O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari

Redactor:
Florentina Dinu
O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari
O agenție guvernamentală tocmai a plătit un record de 114 milioane de dolari unui denunțător anonim. De la înființarea biroului de denunțare, au fost acordate în total 676 milioane dolari. Foto: Getty Images

Tocmai a fost oferită o sumă de 114 milioane de dolari de către Guvernul Statelor Unite. Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA, care protejează cu înverșunare identitatea denunțătorilor, a oferit ”premiul record” de 114 milioane dolari.

„Aceste sfaturi pentru denunțător au un impact uriaș asupra programului nostru de aplicare. Este un schimbător de jocuri”, a declarat Jane Norberg, șefa biroului de denunțare al Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, într-un interviu.

Asistență într-o anchetă

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA ( Securities and Exchange Commission) a acordat 114 milioane de dolari unui denunțător care a ajutat guvernul SUA să comită abateri și a oferit asistență „extraordinară” într-o anchetă, a anunțat agenția joi.

Acest lucru a dublat mai mult decât recordul anterior al denunțătorilor  Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, care a fost stabilit cu doar patru luni în urmă.

„Sper ca acest premiu record să-i încurajeze pe alții cu informații despre posibile încălcări ale legilor valorilor mobiliare să facă un pas înainte”, a declarat Jane Norberg, șefa biroului de denunțare al Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, pentru CNN Business într-un interviu exclusiv.

Premiul uriaș ar trebui să servească, de asemenea, ca un avertisment puternic pentru Corporate America

În acest caz, denunțătorul a raportat inițial greșeala internă, fără niciun rezultat. În acel moment, el sau ea a renunțat.

„O lecție importantă din acest premiu este că aceste companii ar trebui să ia în serios rapoartele de la denunțători”, a spus Norberg. „Pentru că este probabil ca aceasta Comisie pentru valori mobiliare din SUA să aibă deja informațiile sau să le aibă la scurt timp după aceea. Și vom urmări acestea”.

Calea pe care a luat-o acest denunțător – raportând-o mai întâi pe plan intern fără succes înainte de a merge la autorități – este comună, a spus Norberg.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA protejează cu înverșunare identitățile denunțătorilor, ceea ce înseamnă că este posibil să nu știm niciodată cine a primit premiul de 114 milioane de dolari sau ce abatere a ajutat să descopere.

Comisia pentru valori mobiliare din SUAa spus că premiul a inclus aproximativ 52 de milioane de dolari legați de cazul său, plus 62 de milioane de dolari din acțiuni conexe întreprinse de o altă agenție fără nume.

Un an record pentru denunțătorii

În ultima vreme, a fost un moment deosebit de profitabil să fii un denunțător.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA a înmânat 39 de premii individuale de denunțări în valoare totală de aproximativ 175 milioane dolari în anul fiscal care s-a încheiat în septembrie. Asta este mai mult decât în ​​orice an de când s-a lansat biroul de denunțare al agenției în 2011. Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA a primit anul trecut un număr record de sfaturi despre potențialele nelegiuiri.

De la prima sa plată în 2012, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA  a acordat în total 676 milioane dolari către 108 persoane. Premiile sunt plătite dintr-un fond de bani finanțat integral prin amenzi pe care Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA le încasează, nu din banii contribuabililor.
Norberg a declarat că anul de înregistrare a fost posibil datorită eforturilor de eficientizare a modului în care agenția distribuie recompense.

Banii și răzbunarea pot fi și factori motivanți

Programul de denunțare ajută la descoperirea activităților umbrite, atârnând un stimulent financiar profitabil pentru angajații și investitorii care altfel ar putea să rămână liniștiți.

Premiile variază între 10% și 30% din amenzile impuse în acțiunile SEC care rezultă din sfaturi de denunțare. Și conform noilor reguli, premiile de 5 milioane de dolari sau mai puțin – care reprezintă majoritatea recompenselor – se presupune că vor obține maximum 30%.

Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a SUA transmite anchetatorilor sfaturi pentru a analiza problema. Dacă aceste informații ajută la conducerea la o acțiune de executare cu succes, informatorul este eligibil pentru o reducere a penalităților plătite.

Într-o eră în care chiar și cele mai obișnuite agenții guvernamentale sunt politizate, programul de denunțare a supraviețuit nenumăratelor eforturi de a-l înlătura – și a apărut cu sprijinul bipartisan pentru succesul său în capturarea fraudatorilor.

Aceasta este o schimbare importantă, având în vedere că programul a fost suportat de Dodd-Frank, controversata lege de reformă din Wall Street, care a fost adoptată în 2010, în ciuda opoziției puternice a republicanilor și a industriei bancare. Criticii s-au îngrijorat că biroul de denunțare ar descuraja angajații să semnaleze acțiunile greșite pe plan intern.

De-a lungul a aproape un deceniu, sfaturile de denunțare a biroului de denuntare au dus la penalități de peste 2 miliarde de dolari și la restituirea a 500 de milioane de dolari investitorilor afectați.

Susținătorii denunțătorilor au răsuflat ușurați luna trecută, când Comisia pentru valori mobiliare din SUA a renunțat la o propunere de regulă care ar fi plafonat cele mai mari premii ale denunțătorilor. După o luptă de doi ani, propunerea – care ar fi permis agenției să micșoreze premiile cu amenzi de 100 milioane dolari sau mai mult – a fost retrasă în unanimitate, după opoziția avocaților denunțătorilor.

Luna trecută, Comisia pentru valori mobiliare din SUA a impus o nouă regulă care permite agenției să interzică definitiv un solicitant care abuzează de proces prin depunerea a trei cereri de atribuire frivole.

Dar există o modalitate în care este la fel ca și câștigarea la loterie: premiile Whistleblower sunt supuse impozitelor federale și de stat, care pentru cele mai mari premii sunt impozitate cu până la 50%. Și avocații care reprezintă orice denunțător trebuie să plătească și impozite pe onorariile lor.

VIDEO | Ultima filmare cu Diego Maradona în viaţă: ”Este sfâşietoare” Un vecin a surprins...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Locul din România unde coșurile sunt interzise în supermarket. Motivul e incredibil
Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe...
Imagini cu sicriul deschis al lui Maradona stârnesc revoltă. Angajații de la pompe funebre s-au...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
ȘOCANT! Ce probleme are Silviu Biriș din cauza divorțului. Este halucinant...
Când va lua sfârșit pandemia? ”Mama” Polidinului a dat un RĂSPUNS ȘOCANT. Doar așa putem...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Dana Rogoz este alături de Laura Cosoi după ce și-a perdut tatăl: ”E cel mai...
Inchide