MOSCOVA NU CREDE ÎN CORONAVIRUS. Medicii ruși despre COȘMARUL din spitale: Riscăm scenariul italian/ Cu ce PROMISIUNI a venit PUTIN ca să CALMEZE APELE

MOSCOVA NU CREDE ÎN CORONAVIRUS. Medicii ruși despre COȘMARUL din spitale: Riscăm scenariul italian/ Cu ce PROMISIUNI a venit PUTIN ca să CALMEZE APELE
PANDEMIE. Georgia: Criza coronavirusului poate genera noi agresiuni ale Rusiei / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 22/04/2020, 17:05
Actualizat: 22/04/2020, 17:07

Situația gravă din sistemul medical din Rusia devine o oală sub presiune pe fondul pandemiei, după ce medicii au început să se plângă că sunt lăsați în linia 1 a luptei cu COVID-19 fără echipamente de protecție, devenind ei înșiși vectori de transmitere a infecției. Reprezentanții sindicatelor medicale au declarat pentru AFP, informație preluată de rfi.fr, că se evită testarea medicilor care au intrat în contact cu pacienți sau colegi depistați poziviv, pentru că autorităților le este frică să nu rămână fără cadre medicale.

Situația a devenit și mai tensionată după primul caz raportat privind un medic rus răpus de coronavirus, prezentată marți de The Moscow Times.

Astfel, publicația relatează că un urolog rus a murit din cauza complicațiilor coronavirusului după ce s-a contaminat  într-un spital pentru veterani, citând declarațiile a doi dintre colegii săi care au dorit să rămână anonimi.

Maxim Starinsky, în vârstă de 56 de ani, a murit luni la spitalul din Kommunarka, principalul centru de tratament pentru coronavirus din Moscova, după ce s-a infectat, spun două asistente care au lucrat cu el sub protecția anonimatului.

Miercuri, mai multe raportări ale medicilor ruși, speriați de perspectiva de a trata pacienți cu COVID-19 fără echipament adecvat, au fost citate de AFP și rfi.fr.

Medicii citați în presa internațională au cerut să rămână anonimi

„Olga nu a fost surprinsă când un coleg de medic din clinica ei din suburbiile Moscovei a dat rezultate pozitive pentru coronavirus”, relatează rfi.fr.

„Am fi fost cu toții în contact cu ea, dar conducerea nu a pus în carantină pe nimeni”, a spus Olga, medic la o policlinică din orașul satelit Moscovei Mytishchi, pentru Radio France International.„Dacă ne-ar fi pus în carantină, n-ar fi rămas nimeni să muncească”.

Pe măsură ce numărul de cazuri de coronavirus în Rusia cresc, medicii, asistenții medicali și alte cadre medicale – în special în afara Moscovei – sunt îngrijorați că, în loc să ajute oamenii în timpul pandemiei, îi infectează.

Lipsa echipamentului de protecție pune în pericol pacienții, medicii și oficialii sindicali au început să vorbească

Copreşedintele Sindicatului „Acţiunea” Andreï Konoval consideră că această situaţie este generală. Există ”o penurie de mijloace de protecţie în spitalele practic în toate regiunile Rusiei”, declară el, iar adesea se evită depistarea personalului medical ”de frică de lipsă de cadre”, scrie rfi.fr.

Un reprezentant al Alianţei Medicilor – un sindicat apropiat opozantului Aleksei Navalnîi – Ivan Konovalov a declarat pentru AFP că a primit ”zeci de plângeri de la medici care denunţă refuzul conducerii lor de a testa personalul instituţiilor medicale”.

La Sankt Petersburg, a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Rusia, cu cinci milioane de locuitori, situaţia nu este mai bună.

Medic anonim: Comunitatea medicală rusă se aşteaptă la ceea ce este mai rău

Un medic de la reanimare, Piotr, declară pentru AFP că penuria de echipamente de protecție este atât de gravă, încât ”administraţia spitalului a spus că nu vor exista” livrări de echipamente de protecţie.

”Riscăm scenariul italian. Comunitatea medicală rusă se aşteaptă la ceea ce este mai rău”, declară doctorul, care preferă să nu-şi dezvăluie numele de familie.

Medicii de la Spitalul Pokrovskaia din Sankt Petersburg au trimis o scrisoare oficialilor ruși, după care AFP a obţinut o copie. Ei denunţă în scrisoare faptul că zonele potenţial infectate – numite ”roşii” – şi cele numite ”verzi” nu sunt nici identificate şi nici stabilite cu ajutorul testărilor.

Potrivit acestor medici, 27 de pacienţi şi cinci membri ai personalului medical din spital au fost infectaţi.

Situația nu este singulară, iar numărul cazurilor similare nu este centralizat. Astfel, un total de 137 de medici au fost spitalizați cu COVID-19 la spitalul din orașul Botkin, a spus săptămâna trecută medicul șef al spitalului, citat de agenția de știri TASS.

Promisiunile lui Putin: Rusia va produce în curând 3,5 milioane de măști chirurgicale anual

Rusia a fost nevoită să se adapteze rapid la pandemie, la fel ca și în alte țări din lume. Însă, aici, criza lovește un sistem de sănătate deja slăbit de decenii de subfinanțare și reforme controversate care au redus nivelul de personal.

Kremlinul a recunoscut că există „regiuni în care rezervele de echipamente individuale de protecție sunt insuficiente”.

Ministerul rus al Sănătății nu a răspuns la o întrebare din partea AFP despre câți lucrători din domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus

Președintele Vladimir Putin le-a promis medicilor „o protecție de înaltă calitate și eficientă” în timpul unei convorbiri televizate luni.

El a spus că Rusia va produce în curând 3,5 milioane de măști chirurgicale anual, 280.000 de măști respiratorii și 100.000 de costume de protecție – de două sau trei ori mai mult decât înainte de începerea epidemiei.

Ministerul Sănătății spune că a pus deja la dispoziție două treimi din cele 95.000 de paturi noi planificate să găzduiască pacienții cu virus până la sfârșitul lunii.

Epidemia de SARS-COV-2 s-a soldat cu 57 de morţi în peste 24 de ore şi 5.236 de contaminări în Rusia, potrivit cifrelor oficiale, iar bilanţul a crescut la 513 decese şi 57.999 de cazuri, a anunţat miercuri celula de criză însărcinată cu lupta împotriva covid-19, relatează Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani