Partidul Mișcarea Populară vrea dreptate pentru victimele Dictatului de la Viena. „Nimeni nu a plătit pentru aceste crime împotriva umanității”

Partidul Mișcarea Populară vrea dreptate pentru victimele Dictatului de la Viena. „Nimeni nu a plătit pentru aceste crime împotriva umanității”
Sursa foto: PMP
Publicat: 30/08/2021, 11:59

„Dreptate pentru victimele odiosului Dictat de la Viena” este ceea ce cere Partidul Mișcarea Populară (PMP), printr-un comunicat, publicat luni, cu ocazia împlinirii a 81 de ani de la încheierea acestui act.

„Astăzi se împlinesc  81 de ani de la una dintre cele mari mari crime la adresa poporului român, ca un act de genocid împotriva umanității. Pe 30 august 1940, în urma odiosului Dictat de la Viena, pus la cale de alianța Hitler-Mussolini, Ungaria hortystă ocupa, în mod samavolnic, NV Ardealului”, au scris reprezentanții PMP, luni, pe contul de Facebook.

Potrivit PMP, România, nevolnică în fața înțelegerilor Axei Răului, din Vest și din Est, a fost nevoită să cedeze o bucată din trupul țării și să părăsească, la mâna răzbunării ungurilor, o populație de peste un milion de oameni. Hoardele hortyste, bine organizate, venite special pentru ucidere în masă, aveau liste negre cu românii care trebuiau anihilați, în primul rând, delegații de la Marea Unire, apoi preoții, intelectualii satelor, mai ales cei care țineau steagul românesc în tot teritoriul ocupat.

„După ce și-au satisfăcut setea de răzbunare, prin masacrele de la Ip, Trăsnea, Mureșenii de Pădure, Huedin, Moisei, Nușfalău, Sărmașu, Ciumărna, Zalău, Luduș, Prundul Bârgăului,  în urma cărora au căzut mii de oameni, români, dar și slovaci și evrei, hortyștii au trecut la deportări în masă. Toată floarea intelectualității românești din NV Ardealului a fost urcată în trenurile morții, înghesuiți ca vitele și trimiși în țară. Le-au fost confiscate toate bunurile adunate de-o viață. Niciodată nu au fost recompensați”, arată sursa citată.

Potrivit comunicatului, PMP constată, că la 81 de ani, drama românilor din NV Ardealului a fost total ignorată de guvernanți, mai toți demnitarii, din 1990 încoace, arătându-și dezinteresul față de această pată neagră din istoria noastră.

„La  81 de ani, nimeni nu le-a făcut dreptate românilor din NV Ardealului. Nimeni nu a plătit pentru aceste crime împotriva umanității. În urma procesului din 1946, criminalii de război nu au plătit pentru aceste abominabile fapte, deși au fost condamnați la moarte. Toți au fugit în Ungaria, unde au trăit, în liniște, până la adânci bătrîneți. Statul român, mai întâi cel comunist, apoi, în democrație, nu a cerut compensații, nu a cerut dreptate pentru morți nevinovați din timpul ocupației hortyste”, a transmis formațiunea politică.

„PMP consideră că a venit vremea să ne aplecăm asupra acestui genocid împotriva poporului român și să cerem ca cei vinovați să plătească, măcar acum, chiar și simbolic. Crimele împotriva umanității nu se prescriu niciodată. De asemenea, statul român este dator ca victimele regimului hortyst să primească despăgubiri pentru drama pe care au trăit-o. Poate putem ierta, dar nu avem dreptul să-i uităm pe cei care au fost nevoiți să îndure acel barbar masacru, îndreptat împotriva poporului român”, au conchis reprezentanții PMP.

Tags:
Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Amanta lui Reghe, scandal uriaş cu un reporter. Detalii bombă despre trecutul Corinei
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021