OMS. Persoanele care s-au vindecat de coronavirus au anticorpi, însă nu este clar dacă aceștia împiedică o eventuală reinfectare

Redactor:
Gândul
OMS. Persoanele care s-au vindecat de coronavirus au anticorpi, însă nu este clar dacă aceștia împiedică o eventuală reinfectare
Peste 20 de angajați ai Spitalului din Rădăuți, confirmați cu coronavirus

​Persoanele care s-au vindecat în urma infecției cu COVID-19 au anticorpi împotriva virusului, arată majoritatea studiilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. OMS continuă însă să examineze dovezile cu privire la răspunsurile anticorpilor la infecția cu SARS-CoV-2. Totuși, experții OMS atrag atenția că unele dintre aceste persoane au niveluri foarte mici de anticorpi de neutralizare în sânge, sugerând că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperare.

„Dezvoltarea imunității la un agent patogen prin infecție naturală este un proces în mai multe etape, care are loc de obicei pe o perioadă de 1-2 săptămâni. Organismul reacționează imediat la o infecție virală cu un răspuns automat nespecific în care macrofagele, neutrofilele și celulele dendritice încetinesc progresul virusului și chiar îl pot împiedica să producă simptome. Acest răspuns nespecific este urmat de un răspuns adaptativ în care organismul face anticorpi care se leagă în mod specific la virus. Acești anticorpi sunt proteine ​​numite imunoglobuline. De asemenea, corpul produce celule T care recunosc și elimină alte celule infectate cu virusul respectiv – imunitate celulară. Acest răspuns adaptativ combinat poate șterge virusul din organism și, dacă răspunsul este suficient de puternic, poate împiedica evoluția către boli severe sau re-infecția cu același virus. Procesul este adesea măsurat prin prezența anticorpilor în sânge.

OMS continuă să examineze dovezile cu privire la răspunsurile anticorpilor la infecția cu SARS-CoV-2.2-17 Majoritatea acestor studii arată că persoanele care s-au recuperat de la infecție au anticorpi împotriva virusului. Totuși, unele dintre aceste persoane au niveluri foarte mici de anticorpi de neutralizare în sânge, sugerând că imunitatea celulară poate fi, de asemenea, critică pentru recuperare. Începând cu 24 aprilie 2020, niciun studiu nu a evaluat dacă prezența anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate la infecțiile ulterioare cu acestui virus la om”, se arată într-o postare a World Health Organization Office for Romania.

Inchide