Noua varianta a tulpinii Omicron, din ce în ce mai răspândită în România. Câte cazuri au fost descoperite, în ultimul timp

Noua varianta a tulpinii Omicron, din ce în ce mai răspândită în România. Câte cazuri au fost descoperite, în ultimul timp
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/02/2022, 18:07
Actualizat: 21/02/2022, 20:27

O clinică privată din România continuă studiul de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2. Astfel, luni – 21 februarie – a anunţat noi rezultate privind cazurile de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron.

Potrivit studiului realizat de Medlife, prevalenţa infectărilor cu BA.2 a înregistrat o creştere importantă în ultimele două săptămâni, de data aceasta fiind identificate de aproape 9 ori mai multe cazuri faţă de ultima secvenţiere făcută de specialiştii clinicii (evoluţie de la 3% la 27% în interval de 2 săptămâni pe lotul de studiu MedLife).

Concluziile acestei etape a studiului arată că, din cele 171 de probe secvenţiate, provenite din mai multe oraşe din ţară, 46 au fost depistate cu subvarianta BA.2 a virusului, în timp ce restul de 124 de probe conţin varianta iniţială BA.1. şi o probă – varianta B.1.1.161 (o tulpină cunoscută de aproximativ un an, dar care în acest moment nu prezintă interes).

Probele secvenţiate în cadrul studiului MedLife provin din Braşov, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Bucureşti şi Târgovişte. Cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provin din Braşov şi Bucureşti.

„Dacă în urmă cu două săptămâni prevalenţa BA.2 era de 3% pe lotul studiat la acel moment, astăzi am ajuns la o prevalenţă de 27% pe noul lot analizat, ceea ce confirmă ritmul accelerat de răspândire a acestei subvariante Omicron. Însă, dincolo de gradul ridicat de contagiozitate şi de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severităţii bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave. Rămâne de văzut, însă, dacă BA.2 va influenţa sau nu o prelungire a valului 5”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.

Identificată pentru prima oară în Africa de Sud, în decembrie 2021, subvarianta BA.2 are peste 30 de mutaţii în comun cu varianta Omicron BA.1, dar şi 28 de mutaţii adiţionale, majoritatea fiind localizate la nivelul proteinei Spike. Însă, spre deosebire de versiunea iniţială, subvarianta BA.2 este mai greu de identificat prin testele de screening.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la începutul lunii februarie, BA.2 reprezenta 20% din totalul cazurilor de infectare cu Omicron raportate la nivel global, fiind detectată în 74 de ţări şi 47 de state din SUA.

Specialiştii avertizează că noua subvariantă este pe un trend ascendent inclusiv în ţările care au atins deja vârful valului 5 al pandemiei, generat de tulpina iniţială Omicron, ceea ce ar putea indica o prelungire a valului 5.

Datele OMS arată că BA.2 ar putea fi chiar şi de două ori mai contagioasă decât varianta iniţială BA.1. În plus, studiile internaţionale sugerează capacitatea noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boală decât varianta iniţială şi de a ocoli răspunsul imun obţinut prin vaccinare.

Aceste caracteristici ale BA.2 se bazează pe modificările genetice suferite de virus, noua subvariantă având zeci de mutaţii noi faţă de tulpina originală Omicron.

România pare că a depăşit vârful valului 5 al pandemiei, dat fiind faptul că numărul îmbolnăvirilor a intrat pe o pantă descendentă, şi se vorbeşte deja despre sfârşitul pandemiei, dar specialiştii în sănătate încă privesc cu precauţie aceste previziuni, mai ales în contextul răspândirii subvariantei BA.2.

Vă recomandăm și:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii