Partidul Mișcarea Populară vrea dreptate pentru victimele Dictatului de la Viena. „Nimeni nu a plătit pentru aceste crime împotriva umanității”

Partidul Mișcarea Populară vrea dreptate pentru victimele Dictatului de la Viena. „Nimeni nu a plătit pentru aceste crime împotriva umanității”
Sursa foto: PMP
Publicat: 30/08/2021, 11:59

„Dreptate pentru victimele odiosului Dictat de la Viena” este ceea ce cere Partidul Mișcarea Populară (PMP), printr-un comunicat, publicat luni, cu ocazia împlinirii a 81 de ani de la încheierea acestui act.

„Astăzi se împlinesc  81 de ani de la una dintre cele mari mari crime la adresa poporului român, ca un act de genocid împotriva umanității. Pe 30 august 1940, în urma odiosului Dictat de la Viena, pus la cale de alianța Hitler-Mussolini, Ungaria hortystă ocupa, în mod samavolnic, NV Ardealului”, au scris reprezentanții PMP, luni, pe contul de Facebook.

Potrivit PMP, România, nevolnică în fața înțelegerilor Axei Răului, din Vest și din Est, a fost nevoită să cedeze o bucată din trupul țării și să părăsească, la mâna răzbunării ungurilor, o populație de peste un milion de oameni. Hoardele hortyste, bine organizate, venite special pentru ucidere în masă, aveau liste negre cu românii care trebuiau anihilați, în primul rând, delegații de la Marea Unire, apoi preoții, intelectualii satelor, mai ales cei care țineau steagul românesc în tot teritoriul ocupat.

„După ce și-au satisfăcut setea de răzbunare, prin masacrele de la Ip, Trăsnea, Mureșenii de Pădure, Huedin, Moisei, Nușfalău, Sărmașu, Ciumărna, Zalău, Luduș, Prundul Bârgăului,  în urma cărora au căzut mii de oameni, români, dar și slovaci și evrei, hortyștii au trecut la deportări în masă. Toată floarea intelectualității românești din NV Ardealului a fost urcată în trenurile morții, înghesuiți ca vitele și trimiși în țară. Le-au fost confiscate toate bunurile adunate de-o viață. Niciodată nu au fost recompensați”, arată sursa citată.

Potrivit comunicatului, PMP constată, că la 81 de ani, drama românilor din NV Ardealului a fost total ignorată de guvernanți, mai toți demnitarii, din 1990 încoace, arătându-și dezinteresul față de această pată neagră din istoria noastră.

„La  81 de ani, nimeni nu le-a făcut dreptate românilor din NV Ardealului. Nimeni nu a plătit pentru aceste crime împotriva umanității. În urma procesului din 1946, criminalii de război nu au plătit pentru aceste abominabile fapte, deși au fost condamnați la moarte. Toți au fugit în Ungaria, unde au trăit, în liniște, până la adânci bătrîneți. Statul român, mai întâi cel comunist, apoi, în democrație, nu a cerut compensații, nu a cerut dreptate pentru morți nevinovați din timpul ocupației hortyste”, a transmis formațiunea politică.

„PMP consideră că a venit vremea să ne aplecăm asupra acestui genocid împotriva poporului român și să cerem ca cei vinovați să plătească, măcar acum, chiar și simbolic. Crimele împotriva umanității nu se prescriu niciodată. De asemenea, statul român este dator ca victimele regimului hortyst să primească despăgubiri pentru drama pe care au trăit-o. Poate putem ierta, dar nu avem dreptul să-i uităm pe cei care au fost nevoiți să îndure acel barbar masacru, îndreptat împotriva poporului român”, au conchis reprezentanții PMP.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată