Medic stomatolog, la Gândul LIVE: Dacă aș fi Ministerul Sănătății, aș investi în partea de prevenție

Medic stomatolog, la Gândul LIVE: Dacă aș fi Ministerul Sănătății, aș investi în partea de prevenție
Sursa: Gândul LIVE
Publicat: 14/02/2020, 14:38

Cazul copilului de patru ani din Pitești, care a intrat în comă și apoi a murit, după o anestezie generală, ar putea fi factorul declanșator pentru schimbări în breasla medicilor dentiști, este de părere doctorul Chemal Taner, medic stomatolog și specialist în implantologie dentar, invitat în emisiunea Gândul LIVE. Doctorul a explicat că de foarte multe ori părinții sunt cei care solicită astfel de intervenții, pentru a-i proteja pe micuți de durere, și subliniază importanța prevenției și a investițiilor publice în stomatologia pediatrică.

„S-ar putea ca acest eveniment tragic, din păcate, să ne aducă la aceeași masă pe toți și să schimbăm puțin lucrurile, căci e timpul”, a declarat doctorul Chemal Taner, medic stomatolog și specialist în implantologie dentar, invitat în emisiunea Gândul LIVE.

Copilul în vârstă de patru ani din Piteşti a intrat în comă în urma unei anestezii generale la stomatolog, a murit miercuri la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală, după un stop cardio-respirator. Potrivit medicilor, el era ţinut în viaţă doar de aparate Copilul a ajuns luni seara la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde a fost trasferat din Piteşti. El a intrat în comă după ce, la dentist, i s-a făcut anestezie generală.Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, a anunțat miercuri Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.

„Din punctul de vedere al stomatologului, există foarte mulți micuți care vin cu probleme dentare, copii la vârste mici, din familii cu dare de mână, care ajung cu urgențe stomatoloice care implică durere destul de mare. Nemaivorbind de problemele sistemului, nu mai există cabinete școlare. Există și o presiune nejustificată a părinților care încearcă să fie foarte protectivi și să ceară acest lucru. Vorbesc din proprie experiență, de multe ori refuzăm”, a explicat dr. Chemal Taner.

Potrivit specialistului, astfel de anestezie – analgosedare sau sedare conștientă – este necesară pentru cazuri foarte rare, la pacienți necooperanți, pacienți cu alte probleme – cu sindromul Domn, copii cu autism, sau la pacienți cu afecțiuni dentare multiple și complicate.

„În anumite situații, în care copilul este total necooperant sau are alte probleme medicale, nu ai încotro. Și o faci într-un centru autorizat, care are tot ce-i trebuie, care este pregătit pentru terapie intensivă, are încăpere specializată, apartură, specialist, ceea ce la Pitești exista”, a explicat doctorul.

„Se pare că acea clinică avea tot ce-i trebuia. Da, și zona de resuscitare, dar nimeni nu ține cont de un fapt. În medicină riscul medical există, din păcate s-a întâmplat să se prească ruleta la clinica respectivă”, este de părere medicul.

„Cei mai vitregiți colegi din domeniul stomatologic sunt pediatrii stomatologi”

Pe de altă parte, dr. Chemal Taner atrage atenția asupra importanței prevenției și mai ales asupra nevoii de investiții în stomatologia pediatrică.

„În mod normal, pentru probleme medicale minore, avem nevoie de răbdare. Medicina dentară s-a comercializat, dar uităm de prevenție, de micuți pacienți. Este super să ai timp să explici, însă timpul, din păcate, se raportează la bani. Ca să ai timp și să pierzi trei ore cu un copil… Eu, ca manager de clinică, sunt nevoit să cuantific acel timp în bani. Numai în privat avem acestă posibilitate. În sistemul public nu mai există și am o furie foarte mare”, a afirmat dr. Chemal Taner.

„Cei mai vitregiți colegi din domeniul stomatologic sunt pediatrii stomatologi, pedodonții. Onorariile sunt atât de mici, încât oamenii aceia nu pot supraviețui, nu pot să își ia o carte bună, nu pot să participe la un congres bun. Nu poți să ceri calitate, nu poți să ceri să ai specialiști în stomatologia pediatrică fără să îi oferi. Nu decontează Casa de Asigurări de Sănătate absolut nimic din manoperele care se fac, extracțiile la acești copii cu probleme speciale. Nu există în spitalele publice secții de stomatologie pentru copii”, a subliniat medicul stomatolog.

„Așteptăm în continuare după 30 de ani ca stomatologia să nu mai rămână Cenușăreasa medicinii. Nu vreau să fiu ipocrit, dar nu toți pacienții au bani și micuții. Dacă aș fi Ministerul Sănătății aș investi în partea de prevenție. Aș investi în copii și aș avea adulți sănătoși din punct de vedere dentar și atunci adulții nu ar mai veni să îi pun eu implanturi, ci să-și facă mentenanța”, a conchis dr. Chemal Taner.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică