Povestea incredibilă a românului care a câștigat în instanță concediul medical pentru coronavirus: „M-au plimbat de la unii la alții”

Povestea incredibilă a românului care a câștigat în instanță concediul medical pentru coronavirus: „M-au plimbat de la unii la alții”
Povestea incredibilă a românului care a câștigat în instanță concediul medical pentru coronavirus: „M-au plimbat de la unii la alții” / Foto: Facebook / Cosmin Gheorghe
Publicat: 07/09/2020, 09:28

Cosmin Gheorghe, în vârstă de 47 de ani, lucrează la o firmă din Arad și la începutul lunii august aștepta să fie trimis în delegație în Germania. Doar că testul COVID făcut înainte de plecarea din țară i-a dat viața peste cap, lui și unora dintre colegi: pe 1 august a fost diagnosticat pozitiv primul său coleg, iar pe 8 august, Cosmin Gheorghe a primit aceeași lovitură. Boala a fost blândă, dar experiența cu autoritățile l-a marcat pe bărbat, nevoit să apeleze la instanță pentru a câștiga un drept fundamental – concediul medical pentru COVID!

DSP Arad, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii „l-au plimbat de la unii la alții” pe Cosmin, fără să-i acorde un drept elementar, cei de a avea concediu, drept pe care și l-a câștigat în instanță.

Birocrație dezarmantă. DSP, în mijlocul controversei

Bărbatul a acordat un interviu celor de la HotNews.ro, în care a povestit întreaga experiență umilitoare.

Legislația românească prevede clar că certificatul de concediu medical pentru COVID-19 trebuie eliberat de medicul curant, adică de un medic dintr-un spital COVID.

Cosmin a fost nevoit să se adreseze instanței pentru a decide fix ce prevedere legea: DSP Arad trebuie să desemneze un medic dintr-un spital COVID care să elibereze certificatul de concediu medical, potrivit legii.

Cosmin Gheorghe precizează că, din punctul de vedere al companiei pentru care lucrează, s-au depus „toate eforturile pentru ca totul să fie sub control: ne-au pus la dispoziție soluții sanitare să ne dezinfectăm, am fost informați despre ce înseamnă COVID, când am aflat despre primele cazuri noi deja păstram distanță nu 1,5 metri, ci 2,5 metri între noi, pauzele se luau la momente diferite.”

Ancheta epidemiologică pe care DSP ar fi trebuit să o facă nu a existat, cel puțin într-o primă fază: „În toată această schemă, DSP Arad nu a intervenit, deși au fost informați de la primul caz și ar fi trebuit să intervină cu niște măsuri. Măcar prin faptul că ar fi trebuit să aibă loc o anchetă epidemiologică și fiecare ar fi trebuit să fim întrebați dacă măcar am fost contacți ai primului identificat în companie, nu mai zic de următorii, pentru că au mai fost cazuri până pe 8 august, când am ieșit eu pozitiv.”

Reprezentanții DSP Arad au ajuns la sediul firmei abia la ZECE ZILE de la confirmarea primului caz, pe data de 11 august, spune bărbatul.

„Eu ar fi trebuit să fiu testat pe data de 4 august, urmând să plec în Germania undeva pe 6 august, cel târziu. Firma a făcut programări pentru toți angajații, dar fiind diverse companii medicale private, ne-au împărțit în așa fel încât în termen de o săptămână să fim toți testați. Dacă DSP ar fi făcut anchetă epidemiologică, poate în loc de 11 persoane pozitive, ar fi fost mai puține. Acum este de domeniul trecutului”, explică omul.

Pe data de 8 august, Cosmin Gheorghe a primit rezultatul testului COVID: pozitiv! „Ce fac eu acum?”, s-a întrebat bărbatul, ca mulți alți români în aceeași situație.

Și-a pierdut mirosul și a apelat la serviciile ungare, deoarece se afla acasă, în Bătania, Ungaria, la 8 km de granița cu România.

„Din acest moment nu mai ieșiți din casă, o să vă desemnăm un medic care vă va contacta luni și vom încerca să găsim o persoană care să vorbească românește. Eu din data de 8 nu am mai ieșit din casă, pentru că cine știe ce legi mai încălcam și mă trezeam și fără rezidență.”, a povestit acesta.

În tot acest timp, pacientul a încercat să contactele DSP Arad, care i-a transmis că nu îl poate ajuta cu nimic, deoarece este carantinat în Ungaria.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Arad au ajuns la fabrică abia pe data de 11 august, la 10 zile de la primul caz, „când a apărut și un articol în presa locală, că s-a dispus carantinarea unor secții”, își amintește Cosmin.

În cele din urmă, singura șansă a fost la tribunalul, unde a avut noroc, după cum mărturisește românul. Demersul a fost susținut „enorm” de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, care „m-a surprins cu răspunsul prompt, cât de repede s-au mișcat medicii de familie, a valorat cât 10 avocați răspunsul lor”, povestește Cosmin.

„Nu mi-am pierdut cumpătul…

După ce DSP Arad, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au făcut ping-pong cu Cosmin Gheorghe, „în loc să stau liniștit”, instanța a decis că Direcția de Sănătate Publică Arad trebuie să desemneze un medic dintr-un spital COVID care trebuie să îi elibereze certificatul de concediu medical, potrivit legii (legea din România prevede în acest moment că certificatul de concediu medical pentru COVID trebuie eliberat de medicul curant, adică de un medic dintr-un spital COVID).

„Nu mi-am pierdut cumpătul”, spune el, deși nici după hotărârea instanței nu a primit încă documentul care să ateste faptul că a fost în concediu medical pentru COVID. Cosmin mai are de așteptat: „Cu drept de apel în 15 zile, ceea ce înseamnă că eu mai am de așteptat 15 zile, dacă dânșii (DSP – n.red.) nu fac apel, pentru ca hotărârea să devină definitivă. Iar la cum văd lucrurile, sunt sigur că va trebui să mă adresez unui executor. Pentru că, dacă ar fi existat bunăvoință, dânșii, odată emisă această hotărâre, ar fi putut să desemneze un medic care să emită concediul medical. Dar nu s-a întâmplat până acum. Este straniu cum se mișcă DSP-ul nostru, din păcate.”

Povestește că i s-a transmis inclusiv „Să vă dea concediu medical statul maghiar!”

„Plătesc contribuții în România. Urât să ajungi la astfel de discuții”, subliniază el.

Cu totul și cu totul altfel au stat lucrurile pe teritoriul maghiar, unde „am primit decizie imediat cum am intrat în carantină, am primit decizie imediat cum am fost scos din carantină și mi-a fost comunicat inclusiv faptul că medicii din zonă au discutat inclusiv cu personalul medical din România care mi-a procesat analizele. Nu mai spun că timp de 10 zile, de 3 ori pe zi, poliția venea și mă controla, inclusiv: ești bine, ești ok? Inclusiv faptul că nu m-au lăsat fără lucrurile stricte, în fiecare zi la prânz mi-a fost adus un meniu cald. Ceea ce nu s-a întâmplat, din ce am discutat, cu colegii din fabrică infectați și ei, care au stat acasă carantinați, în România.”

Poveste fără de sfârșit: Minivacanță în Germania!

Povestea nu se oprește aici: Cosmin Gheorghe a revenit la serviciu pe data de 24 august, iar pe 26 august a fost întrebat de angajator dacă mai poate merge în delegație în Germania. A răspuns pozitiv.

„Am fost trimis la test, pe 26, și imediat a doua zi eu și alți câțiva colegi am primit rezultatul – toți negativi. Iar când am ajuns în Germania, duminica trecută, luni dimineața am mers și am dat probă pentru COVID în Germania: 3 colegi am ieșit negativi și o colegă a ieșit pozitivă. Plecată cu test negativ din România.”

„Iar aici imediat s-au impacientat autoritățile medicale locale și ne-au carantinat pe toți în hotel. Nu a mai contat că aveam teste negative sau pozitive, nu, toată lumea carantinată. Acum, autoritățile medicale din Germania cercetează ce s-a întâmplat cu sistemul imunitar al colegei, dacă cumva ea s-a reinfectat. Să se fi întâmplat asta în România…”, spune Cosmin Gheorghe.

„Pe teritoriul german mă simt ca într-o minivacanță vizavi de condiții – mâncare, cazare, drepturi salariale acoperite. Am experiența carantinei în statul ungar și în statul german, unde lucrurile sunt uau! comparativ cu statul român”, mărturisește Cosmin Gheorghe.

„Destul de urât” – Cosmin Gheorghe, fost pacient Covid-19

„Sunt multe aspecte, le-am trăit personal, m-am lovit de un zid când am încercat să vorbesc cu DSP-ul. Discuțiile nu erau foarte prietenoase dacă atingeam anumite probleme, iar asta m-a determinat să îi acționez în instanță. Într-un final mi-am câștigat dreptul la concediu. Doar l-am câștigat, pentru că nu am văzut document clar emis.”, spune acesta.

Are convingerea că DSP Arad nu va ataca această hotărâre, dar este pesimist și nici nu crede că își va obține documentele pentru concediul medical fără ajutorul unui executor: „Ulterior, chiar dacă dânșii au termen două zile să desemneze medicul care să îmi elibereze concediul după hotărârea definitivă, sunt convins că nu se va întâmpla și va trebui să mă adresez unui executor pe speța aceasta. Destul de urât.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
28 de angajați Google, concediați după ce au protestat față de un acord încheiat cu...