Mărturiile tulburătoare ale șefului secției ATI Piatra-Neamț: „Pacienții n-au avut nicio șansă. Era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”

Mărturiile tulburătoare ale șefului secției ATI Piatra-Neamț: „Pacienții n-au avut nicio șansă. Era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”
Mărturiile tulburătoare ale șefului secției ATI Piatra-Neamț: „Pacienții n-au avut nicio șansă. Era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”. Sursă foto: captură video YouTube
Publicat: 15/11/2020, 17:24
Actualizat: 06/04/2021, 15:23

Doctorul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, a ajuns în spital la scurt timp după tragedie și a stat de vorbă cu asistentele și cu medicii care se aflau în salon la momentul izbucnirii incendiului. Într-un interviu pentru Recorder, medicul vorbește despre seara de sâmbătă când 10 pacienți internați pe secția ATI și-au pierdut viața în urma unui incendiu de proporții.

Medicul Ioan Cătălin Denciu, care era de gardă sâmbătă seară la Spitalul Județean Neamț când a izbucnit incendiul, a fost grav rănit încercând să scoată din flăcări pacienții internați la secția ATI: „ Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras”, povestește colegul său, medicul Liviu Ungureanu pentru Recorder.ro.

Medic: ”I-au stins cu apă flăcările de pe combinezon”

În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic, a spus medicul Liviu Ungureanu.

Nu există sistem automat de stingere a incendiilor

”Nu cred că există sistem automat de stingere a incendiilor în multe spitale sisteme de genul acesta. În filme, vedem, de la o țigară sau de la ceva, se declanșează. Noi, ce să vă zic… Noi ne concentrăm ca medici. Asta vreau să spun în primul rând pentru familiile pacienților și pentru colegul nostru, suntem extrem de…, nu-mi găsesc cuvintele, nu putem exprima părerea de rău și de neputință. Practic, n-au avut nicio șansă. La amploarea pe care a avut-o incendiul. Dacă era un incendiu localizat, ceva mic, măcar jumate din ei aveam timp să-i scoatem, dacă nu chiar pe toți. Dar totul s-a produs în câteva minute, două-cinci-șapte minute, nu știe nimeni exact. N-a fost posibil, din păcate”, a mai spus șeful secției ATI, Piatra-Neamț.

Zece pacienți au decedat și șapte persoane, inclusiv un medic, sunt în stare gravă în cea mai mare tragedie de acest fel după incendiul din clublul Colectiv de acum cinci ani. Primele imagini care arată ce a rămas în urma incendiului ce a izbucnit sâmbătă după-amiază în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț sunt tulburătoare.

Salonul era unul dintre cele două de terapie intensivă, unde erau internați 16 pacienți. Toți intubați și toți cu același diagnostic: COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică