Prima pagină » Diverse » (P) Cum să optimizezi consumul de energie în sezonul cald

(P) Cum să optimizezi consumul de energie în sezonul cald

(P) Cum să optimizezi consumul de energie în sezonul cald

Vara aduce cu ea zile lungi, soare din plin și, de multe ori, un consum crescut de energie în locuință. Dacă ai observat că facturile tale la electricitate cresc odată cu temperaturile, nu ești singurul. Din fericire, sunt câteva soluții simple și eficiente prin care poți reduce consumul de energie, fără să renunți la confortul pe care ți-l dorești în sezonul cald.

Fie că ești acasă, la birou sau lucrezi în regim hibrid, aceste sfaturi te vor ajuta să te bucuri de vară fără griji legate de costuri prea mari la energie.

Profită din plin de lumina naturală

În lunile de vară, zilele sunt lungi și soarele generos. Deschide draperiile și lasă lumina naturală să pătrundă în casă. Nu doar că economisești energie evitând utilizarea becurilor, dar și starea ta de spirit va avea de câștigat.

Pentru a menține o temperatură plăcută în interior, poți folosi jaluzele sau perdele opace în timpul prânzului, când razele soarelui sunt cele mai puternice. Astfel, eviți supraîncălzirea locuinței și reduci nevoia de aer condiționat.

Setează corect aparatul de aer condiționat

Aerul condiționat este aliatul nostru numărul unu în zilele toride, însă poate deveni și o sursă importantă de consum dacă nu este folosit eficient. Un prim pas este să setezi temperatura potrivită – ideal, aceasta ar trebui să fie cu maximum 5-6 grade mai mică decât temperatura exterioară. De exemplu, dacă afară sunt 33°C, o temperatură de 26-27°C în casă este suficientă pentru confort.

Un alt sfat util este să alegi un aparat de aer condiționat cu tehnologie inverter și clasă energetică superioară. De asemenea, e important ca înainte de a achiziționa un model, să te informezi despre cum alegi aparatul de aer conditionat potrivit pentru nevoile tale. Alegerea corectă va face diferența în timp, atât în ceea ce privește confortul, cât și factura la energie.

Verifică izolația locuinței

O bună parte din căldura verii pătrunde în casă prin ferestre sau pereți izolați necorespunzător. Dacă observi că temperatura din locuință crește rapid chiar și cu aerul condiționat pornit, e posibil ca izolația să fie de vină. Investește, dacă ai posibilitatea, în ferestre cu geam termopan și în refacerea izolației exterioare. Pe termen lung, aceste îmbunătățiri aduc nu doar confort, ci și un impact semnificativ în ceea ce privește eficienta energetica a locuinței.

Gătește inteligent și evită supraîncălzirea bucătăriei

Plita, cuptorul și chiar cafetiera pot crește rapid temperatura din bucătărie. În zilele caniculare, e de preferat să optezi pentru mese simple, care nu necesită gătit îndelungat. Poți prepara salate, smoothie-uri sau să folosești un multicooker eficient, care emite mai puțină căldură.

De asemenea, încearcă să gătești dimineața devreme sau seara, când temperaturile sunt mai suportabile, astfel încât să nu fie nevoie să pornești aerul condiționat doar din cauza căldurii generate în bucătărie.

Folosește becuri LED

Poate părea un detaliu minor, dar becurile incandescente tradiționale generează multă căldură și consumă mai multă energie. Înlocuiește-le cu becuri LED, care sunt mai eficiente și au o durată de viață mult mai mare. În plus, acestea nu contribuie la încălzirea camerei, un aspect important în zilele toride.

Deconectează echipamentele electronice când nu le folosești

Chiar dacă sunt oprite, multe dispozitive electronice continuă să consume energie dacă sunt lăsate în priză – este ceea ce numim „consum fantomă”. Televizoarele, laptopurile, încărcătoarele sau consolele de jocuri pot adăuga un plus consistent la factura de energie.

Un prelungitor cu buton de oprire sau o priză inteligentă ajută la întreruperea alimentării, rapid și eficient, atunci când nu ai nevoie de dispozitivele din casă.

Folosește ventilatoare în mod strategic

Un ventilator de tavan sau de podea poate părea mai puțin eficient decât aerul condiționat, dar, în combinație cu o bună aerisire a casei, va menține temperatura la un nivel suportabil, cu un consum redus. În plus, ventilatoarele mobile sunt ideale pentru camerele mai puțin folosite sau pentru momentele în care nu vrei să răcești întreaga locuință.

Vara nu trebuie să fie sinonimă cu facturi mari la energie. Cu câteva ajustări simple, poți reduce semnificativ consumul de energie electrică și să te bucuri de confort termic, fără griji. Acordă atenție modului în care folosești aparatele din locuință, optimizează răcirea spațiului și alege soluții inteligente, pentru a face față căldurii în mod eficient și responsabil.

Sursa foto: Freepik.com

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele
Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
ALERTĂ medicală! Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor din România
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
Adevarul
Monștrii din apele Prutului, între legendă și adevăr. Peștii uriași care i-au speriat până și pe scafandri
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
StirileKanalD
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
KanalD
Un avion s-a prăbușit în Franța, la scurt timp după decolare! Toți cei aflați la bord au murit
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Doliu la ProTV! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins nevinovat: Dumnezeu te-a vrut să cânți printre îngeri
Evz.ro
Bagaje de călătorie făcute eficient. Cinci sfaturi esențiale
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2025. Idei de urări și felicitări pentru sărbătoriți: „Fie ca Sfinții Petru și Pavel să te ocrotească și să te călăuzească în fiecare pas. Să ai parte de lumină, pace și credință în suflet! La mulți ani!”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
Cum să tolerezi emoțiile negative și să devii mai rezistent emoțional