LISTA E-urilor periculoase pentru sănătate. Nouă din 10 români nu înțeleg ce citesc pe etichetele produselor alimentare cumpărate. VIDEO

Publicat: 12/02/2014, 22:51
Actualizat: 21/10/2014, 23:14

Aproximativ 80% dintre români citesc cu atenție eticheta produselor alimentare și conținutul de E-uri, însă numai 9 din 10 români înțeleg ceea ce citesc, arată ultimul sondaj realizat de Certified E-Friendly Food (CEFF) în România în 2014. Potrivit studiului, doar 14% dintre consumatori cunosc diferența între tipurile de E-uri prezente în alimentele de la raft.

O nouă ștampilă aplicată pe ambalajul produselor i-ar putea ajuta pe consumatorii români să înțeleagă și să descifreze mesajul etichetelor. Potrivit Danielei Niculescu, director general CEFF România, la sfârșitul lunii martie am putea avea primele 20 de produse aflate la raft cu certificare CEFF, o garanție că ce scrie pe etichetă se regăsește și în compoziția produsului. Anunțul a fost făcut la Gândul LIVE.

Potrvit sondajului, unul din doi consumatori afirmă că un element vizual ca o ștampilă sau marcă l-ar ajuta în identificarea alimentelor mai sănătoase. Aproximativ 25% au indicat că un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei. Mai mult, 69% ar avea încredere într-o instituție specializată, independentă, care să ofere ajutor în înțelegerea informațiilor de pe etichetele alimentare, arată același sondaj.

În privința aditivilor alimentari pe care îi indică eticheta, 74% dintre participanții la studiu iau în calcul efectul dăunător al aditivilor alimentari atunci când vine vorba de achiziție.

50% dintre români sunt dispuși să renunțe la un produs dacă lista de ingrediente ridică suspiciuni, însă numai 14% dintre consumatori cunosc și pot face diferența între tipurile de E-uri.

Românii caută pe internet informații despre alimente

În privința alimentației sănătoase, 41% dintre consumatorii români caută pe internet informații cu privire la alimentația sănătoasă, alimente de evitat sau urmăresc specialiștii nutriționiști. Mai mult de un sfert dintre consumatori au spus că au renunțat la un produs de pe lista de cumpărături la recomandarea nutriționistului.

Însă, pentru 26% dintre consumatori contează aprecierea personală pe care o au față de produs atunci când vine vorba de un aliment nerecomandat de sursele de încredere.

Atunci când cumpără produse alimentare, cel mai important criteriu pentru 47 % dintre consumatorii români este preferința familiei, apoi pentru 25% contează informațiile nutriționale.

Datele privind obiceiurile de consum ale românilor au fost date publicității cu ocazia lansării miercuri în România a unui nou sistemul de certficare privind aditivi cu potențial periculos sau controversați: CEFF Certified E-Friendly Food.

„Problema aditivilor alimentari trebuie să fie luată în considerare cu maximă responsabilitate și într-o permanentă conexiune cu actorii de pe lanțul alimentar: producătorii de ingrediente, procesatorii de alimente, institutele de cercetare și autoritățile de monitorizare și control. Susținem că maniera cea mai adecvată este utilizarea pe cât posibil a variantelor naturale de aditivi și folosirea celor de sinteză doar în cazul în care nu se pot aplica alte soluții tehnologice și doar cu condiția respectării stricte a dozelor admise”, a declarat dr. Ing. Gabriela Mohan de la Centrul de Informare Tehnologică al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA București.

Certificarea CEFF este prezentă în Cehia, Slovacia și Polonia, România fiind a patra țară în care se lansează.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu