea de a-şi susţine diagnosticul pus.
  • DSP va da actul administrativ după cele 48 de ore de evaluare în spital.
  • Persoanele infectate simptomatice vor fi internate în spital, cu posibilitatea externării la ameliorarea simptomelor.
  • Carantină bunurilor se va face pentru dezinfecţie. Se menţine carantină prelungită, până se face neutralizarea naturală, apoi bunurile se restituie. Amendamentul privind carantinarea bunurilor personale infectate a fost eliminat din proiectul Legii carantinarii, la cererea PSD.
  • Minorii vor rămâne în custodia familiei, până la gradul 4, dacă părinţii sunt bolnavi. Un alt amendament se referă la situaţia minorilor, care vor trece sub ocrotire temporară a statului numai pe durata în care rămân fără supraveghere și fără îngrijire
  • Pacienţii vot putea refuză tratamentul, pe propria răspundere.

Ministrul Sănătății a anunțat că pacienții asimptimatici vor ajunge la spital pentu 48 de ore:

”Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient va beneficia de o evaluare clinică, biologică de 48 de ore. Pentru cei simptomatici se va prelungi măsura internării până la vindecare sau până la momentul în care devin asiptomatici”, a spus Nelu Tătaru, după mai bine de șase ore petrecute la dezbaterile în comisia din Senat.

În ceea ce privește carantinarea persoanelor care vin din zona roșie, ministrul Sănătății a declarat:

”Cine nu stă în carantină va suportă niște sancțiuni. Dacă vor infectă pe cineva, vor suportă consecințele Codului Penal. Bunurile carantinate vor fi dezinfectate. Acolo unde nu se poate face dezinfectarea, se va păstra bunul până când va trece pericolul pe cale naturală. Cei care aplică amenzile sunt aceiași din Legea 55. Vom avea stare de alertă, în continuare, cât va fi nevoie că să oferim protecție cetățenilor României”, a declarat Nelu Tătar

Referitor la detașarea medicilor, ministrul Sănătății a spus că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, la  detaşări ”nevoluntare”, iar secretarul de stat, Raed Arafat, a specificat că este necesară o indemnizație în acest sens, fiind nevoie că cadrele medicale să fie sprijinite.

“Indemnizaţia de detaşare consider că este un lucru foarte important. Cum o să o numim, o să fie discutat când dezbatem, dar este clar că acela care se detaşează trebuie să aibă o indemnizaţie într-o anumită limită care să spună că acoperă pentru el acest efort pe care l-a făcut, că el e voluntar sau că este, la ordin, nevoluntar, această indemnizaţie trebuie să fie dată pentru persoană respectivă, plus asigurarea cazării, mesei, transportul pentru el, pentru că persoană respectivă nu trebuie să piardă nimic, de fapt, ci doar să fie sprijinită să facă misiunea ei”, a explicat Arafat, în cadrul dezbaterilor la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice