Prefectul Capitalei anunță restricțiile care vor fi ridicate dacă rata de infectare scade sub 1,5 la mie

Prefectul Capitalei anunță restricțiile care vor fi ridicate dacă rata de infectare scade sub 1,5 la mie
Sursa: Eduard Vînătoru/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/05/2021, 13:27
Actualizat: 03/05/2021, 13:48

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Bucureşti ar putea ajunge în luna mai la un nivel de 1,5 la mie, în cazul în care se va menţine ritmul de descreştere actual. Declarațiile prefectului vin în contextul în care,luni, restricţiile în Capitală se relaxează. Restaurantele şi cafenelele, cinematografele şi sălile de spectacol se redeschid de astăzi la 30% din capacitate.

„Nu aş vrea să mă hazardez cu privire la data la care vom ajunge la 1,5. (…) Vedem că pasul de descreştere este undeva la 0,2 puncte procentuale. Dacă s-ar menţine aşa şi sperăm să se menţină aşa, atunci putem avea speranţe că în luna mai să ajungem la 1,5 la mie rată de infectare şi să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare”, a precizat prefectul, într-o intervenţie la Digi 24.

Declaraţiile prefectului vin în contextul în care DSP Bucureşti a anunţat că rata de incidența a ajuns la valoarea de 2,42.

Pe de altă parte, Alin Stoica a admis că nu poate fi exclusă varianta unor „scenarii mai puţin optimiste”, menţionând că a existat o „relaxare destul de accentuată în perioada de minivacanţă” şi că efectele ar putea fi resimţite peste două săptămâni.

„De asemenea, există factori externi: noua tulpină indiană, care ar putea să se răspândească – nu ştim încă exact efectele – sau o altă mutaţie care ar putea să apară, aşa cum a fost tulpina britanică şi care a avut efect aici, în România„, a spus el.

Când va creşte capacitatea  la 50% – la restaurante, săli de spectacole, dar şi spectacole drive-în cu 300 de particianţi

„Încă suntem la un nivel al ratei de infectare destul de ridicat (…) după cum vedem, deşi a scăzut, numărul de decese încă se menţine la 180 de decese pe zi, sunt prea multe, totuşi, pentru a vorbi de o relaxare totală”, a mai declarat Stoica.

Când se vor putea organiza evenimente

Prefectul a precizat că urmează să fie reluată activitatea în sălile de spectacole şi în cinematografe în primă fază la o capacitate de 30%. De asemenea, Alin Stoica a vorbit despre posibilitatea organizării de evenimente în spaţii deschise la care ar putea participa maximum 300 de persoane.

„De asemenea – spectacole de tip drive in sau spectacole în aer liber cu un număr de participanţi de maximum 300. Acestea sunt unele dintre măsurile de relaxare pe care le-am putea vedea la 1,5 la mie. Şi având în vedere că vine vara şi aşteptăm genul acesta de evenimente, de spectacole, coroborat şi cu un număr mai mare de oameni care sunt vaccinaţi, atunci lucrurile ar putea să arate chiar bine”, a spus el.

De asemenea, Alin Stoica a afirmat că Ministerul Culturii ia în calcul organizarea unui eveniment pilot la care să poată participa spectactori vaccinaţi anti-COVID.

„În week-endul- cu 14-16 mai Ministerul Culturii organizează acest eveniment”, a spus Alin Stoica.

Prefectul a declarat că pentru autorităţi, în acest moment, este prioritară intensificarea vaccinării, inclusiv prin deschiderea de noi centre de tip drive-through.

„Scenariul pe care lucrăm este cel de vaccinare – ca să ştie toată lumea că aceasta este prioritatea zero pentru noi, în momentul de faţă, atât pentru Guvern, cât şi pentru autorităţile locale. (…) Prin creşterea capacităţii înţelegem noi centre drive through care să se deschidă în toate punctele importante ale Capitalei, să acopere întreaga hartă, pe fiecare sector. De asemenea, o campanie de comunicare şi de informare pentru cetăţeni, ca să înţeleagă care sunt beneficiile vaccinării. În acelaşi timp vom avea evenimente punctuale. Va exista maratonul vaccinării, organizat de CNCAV în următorul weekend, la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională. De asemenea, vor exista nişte programe pilot, acele spectacole la Teatrul Naţional şi la Opera Română în care vom testa cum anume am putea să redeschidem, cu accesul persoanelor care sunt testate sau vaccinate, în aşa fel încât să vedem care este efectul”, a spus Alin Stoica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi