PANDEMIE. 1 milion de candidaturi pe piața de muncă din românia. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă

PANDEMIE. 1 milion de candidaturi pe piața de muncă din românia. Care sunt cele mai căutate locuri de muncă
PANDEMIE. Guvernul a demarat consultările în vederea aplicării măsurii privind programul flexibil de muncă / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 21/05/2020, 20:43
Actualizat: 06/04/2021, 23:02

Conform siteului StartupCafe, în ultima lună s-au înregistrat aproximativ 1 milion de candidaturi la joburi pe una dintre cele mai populare platforme de profil din România. Numărul de candidaturi este unul record, având în vedere că în comparție cu aceeași perioadă a lui 2019, în această  lună s-au înregistrat cu aproximativ 400.000 de candidaturi mai mult.

Domeniile cele mai căutate: 

-Comerțul – peste 200.000 de aplicări numai în ultima lună

-IT / Telecom

-Prestări servicii

-Call-center / BPO

Fiecare dintre aceste industrii a depășit pragul de 100.000 de aplicări, în ultimele 30 de zile.

Cel mai puțin căutate domenii:

-Protecția mediului

-Sectorul Naval și Aeronautic

-Pază și Protecție

-Drept

”Această criză i-a făcut pe candidați să fie mult mai atenți la ce se întâmplă pe piața muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiți pentru orice eventualitate, iar alții pentru că s- au trezit în situația de a rămâne fără job, chiar și de pe o zi pe alta. Să nu uităm că sunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate și peste 600.000 suspendate. Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a văzut în comportamentul lor din ultima lună, pe platformă. Spre deosebire de o perioadă «normală», acum, candidații caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie și caută cu predilecție companiile care pot să le ofere, mai mult decât orice altceva, stabilitate”, afirmă Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cu toate acestea, segmentul care a căutat cel mai intens un nou loc de muncă a fost cel al candidaților cu vârste între 25 și 35 de ani. Peste 150.000 de aplicări au depus și cei din categoria 36-45 de ani.

Bilanțul Ministerului Muncii:

La finalul anului 2019, România avea aproximativ 7 milioane de angajaţi şi 4,9 milioane de pensionari, iar şomajul era la un nivel de minim istoric.