Prima pagină » Diverse » Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Trezitul de dimineață este un aliat al sănătății mintale” – Ce sunt „orele de aur” ale creierului

Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Trezitul de dimineață este un aliat al sănătății mintale” – Ce sunt „orele de aur” ale creierului

Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Trezitul de dimineață este un aliat al sănătății mintale” – Ce sunt „orele de aur” ale creierului
Dr. Vlad Ciurea

Profesorul Vlad Ciurea, unul dintre cei mai respectați neurochirurgi din România, atrage din nou atenția asupra modului în care stilul de viață influențează sănătatea creierului.

Unul dintre aspectele esențiale evidențiate de acesta este importanța trezitului de dimineață, un obicei simplu care poate avea efecte profunde asupra stării mintale și cognitive.

Neurochirurgul Vlad Ciurea spune că organismul uman funcționează după un ritm circadian bine definit, reglat de lumină și întuneric. Astfel, trezitul devreme și respectarea unui program stabil de somn sincronizează creierul cu ciclul natural al zilei, permițând o funcționare optimă a acestuia.

„Creierul nostru are niște momente magice, în care lucrează la capacitate maximă. Le numim ‘ore de aur’ și apar în special în prima parte a zilei, imediat după trezire”, explică profesorul Vlad Ciurea.

„Orele de aur” menționate de profesorul Ciurea sunt intervalele de timp în care creierul este cel mai activ și creativ. De obicei, acestea se situează între orele 5:00 și 10:00 dimineața, în funcție de ritmul biologic al fiecărei persoane.

„Cine se trezeşte de dimineaţă, sănătos este. În popor ţăranul se culca o dată cu găinile şi se scoală la cântatul cocoşului. Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiți”, susține medicul neurochirurg Vlad Ciurea.

Beneficiile trezitului devreme asupra sănătății mintale

Trezitul de dimineață, susține Vlad Ciurea, este direct legat de o stare psihică echilibrată și de prevenirea tulburărilor mintale.

„Maximul de capacitate cerebrală este dimineață între orele 10.00-12.00 și după amiaza între 14.00 și 18.00. Spre seară, scade activitatea cerebrală. Cei mai mulți dintre oameni își biciuiesc celula nervoasă, pentru că apelează la substanțe energizante ca să poată să lucra până mai târziu, mai mult, mai performant.

Atunci ei beau cafele. Poate că reușesc un timp, după aceea ca orice lucru care îl biciuiești, celula nervoasă se supără. Este ca o lămâie pe care o storceam, o storceam, dar la un moment dat nu mai avem ce stoarce din ea. Celula nervoasă are nevoie de repaus. (….)Este dovedit faptul că cel mai bun pentru funcționarea bună a creierului este odihna”, a declarat medicul Vlad Ciurea, Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

 

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele